28 juni 2017 866 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 11 juli 2023

Getrouwheidsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen: we zijn niet allen gelijk voor de miles

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Getrouwheidskaarten zijn een belangrijke uitvinding voor de klantenbinding. Alles begon met American Airlines en het minste wat we kunnen zeggen is dat de luchtvaarsector het concept het verste heeft doorgedreven. Het concept van de “miles” staat synoniem voor loyauteit. Het […]

Getrouwheidskaarten zijn een belangrijke uitvinding voor de klantenbinding. Alles begon met American Airlines en het minste wat we kunnen zeggen is dat de luchtvaarsector het concept het verste heeft doorgedreven. Het concept van de “miles” staat synoniem voor loyauteit. Het verzamelen van miles was vroeger beperkt tot vliegtickets, maar is nu uitgebreid naar andere aankopen. Luchtvaartmaatschappijen van Star Alliance (Miles and More-programma van Lufthansa) werken samen met banken van hun thuisland om kredietkaarten «Miles and More» (Engels) aan te bieden, waarmee u “miles” kunt verzamelen bij elke aankoop. Dat lijkt een goed systeem om klanten te binden voor zowel de luchtvaartmaatschappij als de bank. Maar als we deze fameuze kredietkaarten van naderbij beschouwen, ontdekken we twee problemen:

  1. Het eerste is dat de voordelen verschillen van het ene tot het andere land;
  2. Het tweede is dat het uiteindelijk niet zo interessant is een kredietkaart te gebruiken die gelinkt is aan een getrouwheidsprogramma zoals Miles and More (in feite is het eerder onwaarschijnlijk dat u er voordeel uit haalt).

 

“Hacking” van getrouwheidsprogramma’s of hoe zoveel mogelijk miles verzamelen

Laat me eerst zeggen dat dit artikel niet gaat over de technieken van het “hacken” van getrouwheidsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen. Als we het hebben over het geval van een klant die 40 miljoen miles verzamelde in een twintigtal jaar, dan blijft dit de uitzondering; veel bloggers en vloggers proberen echter allerlei technieken uit om zoveel mogelijk miles te verzamelen in de getrouwheidsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen; tijdelijke promoties, veelvuldige annuleringen, kredietkaarten, alles passeert de revue. Maar het is bijna een voltijdse baan, waarover u alles kunt vinden op gespecialiseerde websites (Engels). Het doel van dit artikel is eerder om bepaalde in het oog springende ongelijkheden aan de kaak te stellen al naargelang het land waar u woont en dat het bezit van een Miles-and-More kredietkaart niet altijd een even goed idee is.

 

Kredietkaart Miles-and-More: de grote verschillen tussen de landen

Kredietkaarten Miles-and-More worden in tal van landen aangeboden, maar niet overal. Als u bijvoorbeeld in Frankrijk woont, zijn er geen banken die ze aanbieden. Andere landen hebben meerdere aanbiedingen (Zwitserland bijvoorbeeld). In België kunt u kiezen tussen Mastercard of American Express. In andere landen hebt u die keuze niet en moet u zich tevredenstellen met een Mastercard Miles-and-More (eventueel met verschillend niveau van dienstverlening: Gold, Platinum of gewoon).

Zoals u ziet zijn niet alle burgers van de Europese Unie gelijk als het gaat over de kredietkaart Miles-and-More. Toch weerhoudt niets u ervan om een kredietkaart aan te vragen in een ander land dan waar u woont. De synoptische tabel hieronder helpt u bij de beste keuze.

De voordelen verschillen aanzienlijk (met factor 10) tussen de landen. De meeste landen bieden een getrouwheidsprogramma “1 mile voor 2 euro”, terwijl anderen genereuzer zijn met bijvoorbeeld 1 mile voor elke uitgegeven euro, zelfs 1,5 mile voor elke uitgegeven euro. Wij plozen de cijfers voor u uit en maakten een vergelijkende tabel.

 

Hoeveel miles ontvangt u als u 1 € besteedt?

Mastercard Business Mastercard private Visa Diners American Express
Oostenrijk 1 1
België 0,5 1,5
Bosnië 0,65
Kroatië 0,53 1,49
China 0,56
Cyprus 1 1
Tsjechië 1,32
Duitsland 0,5 0,5
Griekenland 1 1
Hongarije 1,03 1,03
India 2,17
Israël 0,23
Italië 0,5
Japan 1,25
Luxemburg 1,5 1,5
Polen 0,71 0,85
Portugal 1 1
Roemenië 0,93
Verenigd Koninkrijk 1,5 1,5 0,66 1,33

 

De conclusie is duidelijk. Als Europees burger is het interessanter over een Mastercard Luxair Miles-and-More of een American Express Brussels Airlines. Laten we nu enkele hypotheses maken en nagaan of het werkelijk voordelig is om een dergelijke kredietkaart te bezitten.

 

Is het werkelijk voordelig over een Miles-and-More kredietkaart te beschikken?

In de meeste gevallen kost een kredietkaart Miles-and-More u meer dan u ervoor terugkrijgt. De belofte van de kaart is eenvoudig. Elke keer dat u geld uitgeeft, spaart u “miles” die u kunt inruilen tegen gratis vluchten. De tarieven zijn gekend. Een heen-terug binnen Europa kost u 17500 miles (als u lang op voorhand online boekt) of 30000 miles. Taksen en supplementen moeten bijbetaald worden. De miles gelden enkel voor de reiskosten. Wat is dus de waarde van een mile? Hoewel dat op het eerste gezicht een moeilijke vraag lijkt, is het antwoord erg simpel: 300 miles komen overeen met ongeveer 1 euro (de conversie kan gemakkelijke berekend worden via de website Miles and More (Engels), die de prijzen in euro en in “miles” aangeeft). De jaarkosten van de kredietkaart miles and more (90 euro) kunnen met miles betaald worden: 33000 miles om precies te zijn.

Wat is de conclusie. Gratis vliegen in Europa kost 30000 miles. Om die 30000 miles te verkrijgen moet u bij de meeste kredietkaarten Miles-and-More, 60000 € uitgeven (2 euro = 1 mile). Omdat u 90 € jaarkosten voor het bezit van de kaart moet betalen, compenseert dat dadelijk de prijs van het eerste gratis ticket. Daaruit volgt dat een kredietkaart Miles-and-More u geld kost in plaats van voordeel op te leveren, tenzij u minstens 120000 € per jaar uitgeeft (10000 € per maand!).

 

Conclusie

De kredietkaarten Miles-and-More geven de indruk dat uw getrouwheid wordt beloond. Toch merkt u als u het uitrekent dat u wellicht geen voordeel haalt uit dit getrouwheidsprogramma, want de bedragen die u moet uitgeven voor gratis tickets zijn gewoonweg te hoog. Bovendien neemt de jaarbijdrage een groot stuk van de aantrekkingskracht weg, omdat sommige banken klassieke kredietkaarten (Visa bijvoorbeeld) aanbieden tegen veel lagere tarieven en zelfs gratis.

 

 

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *