Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Gaan de Snap Spectacles de trend van geconnecteerde brillen doen heropleven?

Mijn brein maakte onlangs de link tussen twee volledig verschillende gebeurtenissen: een marktstudie (Engels) gepubliceerd door App Annie en een aankondiging van GetNarrative.
App Annie voorspelde in deze studie dat geconnecteerde brillen in 2017 populairder zullen worden en GetNarrative kondigde het einde van zijn activiteiten (Engels) aan. De rest van dit artikel gaat over deze twee gebeurtenissen en zal u (hoop ik) toelaten om net als mij het verband tussen beide te laten zien.

Geconnecteerde brillen: een te volgen trend in 2017

De analisten van pp Annie schrijven in hun rapport:

De interesse van de consument en de ontwikkelaars voor geconnecteerde horloges stond niet echt op gelijke voet met het enthousiasme van de voorbije jaren. Daarom denken wij dat fabrikanten en eigenaars van platforms hun investeringen gaan besteden aan geconnecteerde brillen, van basismodellen uitgerust met een camera zoals de Snap Spectacles tot de meer complete modellen zoals de HoloLens van Microsoft die augmented reality ondersteunen. Toch valt het commercieel succes van deze modellen in 2017 af te wachten, wegens de technologische onvolkomenheden.

Interessant is dat de bril van Snapchat (Engels), de « Spectacles », zoals die van de Microsoft Hololens (Engels) vooral recreatief zijn (zelfs enkel recreatief in het geval van de Snap Spectacles). En daarin zit het grote verschil met de Google Glass (Frans), een ander voorbeeld van een bril met augmented reality die nooit echt is doorgebroken (nog maar eens een bewijs, als dat nog nodig is, van het werk van Christiensen over de mislukkingen van first-movers).

GetNarrative leg de boeken neer

Begin oktober 2016 kondigde GetNarrative, een Zweeds bedrijf dat in 2012 opstartte, de stopzetting van zijn activiteiten aan. GetNarrative werd opgericht na het succes van hun Kickstarter campagne, waarin de ontwikkeling werd aangekondigd van een draagbare clip waarmee je alle momenten van je leven kon bewaren via beeld die opgeslagen werden in de Cloud. Het bedrijf omschreef zich als volgt:

Narrative is een Zweeds bedrijf met als doel iedereen de mogelijkheid te geven belangrijke momenten [ui zijn of haar leven] te bewaren. Narrative, leider in de ontwikkeling van innovatieve draagbare camera’s en intelligente analyse van foto’s, maakte het meest draagbare fototoestel ter wereld. De fotoanalyse van Narrative analyseert foto’s en gegevens en selecteert voor de gebruiker de meest memorabele momenten via een stroom van foto’s en video’s op zijn smartphone.

In 2012 was het een schitterend idee: de mooiste momenten uit het leven bewaren dankzij een geautomatiseerde stroom digitale foto’s. Het gebruik was puur recreatief en beantwoordde aan de behoefte van sommige early adopters. Ik was bijna overtuigd indertijd, maar haakte af wegens twee redenen:

  • Ik wilde geen tijd verliezen met het kiezen van de beste foto’s uit duizenden momenten die lukraak werden genomen (ondanks de beeldherkenningstechnologie vermoed ik dat de meeste foto’s niet relevant waren, omdat ze lukraak worden genomen)
  • De clip beschikte over slechts 8Gb interne opslagcapaciteit en de foto’s moesten dus tegen betaling worden overgezet naar de privé Cloud van GetNarrative

Waarom de Snap Spectacles meer kansen hebben om te slagen dan de clip van GetNarrative

In tegenstelling tot Google Glass (waarvan de positionering zeer technologisch en « bedrijfs »gericht was) hebben de Snap Spectacles alleen een recreatief doel. De ambitie van dit product is bovendien lager dan die van de clip van GetNarrative, waardoor Snapchat de technologische valkuil heeft vermeden waarin GetNarrative is getrapt (bijvoorbeeld: te veel foto’s maken en ze vervolgens moeten sorteren). Toch vraag ik me, naast de hype van dit product, af hoeveel mensen het echt zullen blijven gebruiken. Ik denk dat we nog ver weg zijn van een algemeen gebruik van augmented reality apparaten. Maar één ding is zeker. Het aanpassingsproces start met recreatieve toepassingen.

 

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *