12 april 2023 783 woorden, 4 min. gelezen

J’Ik heb de Fiat Metaverse Store getest

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ik heb nooit echt geloofd in de komst van de metaverse. Ik dacht altijd dat het een gimmick was. Dus toen ik hoorde over de metaverse van Fiat (de “Fiat Metaverse Store”), wilde ik het zelf uitproberen. Het is een […]

Ik heb nooit echt geloofd in de komst van de metaverse. Ik dacht altijd dat het een gimmick was. Dus toen ik hoorde over de metaverse van Fiat (de “Fiat Metaverse Store”), wilde ik het zelf uitproberen. Het is een virtuele omgeving waar je live kunt communiceren met een verkoopadviseur (een “Product Genius”). Via augmented reality kunt u de auto vanuit elke hoek zien. Interacties via de Fiat Metaverse Store duren 40 minuten en de gemiddelde beslissing wordt genomen in 1,5 tot 2 maanden, vergeleken met 3 maanden via traditionele kanalen.

Neem contact op met het marketingonderzoeksbureau IntoTheMinds


Fiat Metaverse Store

De Fiat Metaverse Store is een innovatie die Fiat in maart 2021 lanceerde na een eerste uitrol in Italië. Hiermee kunnen potentiële klanten de nieuwe elektrische Fiat 500 vanop afstand ontdekken terwijl ze live communiceren met een verkoopadviseur. De verkoopadviseur, genaamd “Product Genius”, is geïntegreerd in een virtuele omgeving. Zo kan hij al uw vragen live beantwoorden terwijl hij u de auto vanuit elke hoek laat zien.

Hoewel 99,9% van de auto’s nog altijd via dealers wordt verkocht, biedt dit initiatief een echte toegevoegde waarde op het gebied van het genereren van leads. Het is een aanvullend instrument op de traditionele distributie van voertuigen via dealers. Het traject van de klant begint immers online, maar zal waarschijnlijk offline worden voortgezet voor de proefrit.

Fiat Metaverse Store online klantreis

Hoe werkt de afspraak in de Fiat Metaverse Store?

Zodra u bent ingelogd in de Fiat Metaverse Store, komt u in een virtuele showroom waar de “Product Genius” op u wacht. Dit is geen avatar maar een echte verkoopadviseur die u live ziet, ingebed in een virtuele set die hij kan aanpassen.

Fiat Metaverse Store online klantreis

De virtuele showroom wordt zo een interactief, flexibel demonstratie-instrument, ten dienste van de verkoopadviseur. Ik vind het interessant omdat de showroom normaal gesproken een ruimte is waarvan de verkoopadviseur afhankelijk is. Hij kan zich er in verplaatsen, maar alles ligt vast. Hier is het de showroom die afhankelijk is van de verkoopassistent. Hij kan deze laten evolueren zoals hij wil en volgens de eisen en behoeften van de prospect. De klantervaring is dus op maat gemaakt. De omgeving past zich aan de klant aan en niet andersom.

Fiat Metaverse Store online klantreis

Zo kan de auto vanuit alle hoeken worden getoond en kunnen kleuren en opties direct worden gewijzigd. In het geval van de Fiat 500 3+1 kan met name het openingsmechanisme van de achterklep worden toegelicht (zie hieronder). Dit is een deur die in tegengestelde richting opent en alleen aan de rechterzijde van het voertuig aanwezig is.

Fiat Metaverse Store online klantreis

U kunt de auto ook van binnen bekijken en zo een eerste indruk krijgen van de afwerking en uitrusting.

Fiat Metaverse Store online klantreis

Op verzoek kan de adviseur u laten zien hoe de verschillende apparatuur aan boord werkt, waaronder het interactieve scherm.

Fiat Metaverse Store online klantreis

Ook bij meer specifieke vragen, past de Fiat Metaverse zich aan. In mijn geval vroeg ik om uitleg over het opladen van het voertuig, het type stekker, enz. (zie hierboven).

Fiat Metaverse Store online klantreis

Tot slot kunt u ook een proefrit maken in het voertuig. Dit is geen simulatie waarin u de auto kunt besturen met uw toetsenbord. Het is slechts een realistische video die u op de bestuurdersstoel zet. Leuk om weten: de proefrit vindt plaats op het dak van de fabriek in Turijn.

Fiat Metaverse Store online klantreis

Hier kunt u de veiligheidsuitrusting testen en kan de werking ervan u worden uitgelegd met behulp van andere gezichtspunten van de cursus. Ik vond dit zeer informatief en de uitleg van de adviseur was zeer nuttig.


Een 100% online klantreis mogelijk

Om het klanttraject te voltooien, ontvangt u een e-mail met een commercieel voorstel. Een korting van € 1000 wordt toegekend aan klanten die het online traject afronden. En als u wilt, kunt u ook online bestellen na een voorschot van € 500.

Fiat is vooralsnog niet van plan om de Fiat Metaverse Store over te zetten naar een virtual reality headset. In een recent interview zei de communicatiedirecteur van Fiat-Abarth dat de virtual reality-headset een te grote barrière vormde vanwege de kosten. Het gaat om een onnodige toegangsbarrière die Fiat heeft laten vallen door gebruik te maken van een virtuele studiotechnologie waaraan iedereen die ooit heeft deelgenomen aan een videoconferentie zich gemakkelijk zal aanpassen.



Conclusie

Ik was aangenaam verrast door de ervaring die de Fiat Metaverse Store biedt.  De adviseur legde me uit dat er tot nu toe geen stormloop is van klanten naar de metaverse (ik was zijn 4e prospect sinds de lancering).

Naar mijn mening blijft het een heel interessant instrument om de klantreis te starten. De enige twee nadelen zijn misschien de resolutie van de video van de adviseur (moeilijk om zijn gezicht te onderscheiden) en enkele beperkingen van de virtuele omgeving waardoor mijn “Product Genius” mij niet alle demonstraties kon geven waar ik om vroeg.

 



Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *