7 oktober 2019 665 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Ferrari, Lamborghini, … de B2B-markt voor luxewagens in Frankrijk doet het goed

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wist u dat er in Frankrijk bedrijven (en niet noodzakelijkerwijs grote bedrijven) zijn die Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley en andere Aston-Martins kopen. Wilt u meer weten over deze bedrijven die het goed doen? Doe dan mee met onze kleine datamining. […]

Wist u dat er in Frankrijk bedrijven (en niet noodzakelijkerwijs grote bedrijven) zijn die Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley en andere Aston-Martins kopen. Wilt u meer weten over deze bedrijven die het goed doen? Doe dan mee met onze kleine datamining.

Inleiding

Tussen 2014 en 2019 werden enkele honderden super- en hypercars ingeschreven door Franse bedrijven: iets meer dan 200 Ferrari’s, een honderdtal Lamborghini’s, Bentley’s en Aston-Martins en enkele exemplaren van minder voorkomende merken als Mc Laren, Rolls-Royce, Bugatti of Pagani. De 2 Bugatti’s werden dan wel geregistreerd door het bedrijf Bugatti zelf, maar wanneer we dieper ingaan op de verkoop van Ferrari en gelijkaardige merken vallen we van de ene verrassing in de andere.

De verkoop van luxeauto’s aan Franse bedrijven tussen 2014 en 2018: enkele honderdtallen wagens werden op de Franse markt ingeschreven

En deze B2B-verkoop heeft de wind in de zeilen, want de verkoop nam sterk toe sinds 2014. De gecumuleerde verkoop steeg van iets minder dan 30 eenheden in 2014 tot bijna 180 in 2018. Ferrari, Lamborghini en Bentley zijn de merken die het meest bijdragen aan deze spectaculaire stijging.

Evolutie van de verkoop van luxeauto’s aan Franse bedrijven tussen 2014 en 2018. De luxemarkt heeft de wind in de zeilen

We moeten deze cijfers natuurlijk een beetje kritisch beschouwen. Hoewel het aantal inschrijvingen onmiskenbaar is toegenomen, mogen we niet vergeten dat sommige bedrijven die deze opmerkelijke voertuigen kopen en registreren, entiteiten zijn die zich bezighouden met de aan- en verkoop van auto’s. In de INSEE-nomenclatuur gaat het dan om de NACE-code 45.11Z. In de rest van dit korte artikel zullen we daarom deze sector opzij zetten en ons richten op de essentie. De vraag blijft: welke Franse bedrijven kunnen zich veroorloven om supercars en hypercars te kopen?

3 belangrijke lessen bij de datamining

  • Hoe meer omzet bedrijven maken, hoe minder kans dat ze supercars kopen.
  • Het overgrote deel (ongeveer 2/3) van de inschrijvingen wordt gedaan door bedrijven met minder dan 9 werknemers.
  • De bedrijven die de meeste supercars kopen, hebben groothandels-, consultancy- of detailhandelsactiviteiten.

Kleinere bedrijven

De eerste les van onze data-analyse is dat de registratie van grote luxevoertuigen vooral voorbehouden is aan kleine bedrijven. Wanneer we de inschrijvingen vergelijken met de grootte van de bedrijven van onze klanten, zien we dat het bedrijven zijn met 0 werknemers (code 0 in de INSEE-nomenclatuur). Het overgrote deel van de verkoop is geconcentreerd in de segmenten van 0, 1, 2 en 3 werknemers, d.w.z. het overgrote deel (ongeveer 2/3) van de inschrijvingen wordt gedaan door bedrijven met minder dan 9 werknemers.

De omzet is zin omgekeerd evenredig met de aankoop van supercars

Merkwaardig genoeg zijn het de bedrijven die de meeste supercars kopen die de minste omzet halen (zie hier de INSEE-nomenclatuur van omzetbereik). Bijna 20% van de inschrijvingen wordt gedaan door bedrijven die minder dan 500.000 euro aan inkomsten genereren en 50% van de inschrijvingen wordt gedaan door bedrijven met minder dan 5 miljoen euro aan inkomsten. Hoe meer Franse bedrijven omzet behalen, hoe kleiner de kans dat ze supercars kopen.

Bedrijven die grote luxewagens kopen, zijn voornamelijk structuren met een omzet van minder dan 5 miljoen euro.

Waar zijn de Franse bedrijven die supercars kopen gevestigd?

Het is geen grote verrassing dat de verkoop van superauto’s zich concentreert in de rijkste gebieden van Frankrijk: eerst Parijs, dan Lyon. Ook de concentratie aan de Côte d’Azur valt op. In dit gebied bevinden zich verhuurbedrijven gespecialiseerd in grote luxe. Zo is er een bedrijf gespecialiseerd in luxejachten, dat 3 Rolls-Royces, 1 Bentley en 1 Ferrari heeft gekocht.

Geografische verdeling van de verkoop van luxeauto’s aan Franse bedrijven.

Wat zijn de activiteiten van bedrijven die luxe auto’s kopen?

We hebben de bedrijven gegroepeerd op basis van de eerste twee cijfers van hun NACE-code, die ook de aard van hun activiteiten bepaalt.
De top 3 plaatsen in de ranglijst (iets minder dan 20% van de verkopen) worden ingenomen door:

  • groothandelsbedrijven (NAF-code 46)
  • adviesbureaus (NAF-code 70)
  • ondernemingen die gespecialiseerd zijn in de detailhandel (NAF-code 47)

Tot slot

Deze oefening in datamining werd uitgevoerd met Tableau (Engelse site). Wilt u meer weten over onze diensten rond business intelligence en datamining, neem dan zeker contact met ons op.



Posted in big data.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *