Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Een gratis versie van een mobiele app aanbieden is contraproductief

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

Een recente marketingstudie (Engels), gepubliceerd in het Journal of Marketing bewijst dat het aanbieden van een gratis versie van een mobiele applicatie de adoptiesnelheid van de betaalde versie vermindert. Met andere woorden, u verkleint de kans op verkoop van uw mobiele applicatie als u een gratis versie aanbiedt, zelfs als de functionaliteit ervan beperkt is. Dit geldt met name voor de zogenaamde “hedonistische” mobiele toepassingen (games, entertainment). De studie werd uitgevoerd op basis van 12315 aanvragen over een periode van 3 jaar.

Oorsprong van voor de studie verzamelde gegevens

De auteurs baseerden zich op een dataset van 7,7 miljoen observaties op 12315 mobiele applicaties.

De gegevens werden verkregen via webscrapping vanuit drie verschillende bronnen en bestrijken een periode van drie jaar (2009-januari 2012). Gegevens van meer dan 460000 applicaties werden verzameld en uiteindelijk teruggebracht tot 12315 applicaties waarvoor de data compleet waren.

Marketingstrategie: gratis stalen en gratis toepassingen

De auteurs maken een interessante parallel met eerder onderzoek naar strategieën op basis van gratis samples, een gangbare praktijk in de detailhandel. Zij onderstrepen echter de belangrijke verschillen die er met de digitale economie bestaan. Het is met name niet mogelijk om terugkerende aankopen te doen voor mobiele toepassingen) en de kosten van de steekproef (die de aanschaffingskosten vertegenwoordigen) kunnen daarom niet over meerdere aankopen worden afgeschreven.

Gebruikers doen overschakelen van een gratis applicatie naar de betaalde versie is dus een geheel nieuwe situatie, die nauwelijks vergelijkbaar is met een vorige.

Conclusies

Uit deze studie kunnen 4 belangrijke conclusies worden getrokken:

  1. het aanbieden van een gratis versie van een mobiele applicatie verhindert de invoering van de betaalde versie ervan. Dit effect is nog sterker voor game- en entertainmenttoepassingen
  2. bij de lancering van een betaalde applicatie speelt de reputatie van de ontwikkelaar een belangrijkere rol in de aanvaarding ervan dan de scores die door deze app worden verzameld
  3. in een latere fase hebben de bij de aanvraag ontvangen scores voorrang op de reputatie van de opdrachtgever
  4. voor hedonistische toepassingen is het effect van de door gebruikers gegeven scores veel geringer op de acceptatie.

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *