Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Een geniale innovatie in iOS 8

Al mijn dank aan onze klant Florence om onze aandacht te vestigen op een leuke innovatie van Apple, waarmee u ongelooflijk beleefd gaat lijken in uw sms-communicatie. Onlangs schreef ik met mijn collega Laurence Rosier een artikel met als titel: « Politeness strategies in firms’ answers to customer complaints”.
Onze stelling was dat een beleefdheidsstrategie van ondernemingen de tevredenheid van de klant verhoogt en we onderzochten hefbomen om de klanttevredenheid doeltreffend te verhogen. Beleefd zijn is een belangrijk aspect in de geschreven communicatie tussen klant en onderneming en onze ervaring leert ons dat ondernemingen dat aspect dikwijls verwaarlozen of zich toch niet helemaal bewust zijn van de manier waarop zij de klant ergeren door zinswendingen die de klant slecht interpreteert.

Wel, het ziet ernaar uit dat Apple ons beleefder wil maken. Zoals u op de printscreen hieronder ziet, stelt de nieuwe iOS 8 een beleefd antwoord voor op een sms die u ontving (wat betekent dat de software weet wat u schrijft….Big Brother).

Toen ik in juli jl. mijn onderzoek voorstelde op de jaarlijkse conferentie van Huddersfield over beleefdheid, begon een gesprek tussen de deelnemers over de mogelijkheid om een software (een plug-in in Outlook) te ontwikkelen die nagaat of wat u schrijft door de bestemmeling als onbeleefd kan worden ervaren; met andere woorden, een plug-in die bevestigt dat er geen Face-Threteaning Acts (FTA) voor de bestemmeling in uw bericht staan (als u onze eerdere artikels over het concept Face en over de FTA niet hebt gelezen, stel ik voor om eerst naar Wikipedia te gaan). Ik vond het idee zo  interessant dat ik het er met andere linguïsten over had…maar helaas wist niemand hoe hij een programma kon ontwikkelen met zo’n complexe noties, die overigens nog eens erg variëren van de ene taal tot de andere. Apple wil het precies toch uitproberen…

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Deel dit bericht op

Een commentaar indienen

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *