29 september 2023 1158 woorden, 5 min. gelezen

E-commerce : zorgwekkende trends voor 2023-2024

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
La situation de l’e-commerce n'est plus aussi positive qu'auparavant. Le ralentissement est sensible mais ne touche pas tous les secteurs de la même manière. Dans cet article nous proposons une synthèse des dernières statistiques de l'e-commerce. Nous faisons également un parallèle avec les résultats d'un sondage des patrons de l'e-commerce.

Er was een tijd dat e-commerce een toverwoord was voor iedereen die een ‘gemakkelijk’ bedrijf wilde starten. De infopreneurs die u dropshipping-trainingen verkopen vormden daarop geen uitzondering. Maar de situatie is veranderd. Zelfs de e-commerce stagneert op dit moment, als gevolg van de economische crisis die werd veroorzaakt door het einde van de ‘quantitative easing’ en het gratis geld. In dit artikel analyseren we de cijfers die deze somberheid weerspiegelen en kijken we naar de toekomst van e-commerce.

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw marketingprojecten

E-commerce statistieken in 2023

  • Productverkoop:
    • In het tweede kwartaal daalde de verkoop van online producten met 1% ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor de eerste drie maanden van het jaar was er echter nog steeds een stijging van 1%.
    • Ondanks deze gemengde cijfers steeg het volume aan online transacties in het tweede kwartaal met 5,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Bovendien steeg het aantal nieuwe commerce sites met 7%.
  • Vooruitzichten per sector:
    • Diensten: de diensten groeiden in het tweede kwartaal van 2023 met 14%, vooral dankzij vervoer, toerisme en vrije tijd.
    • Beauty: Deze sector bleef groeien tussen april en juni, met een stijging van 5%.
    • Meubels en decoratie: online daling van transacties met 2%.
    • Technische producten: deze daalden met een aanzienlijke 14%.
    • Mode en kleding: de online verkoop van kleding daalde in de eerste zeven maanden van het jaar met 4,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. In het tweede kwartaal noteerde deze sector een daling van 8%. Dit betekent een daling van 10% vergeleken met de periode vóór de crisis.
    • Internationalisering: Internationale e-commerce sites voor kleding zagen hun omzet met 3,1% stijgen, terwijl nationale sites een daling van 2,4% lieten optekenen.
  • Verwachtingen van e-commerce bazen (enquête France 2023)
    • 60% van de beheerders van Franse e-commercesites is getroffen door de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende inflatie.
    • De grootste zorgen zijn de stijgende transport- en leveringskosten (76% van de respondenten) en de dalende consumptie van huishoudens (75% van de respondenten).
    • 83% van de e-tailers heeft zijn prijzen verhoogd om de hogere productiekosten te compenseren en 53% heeft zijn marges verlaagd.
    • Slechts 24% van de Franse e-commerce bazen verwacht dat de prijzen in de tweede helft van 2023 weer normaal zullen worden, en 35% in de eerste helft van 2024.
    • 61% van de e-tailers verwacht dat hun omzet zal groeien, hoewel dit cijfer 6 punten lager ligt dan in 2021.
    • 25% van de vestigingen was niet winstgevend in 2022, een stijging van 9 punten ten opzichte van 2021, en slechts 55% was winstgevend in 2022, een daling van 8 punten ten opzichte van het jaar ervoor.
    • 71% van de e-tailers verwacht een concentratie in de online verkoopsector
    • 75% verwacht dat hun internationale verkoop de komende twee jaar zal groeien.

In de afgelopen 10 jaar is e-commerce een drijvende kracht geweest achter de groei in Westerse landen. De digitalisering van ons gedrag en onze koopgewoonten heeft geleid tot een wildgroei van online verkoopprojecten, vooral sinds Covid. Hoewel het in 2023 voor een winkelier onmogelijk is om geen webshop te hebben, wordt e-commerce toch ingehaald door de oorlog in Oekraïne en de inflatie. Dit blijkt zowel uit de verwachtingen van e-commerce bazen als uit de laatste cijfers uit de sector, die een duidelijke vertraging laten zien.


E-commerce klimaat

E-commerce bazen bezorgd over het huidige klimaat

Een enquête die in de eerste helft van 2023 werd afgenomen, geeft inzicht in de zorgen van bazen in de e-commerce sector. De oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende versnelling van de inflatie hebben 60% van de e-commercesites getroffen. Logischerwijs heeft 83% zijn prijzen moeten verhogen, maar 53% heeft ook besloten om een deel van de stijging op te vangen door hun winstmarges te verkleinen.

E-commercebedrijven worden daarom geconfronteerd met een liquiditeitscrisis. Nu banken voorzichtiger zijn dan ooit, lopen de meest kwetsbare e-commercesites waarschijnlijk grote risico’s. Voor sommigen zal overleven de verkoop van hun bedrijf betekenen. Dit verklaart waarom 71% van de e-commerce bazen consolidatie in de sector verwacht.

Geconfronteerd met deze ongekende situatie verwacht 35% van de Franse bazen in de e-commerce geen terugkeer naar een normale situatie vóór 2024. De meest recente inflatievoorspellingen op Europees niveau zullen hun hoop echter waarschijnlijk temperen, aangezien een terugkeer naar 2% inflatie niet voor 2025 wordt verwacht. We mogen niet vergeten dat deze termijn alleen door de ECB wordt opgeschoven.


e-commerce 2023

2023: de vertraging verschilt van sector tot sector

Het eerste dat opvalt, is de heterogeniteit van de vooruitzichten afhankelijk van de sector. Terwijl de e-commerce voor producten afneemt, is de e-commerce voor diensten nog altijd positief. In het tweede kwartaal van 2023 stijgt de e-commerce voor diensten met 14%. De beautysector, om maar een voorbeeld te noemen, stijgt met 5%. Tegelijkertijd gaat het slecht met de online kledingverkoop. De daling is 4,3% over 2023, maar de situatie wordt met de maand slechter. In het tweede kwartaal van 2023 bedroeg de daling zelfs 8%.

Laten we de kledingsector van naderbij bekijken. Deze sector verkeert natuurlijk in een crisis. Het jaar 2023 zit bol van aankondigingen van faillissementen van iconische kledingmerken. Het feit dat deze merken er niet in geslaagd zijn om de digitale overstap te maken en problemen hebben opgebouwd, is ongetwijfeld één oorzaak. Maar als we naar de territoriale voetafdruk van kledingmerken kijken, zien we dat sommige het goed doen en zelfs in staat zijn om te blijven groeien. Dit zijn de merken met een internationale aanwezigheid. Hun omzet is blijven stijgen (+3,1%), terwijl nationale merken hun voetafdruk zagen krimpen (-2,4%).

Uiteindelijk is dat niet verwonderlijk. In tijden van acute crisis, wanneer het moreel van de consument laag is, hebben sommige sectoren meer te lijden dan andere. Kleding is zo’n sector, net als bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees. Tijdens de crisis van 1929 bleek uit onderzoek onder grote bevolkingsgroepen dat kleding en vlees de twee soorten dagelijkse consumptiegoederen waren waar mensen het snelst afstand van deden.


e-commerce oplossingen

Wat zijn oplossingen voor uw e-commerce?

Voldoe aan de 2 belangrijkste verwachtingen van consumenten

Zoals we al bespraken in twee eerdere analyses (lees hier en hier), hebben consumenten heel specifieke verwachtingen van digitale aankopen in winkels: tijd besparen (53%) en een goede deal sluiten (41%). Dezelfde regel geldt voor de e-commerce. Alle inspanningen moeten daarom gericht zijn op een zo effectief mogelijke klantervaring die financieel voordeel oplevert.

e-commerce online

Samenvoeging van offline en online

Aansluitend op het vorige voorstel zijn er zeker synergieën te vinden tussen online en offline handel. Laten we het voorbeeld van e-commerce in voedingsmiddelen nemen. In de periode januari-april 2023 daalde deze met 4,9%, terwijl de daling in de traditionele detailhandel minder uitgesproken was (-2,5% in supermarkten, bijvoorbeeld). Toch blijft de praktijk van het online kopen van voedingsproducten stevig gevestigd. In de afgelopen 12 maanden kocht bijvoorbeeld tussen de 36% en 39% van de Franse huishoudens online FMCG-producten.

Sommige merken spelen in op dat hybride karakter om hun e-commerce te ondersteunen. Offline teams worden ook belast met online taken om klanten tevreden te stellen en tijd te besparen.

Internationalisering

Het laatste aandachtspunt is natuurlijk internationalisering. In de kledingsector zagen we dat internationale sites de crisis beter hebben doorstaan. Over het algemeen moeten alle e-commercesites internationaal gaan. Uw site laten vertalen is een noodzakelijke stap, die gemakkelijker en goedkoper wordt gemaakt door generatieve AI. We hebben bovendien al via onderzoek aangetoond hoe gunstig vertalingen kunnen zijn voor SEO.

 



Posted in Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *