20 maart 2013 749 woorden, 3 min. gelezen

Design Thinking: 3 tips om uw sessie tot een succes te maken

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ik ben net terug van een workshop Design Thinking die we in Bordeaux (Frankrijk) organiseerden voor een e-commerce project. Het minste wat ik kan zeggen is dat het resultaat aan mijn verwachtingen heeft voldaan en dat de menselijke ervaring zeer […]

Ik ben net terug van een workshop Design Thinking die we in Bordeaux (Frankrijk) organiseerden voor een e-commerce project. Het minste wat ik kan zeggen is dat het resultaat aan mijn verwachtingen heeft voldaan en dat de menselijke ervaring zeer verrijkend is geweest. We hebben een groep mensen met verschillende achtergronden uitgenodigd, die het spectrum van verschillende belanghebbenden in een bepaalde e-commerce waardeketen vertegenwoordigen.

Na een dag werken ontstonden er nieuwe ideeën voor de verschillende distributiekanalen die we tijdens de sessie naar voren hadden gebracht. Een ontroerende getuigenis van de waarde van deze werksessie voor de deelnemers werd mij aan het einde van de dag door een van hen gegeven: “Ik wilde vanochtend niet komen, maar na een werkdag als deze ben ik erg blij dat ik kon deelnemen. U kunt op mij rekenen voor de volgende sessie.

Dit soort getuigenissen is uiteraard zeer de moeite waard en het is het soort boost die ik nodig heb om een optimale motivatie en energie te vinden.

Dit gezegd zijnde, zelfs met de beste wil van de wereld, zijn er nog steeds valkuilen in dit soort sessies die vermeden moeten worden als we maximale efficiëntie willen bereiken. Een Design Thinking sessie moet zeer goed georganiseerd zijn om alle kansen aan uw kant te zetten.

Uitleggen of niet uitleggen, dat is de vraag

WIIFM of “What’s in it for me?” zoals de Engelsen zeggen. Met andere woorden: “Wat is mijn interesse in deelname aan de sessie? Dit probleem is belangrijk omdat het het mogelijk maakt om energieën te kanaliseren, maar te veel verklaringen kunnen ook de creativiteit de das omdoen.

Aan het begin van de workshop heb ik geaarzeld om de verschillende gebruikte instrumenten, het doel van de dag en de context van het project uit te leggen, uit angst om enkel bevooroordeelde bijdragen van deelnemers te verzamelen. Ik heb er daarom voor gekozen om onmiddellijk te beginnen met oefeningen (omdat we maar één dag hadden wanneer zo’n sessie 2 of 3 dagen had moeten duren) en het doel van de sessie achteraf uit te leggen. Ook al was dit de eerste keer dat ik een sessie zo kort als deze had georganiseerd, de ervaring leert me dat ik de tijd had moeten nemen om op zijn minst de methodologie uit te leggen en het project achter de Design Thinking sessie in meer detail uit te leggen. Dit zou de deelnemers hebben geholpen om zich niet gedesoriënteerd te voelen en te voelen dat ze bijdragen aan iets nuttigs en goed geïdentificeerd.

Weerstand is moeilijk te overwinnen

Deelnemers moeten met grote zorg worden gekozen. Hoewel een dosis scepsis altijd positief is om codes en normen aan te vechten, vind ik dat te veel scepsis de hele dynamiek van een groep kan doden. Dit is zeer gevaarlijk en ik bevond me op bepaalde momenten van de dag in moeilijke situaties omdat sommige deelnemers zich in een moeilijke persoonlijke dynamiek bevonden die op de andere deelnemers reflecteerde.

Mijn advies is om de deelnemers in kleine groepen op te delen en ervoor te zorgen dat u een ‘bondgenoot’ in elk van hen heeft om u te helpen de weerstand te overwinnen. Als uw klant of het team van uw klant de workshop bijwoont, waarom verdeelt u de vertegenwoordigers van de klant dan niet in verschillende groepen? Uw klant weet waarom hij u betaalt en het is in zijn eigen belang om een hoge mate van motivatie onder de verschillende deelnemers te behouden.

Eén dag volstaat niet

We begonnen om 9 uur en de beste ideeën ontstonden rond 16 uur. Na de lunch begonnen de deelnemers vertrouwen in zichzelf en anderen te krijgen en in de namiddag begon zich een positievere dynamiek te ontwikkelen. Achteraf gezien was het dan ook geen goed idee om te hopen het beste uit een eendaagse workshop te halen. In de toekomst zal ik kiezen voor een 2-daagse of 3-daagse workshops, zelfs als de klant mij onder druk zet. Dat is nodig voor resultaten.

Tips voor uw marketingstrategie

Design Thinking-sessies zijn ontegensprekelijk een belangrijke waarde in termen van strategie en productinnovatie. Ik ben altijd verbaasd over de behaalde resultaten. Tijdens deze sessie kwamen we naar voren met nieuwe innovatieve en soms zelfs ontwrichtende ideeën over de manier waarop ze in de markt integreren; eenvoudige ideeën die in de wereld van vandaag, doordrenkt met onveranderlijke codes en normen, revolutionair kunnen lijken.

De boodschap die ik vandaag wil overbrengen is dat alles de moeite waard is.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *