23 januari 2014 202 woorden, 1 min. gelezen

De perceptie van een merk: een samengesteld beeld.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ter gelegenheid van een vorige post over Blancpin waar ik de perceptie ter sprake had gebracht dat de consumenten zich een merk maakten onder de vorm van een samengesteld beeld. Na het herlezen van het boek « Science and Sanity » (1933) […]

Ter gelegenheid van een vorige post over Blancpin waar ik de perceptie ter sprake had gebracht dat de consumenten zich een merk maakten onder de vorm van een samengesteld beeld.

Na het herlezen van het boek « Science and Sanity » (1933) van Korzybski, vond ik dit fragment:

« you experience the world through your senses (sight, hearing, touch, smell and taste) ».

Dit onschuldige zinnetje is wel degelijk een prachtig voorbeeld dat de moeilijkheid van het interpreteren van de perceptie van de consumenten aantoont. Deze perceptie ontgaat de meeste bedrijven die, onder druk van de marketing theorieën van Kotler, de consument als een logisce acteur en meester van zijn beslissingen blijven zien.

Het is herhaaldelijk aangetoond dat de consument zich een heel complexe voorstelling van de producten en merken voorsteld via zijn zintuigen. Deze laatste zijn niet alleen ter beschikking gesteld bij de directe interactie met het product, maar ook in de bredere context waaronder bijvoorbeeld het gebruik van het product valt.

Het samengesteld beeld van een merk wordt dan ook op verschillende niveaus uitgevoerd: sensorische en sociaal-culturele.

Sommige bedrijven doen er goed aan om hierover na te denken vooraleer ze strategische beslissingen nemen die de perceptie, die klanten over hun merk hebben, beïnvloedt.



Posted in Marketing, Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *