16 juni 2015 512 woorden, 3 min. gelezen

De markt van gerecycleerde toestellen floreert dankzij de crisis

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Er zijn markten die profiteren van de huidige crisis. De markt van gerecycleerde elektronische apparatuur is daar één van. Met de groei van smartphones en een almaar dalende aankoopkracht beginnen consumenten zich meer en meer richten op de tweedehandsmarkt om […]

Er zijn markten die profiteren van de huidige crisis. De markt van gerecycleerde elektronische apparatuur is daar één van.

Met de groei van smartphones en een almaar dalende aankoopkracht beginnen consumenten zich meer en meer richten op de tweedehandsmarkt om goede zaakjes te doen. Een recente studie toonde aan dat slechts 20% van de gsm’s wordt gerecycleerd en dat elk huishouden gemiddeld 3 tot 4 slapende toestellen ergens in een lade heeft liggen.

Enkele start-ups ontwikkelden een specifiek aanbod voor dit segment en slaagden er goed in vraag en aanbod te beheren. De sleutel tot deze markt is inderdaad niet de vraag, maar wel het aanbod. De actoren op deze markt moeten dus voldoende tweedehands toestellen vinden en aanopen om aan de wens van hun klant tegemoet te komen. Als u geen voorraad heeft, doet u geen zaken; dat is de regel.

Coolblue vond een heel elegante oplossing om het probleem van het aanbod op te lossen. Als u iets op hun online winkel bestelt, hebt u met uw bestelling eveneens recht op versterkte plastic zakken waarmee u zonder kosten uw tweedehands producten naar Coolblue kunt versturen. De mensen van Coolblue zijn niet dom…ze weten dat als u iets bij hen bestelt, de kans groot is dat u dat doet om een defect of een oud maar nog werkend toestel te vervangen.

Coolblue begon daarom met bpost samen te werken om een oplossing te vinden, waarmee klanten hun gebruikte producten snel en gratis kunnen versturen (voor liefhebbers van de postsector, dit product is gebaseerd op de “easy return”-oplossing van bpost).

Tips voor uw marketingstrategie

Coolblue begreep dat online aankopen gemakkelijker moest. Daarom stelden ze een levering D+1 voor, want het beheer van de leveringsketen is een van de sleutels tot succes voor het bedrijf. Als u er niet in slaagt de klantervaring offline perfect te beheren, zal de consument niet bij u komen kopen of, als het om een eerste aankoop gaat, niet bij u terugkomen.

Coolblue paste hetzelfde recept toe op tweedehandstoestellen. Geld krijgen voor een oud toestel moet oersimpel zijn. Coolblue vereenvoudigde het proces zoveel mogelijk en zorgde ervoor dat de klant zo weinig mogelijk moest doen om zijn/haar product op te sturen.
Als u in de-commerce werkt, moet u ook de offline aspecten beschouwen die het uw klant moeilijk maken en hoe u het voor uw klant makkelijker zou kunnen maken. U zult vlug merken dat uw marketingstrategie niet enkel een online strategie is, maar ook steunt op offline aspecten, die al uw inspanningen kunnen tenietdoen als ze niet goed worden beheerd. Wij gebruiken in ons marketingonderzoek de techniek van cartografie (“mapping” in het Engels) om deze aspecten op te sporen. Onder die vreemde naam zit een heel eenvoudige techniek verborgen die erin bestaat alle (echt àlle) stappen op te lijsten en te sorteren, vanaf hoe de klant u heeft gevonden, via de aankoop tot de manier waarop hij zich van uw product ontdoet. Elke kleine stap moet worden geëvalueerd en genoteerd. Als u dit nauwgezet doet, zult vanzelf aspecten van klantenervaring ontdekken die verbeterd kunnen worden.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *