18 januari 2019 820 woorden, 4 min. gelezen

De geheime strategie van Facebook om u verslaafd te maken

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Bij mijn goede voornemens voor 2019 heb ik besloten om de digitale vervuiling die mij belet effectief te zijn, te verminderen. Het verder terugdringen van mijn gebruik van sociale netwerken leek me dus een logische inspanning en mijn uitdaging voor […]

Bij mijn goede voornemens voor 2019 heb ik besloten om de digitale vervuiling die mij belet effectief te zijn, te verminderen. Het verder terugdringen van mijn gebruik van sociale netwerken leek me dus een logische inspanning en mijn uitdaging voor de maand januari is om een maand niet op Facebook te gaan. Om de verleiding te weerstaan, heb ik de verbinding met al mijn apparaten verbroken, zodat het moeilijker is om toegang te krijgen tot Facebook. In 2018 had ik het aantal meldingen op mijn smartphone al aanzienlijk verminderd om deze verleiding te weerstaan. Het lijkt er echter op dat Facebook mijn afwezigheid niet kan loslaten, want het sociale netwerk van Zuckerberg gebruikt allerlei triggers om mij te laten klikken. Het artikel van vandaag gaat dus over de verborgen strategie die Facebook hanteert om mij terug te krijgen. Dit artikel geeft me ook de mogelijkheid om het onderwerp van gewoontevorming te verkennen en een interessante functie van iOS 12 te belichten waarmee kan worden gezien hoeveel meldingen dagelijks op een iPhone worden ontvangen.

Meldingen: het wapen van Facebook om u terug te winnen

Na ongeveer 3 weken zonder Facebook, ontving ik ongeveer 20 e-mails die me probeerden te triggeren. Deze e-mails kwamen in twee vormen:

  • gericht op een persoon: persoon X of Y heeft onlangs een foto geplaatst, commentaar gegeven op een foto, of iets gedeeld
  • gericht op mij: u hebt 56 meldingen in behandeling

Deze e-mails volgen een klassieke phishing-techniek waarbij een beloning aan de ontvanger wordt aangeboden in de hoop dat hij of zij actie onderneemt (d.w.z. op een link klikken). Terwijl oplichters phishing-technieken gebruiken in combinatie met geld (“claim uw prijs”, “u hebt gewonnen”), heeft Facebook een ander soort valuta te bieden: meldingen. Waarom is dat zo?

Meldingen zijn een nieuwe drug: ze creëren gewoonten die moeilijk af te leren zijn

Facebook maakt gebruik van de angst voor ontbrekende informatie (in de wetenschappelijke literatuur “FOMO” of “Fear-Of-Missing-Out” genoemd) om u verslaafd te maken. Meldingen zijn stimuli die gewoontes creëren en in stand houden die ons digitale slaven maken (als u denkt dat ik overdrijf, nodig ik u uit om uw gedrag te observeren wanneer u een melding ontvangt en de moeilijkheid van het weerstaan van hun oproep). In de woorden van Kurz et al (2014) (Engelse site) over gewoonten vanuit het oogpunt van de sociale psychologie:”.

« Dual process »- modellen stellen gedrag voor als het resultaat van twee parallelle verwerkingssystemen: deliberatieve actie is het resultaat van het “reflexieve systeem”, dat de actie conditioneert door bewust de voor- en nadelen af te wegen, terwijl de gebruikelijke actie het resultaat is van een “impulsief systeem” waarbij stimuli associatieve banden activeren die actie genereren zonder bewuste gedachten.

De vorming van gewoontes wordt nauwkeuriger gedefinieerd door dezelfde auteurs:

Allereerst vereist training [van gewoonten] een herhaling. Ten tweede stuurt de gewoonte, eenmaal u getraind bent, automatisch het gedrag, d.w.z. het gebruikelijke gedrag kan worden geactiveerd via minimaal bewust denken. Ten derde is het gebruikelijke gedrag afhankelijk van de context; alleen prikkels die worden ontvangen in een context waarmee het gedrag wordt geassocieerd, kunnen het gebruikelijke gedrag activeren.

U zult het waarschijnlijk gemakkelijk vinden om een parallel te trekken tussen definitie en meldingen op uw smartphone. Dagelijks ontvangen we tientallen meldingen (herhalingen) die ons gedrag in een bepaalde context (wanneer we de smartphone gebruiken) automatisch sturen. Deze meldingen zijn ook niet voorspelbaar (ze gebeuren op elk moment), waardoor het voor onze hersenen onmogelijk is om te wennen aan het verbergen van een bepaalde melding. Ik weet zeker dat u hebt gemerkt dat het soms een bovenmenselijke inspanning vergt om de oproep voor meldingen op uw smartphone te weerstaan. Uw blik en gebaar worden automatisch aangetrokken wanneer uw hersenen worden geprikkeld door een inkomend signaal (of het nu visueel is, zoals een melding op een applicatie-icoon of auditief, zoals een inkomend bericht).

Hoeveel meldingen ontvangt u dagelijks?

Onlangs ontdekte ik een nieuwe functie in iOS die u een overzicht geeft van het aantal meldingen dat u dagelijks ontvangt. Het gemiddelde aantal meldingen per dag is een zeer controversieel cijfer. Tot voor kort moest het indirect worden geëvalueerd. Met iOS heeft de gebruiker eindelijk de mogelijkheid om het aantal meldingen dat hem dagelijks kan afleiden nauwkeurig te bepalen. Om de test te doen, gaat u naar uw configuratiemenu, dan naar “schermtijd” en daar klikt u op de grafiek. Scroll naar beneden en u ziet het aantal meldingen dat u de afgelopen 24 uur of 7 dagen heeft ontvangen.

Zoals u op onderstaande screenshot kunt zien, ontvang ik gemiddeld 22 meldingen, voornamelijk berichten (Whatsapp, sms, Messenger). Nu is het uw beurt om actie te ondernemen. Gebruik deze functie in iOS 12 om eerst een overzicht te krijgen van het aantal ontvangen meldingen en deze vervolgens aan te passen aan uw persoonlijke doelen… Mijn advies: verwijder eerst alle meldingen die geen deel uitmaken van instant messaging. Vergeet niet terug te komen oms te vertellen over uw ervaringen en inspanningen.

Afbeelding: Shutterstock



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *