11 mei 2016 427 woorden, 2 min. gelezen

De Financial Times heeft de perfecte KPI gevonden voor haar Big strategie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het succes van elke marketing wordt gemeten in termen van een kritieke prestatie-indicator (KPI in het Engels of « Key Performance Indicator »). De Financial Times heeft de perfecte KPI gevonden om de verloopgraad (churn rate) te voorspellen. Lees hieronder meer daarover. Moeilijk […]

Het succes van elke marketing wordt gemeten in termen van een kritieke prestatie-indicator (KPI in het Engels of « Key Performance Indicator »). De Financial Times heeft de perfecte KPI gevonden om de verloopgraad (churn rate) te voorspellen. Lees hieronder meer daarover.

Moeilijk de juiste indicator te vinden

Het bepalen van een prestatie-indicator is een essentieel onderdeel voor het slagen van een project. Kies een slechte indicator en uw resultaat zal vertekend zijn. Kies de goede indicator en u zult uw acties objectief kunnen opvolgen en uw prestaties verbeteren.

De kritieke prestatie-indicatoren zijn vooral belangrijk bij Big Data-projecten, waarbij er zodanig veel gegevens zijn dat het moeilijk is een referentie-indicator te vinden.

RFV: een veelbetekenende KPI voor de mediasector

De KPI die de Financial Times koos om haar prestaties te controleren is bijzonder slim. De Financial Times gebruikt de formule RFV (Recentheid – Frequentie – Volume) die wijdverbreid is in de distributiesector (verkoop) en heeft ze op slimme wijze toegepast op de mediasector. De formule RFV (R x F x V) wordt voor elke bezoeker van de website als volgt berekend:

  • Recentheid – wanneer was het laatste bezoek?
  • Frequentie – hoe vaak bezocht de gebruiker de website van de FT?
  • Volume – hoeveel artikels heeft de gebruiker gelezen?

De RFV-factor blijkt zodanig goed gekozen dat ze het verloop kan voorspellen.

Y = -0,030437239 ln (x) + 0,0314616343

Dit is de relatie tussen het verloopgehalte (churn) en de loyauteitsgraad (resultaat van de formule R x F x V). Zoals u op de grafiek hieronder ziet, is de regressie behoorlijk goed. Hoe meer een lezer loyaal is, hoe minder kans dat hij zijn abonnement opzegt. In een businessmodel waarin abonnementen de sleutel van het financiële evenwicht vormen, laten we het aan u over om het belang van deze ontdekking in te schatten.

Wilt u meer weten over de Big Data-strategie van de Financial Times, bekijk dan de presentatie hieronder. Ze werd gegeven Robin Goad, directeur aan het hoofd van de Customer Analytics afdeling, tijdens de EBU Big Data conferentie op 21 maart in Genève (Engels).  Ik stelde net na hem mijn mening voor over het gebruik van derdengegevens.

Presentatie Financial Times Big Data tijdens EBU Big Data Conferentie van IntoTheMinds

Besluit

Goede prestatie-indicatoren zijn degene die u kunt verbinden met andere indicatoren zoals over financiële gezondheid, opzeggingsgraad van abonnementen, verloopgraad of (Customer Lifetime Value).

Zoals het voorbeeld van de Financial Times aantoont, komt inspiratie soms uit andere activiteitensectoren. Blijf dus zeker niet in uw eigen ballon en wees nieuwsgierig naar praktijken die in andere sectoren worden toegepast. Zo maakt u het verschil.

Afbeelding: GongT0 / ShutterstockPosted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *