28 juni 2021 1069 woorden, 5 min. gelezen

De emoji met de panda levert op LinkedIn de meeste reacties op

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De analyse van 2,9 miljoen emoji’s op LinkedIn levert een verrassing op: de ? is de emoji die de meeste reacties zou opleveren. Deze casestudie biedt ons de gelegenheid om de gegevens kritisch te bekijken en de oorsprong te begrijpen […]

De analyse van 2,9 miljoen emoji’s op LinkedIn levert een verrassing op: de ? is de emoji die de meeste reacties zou opleveren. Deze casestudie biedt ons de gelegenheid om de gegevens kritisch te bekijken en de oorsprong te begrijpen van een fenomeen dat LinkedIn vervuilt. Lees verder voor een opwindende oefening in datamining.
Om meer te leren over factoren die invloed hebben op het viraal gaan van een bericht op LinkedIn, nodig ik u uit om mijn volledige analyse hier te lezen en mij een connectieverzoek via LinkedIn te sturen.

Als u maar 30 seconden heeft

  • Analyse van 2,9 miljoen emoji’s in LinkedIn-berichten
  • De ? is de emoji die gemiddeld de meeste reacties oplevert, maar dit is te wijten aan één enkele post (BigPandasXperience) die het algoritme van LinkedIn “ontspoorde” (meer dan 220000 reacties)
  • Zelfs met een beperking van 1000 verschillende berichten waarin een bepaalde emoji wordt gebruikt, is de invloed van enkele zeer virale berichten nog altijd voelbaar in de standaardafwijkingen
  • Na de maximale standaardafwijking en het aantal berichten te beperken, gaat de top 10 van emoji’s die de meeste reacties opleveren naar emoties en … dieren. Nr. 1 is ?, gevolgd door ? dat gebruikt wordt door de volgelingen van L.I.O.N. (LinkedIn Open Network)

Samenvatting


Inleiding

In een vorig artikel maakte ik een analyse van welke emoji’s het meest gebruikt worden op LinkedIn. Ik toonde aan dat de praktijken verschillen al naargelang het land en de taal. Bij de gegevensvoorbereiding Frank Vanden Berghen, de ontwerper van Anatella (de oplossing die ik gebruik om de gegevens voor te bereiden, Engelse site), me een vraag: krijgen sommige emoji’s meer reacties dan andere? Ik heb dus mijn dataset opnieuw gebruikt om deze vraag te beantwoorden en het antwoord was heel verrassend.


Resultaten in het kort

Ik moet toegeven dat ik bij het zien van de resultaten twee keer moest kijken omdat ze op zijn zachtst gezegd verrassend waren. Zoals u in de onderstaande grafiek kunt zien, is de panda de emoji die gemiddeld de meeste reacties oplevert. Elk LinkedIn-bericht met een panda levert een gemiddelde van 5536 reacties op, ver voor nr. 2 en nr. 3.

Wat was er aan de hand?

emojis on Linkedin that have led to the most reactions on average (likes + comments)

Resultaten in detail

Als we kijken naar de gegevens die “achter” de ? panda staan, kunnen we de oorsprong van deze ongelooflijke statistiek beter begrijpen. Ten eerste zien we dat slechts 224 berichten uit de hele dataset (toch 4,6 miljoen berichten) de ? emoji gebruiken.

We stellen vervolgens vast dat hoewel de meeste van de berichten in kwestie geen enkele reactie krijgen (wat in overeenstemming is met de statistieken die ik hier publiceerde), sommige ervan uiterst succesvol zijn. Het aantal reacties is indrukwekkend: 1074, 1075, 1790, 1599, 8862, 7360 en vooral … 223811.

Door deze verschillende berichten te lezen, kunt u de resultaten correct interpreteren. Hier zijn er een paar van:

  • “Tik twee keer als je een ? ziet” (8862 reacties)
  • “Druk twee keer op de afbeelding bij het zien van een ?. We wensen je een mooi begin van de week. ” (1599 reacties)
  • “[Maandagochtend ontspanning] Klik twee keer op de afbeelding bij het zien van een panda?” (7360 reacties)
  • “Laten we deze ochtend een spelletje spelen! Klik 2 keer bij het zien van een ?#ondernemers #netwerken ziet” (1790 reacties)

En de absolute winnaar (223811 reacties) ….

BigPandasXperience on Linkedin original post

Wij hebben dus te maken met een “Like-val”, gelijkaardig aan die van “twee keer klikken om de dolfijn te laten springen”. Het gaat om zowel sociale hacking (het uitlokken van een reactie van het individu) die leidt tot een hacking van het algoritme.

Het algoritme van LinkedIn werkt op basis van likes en comments en dit soort publicaties wordt op natuurlijke wijze door het algoritme gepusht. Het verspreidt zich dan over het hele netwerk totdat LinkedIn het bedrog ontdekt en een mechanisme instelt om de “vervuiling” van het netwerk te voorkomen. Alleen de eerste publicatie van dit type werkt echt en de auteur (Laurent Boutroix) heeft het succes van dit bericht geanalyseerd (zie illustratie hieronder).

We kunnen zien dat het “Buzz”-effect slechts één week duurde, tussen 8 juni 2020 en 14 juni. Ook op de berichten die naar aanleiding van dit “sociale experiment” werden geplaatst, kwamen veel reacties. Hoewel het voor mij onmogelijk is om a posteriori precies te weten wanneer de “plagiaten” online werden gezet, kunnen we redelijkerwijs ervan uitgaan dat dit gebeurde tussen 8 juni en 14 juni 2020, voordat het algoritme van LinkedIn handmatig werd aangepast om dit soort afwijking te voorkomen.

Ik zal de analyse van elke emoji in deze top 10 overslaan, maar u moet weten dat ze bijna allemaal profiteerden van het effect van een beperkt aantal virale berichten. We hebben dus te maken met een scheefgetrokken statistische verdeling, die perfect zichtbaar is in de standaardafwijkingswaarden.

Om dit effect te elimineren en uit te zoeken welke emoji’s echt de meeste reacties krijgen, legde ik een aantal beperkingen op.


Beperking 1: de emoji moet voorkomen in ten minste 1000 verschillende LinkedIn-berichten

De eerste voorwaarde die ik stelde was het aantal. De eerste top 10 bevatte emoji’s die voor sommigen in minder dan 20 berichten voorkwamen. De emoji ? bijvoorbeeld (nr. 2) kwam slechts 20 keer voor in bijna 4,6 miljoen berichten.
Door een limiet van 1000 berichten in te stellen wijzigt de rangschikking drastisch. Maar ze wordt nog altijd beïnvloed door enkele zeer virale berichten. De standaardafwijking voor de eerste 5 emoji’s is dus groter dan 2000.
Om een nauwkeuriger rangschikking te krijgen, was een nieuwe beperking nodig.

most viral emojis on Linkedin with threshold of 1000 different posts


Beperking 2: maximale standaardafwijking

Om het effect van zeer virale berichten op de rest van de populatie te beperken, heb ik een standaardafwijkingsbeperking opgelegd. Ik elimineerde alle resultaten waarbij de standaardafwijking groter was dan 500. De veranderingen zijn opnieuw veelzeggend. Zoals u merkt, worden de 1e en 2e plaats ingenomen door dieren. ? wordt gevolgd door ?. De laatste is de emoji die door volgers van L.I.O.N. (LinkedIn Open Network) wordt gebruikt, wat de resultaten deels verklaart.
De andere emoji’s in de top 10 zijn erg gericht op emoties, wat een radicaal contrast vormt met de eerste rangschikking met de ?.

most viral emojis with thresholds on number of posts and standard deviation


Conclusie

Met deze oefening in datamining hoop ik u te hebben laten zien dat u niet altijd blind moet vertrouwen op de resultaten die uit uw datavisualisatie naar voren komen. U moet de gegevens kritisch bekijken en zo nodig beperkingen opleggen om de realiteit van de resultaten beter te kunnen beoordelen.

In een toekomstige analyse zal ik testen of er werkelijk een statistisch significante correlatie bestaat tussen deze emoji’s en de waargenomen reacties.



Posted in Data en IT.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *