19 november 2021 1321 woorden, 6 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Coding Park laat kinderen kennismaken met programmeren [Podcast]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Coding Park is een interactief platform waarmee kinderen kunnen leren coderen. De twee bedenkers, Amine Lajmi en Adrien Elkaim, spraken met ons over de ontwikkeling van Coding Park en hun ambities voor de toekomst. De startup is een winnaar van […]

Coding Park is een interactief platform waarmee kinderen kunnen leren coderen. De twee bedenkers, Amine Lajmi en Adrien Elkaim, spraken met ons over de ontwikkeling van Coding Park en hun ambities voor de toekomst. De startup is een winnaar van de 2021 ranking van het Franse zakenblad Challenges.

Inhoud

Marketingidee om te onthouden

Het marktsegment waarop de oprichters van Coding Park zich aanvankelijk richtten (openbare onderwijsinstellingen) bleek niet veelbelovend te zijn. Het waren de openbare scholen die het eerst verleid werden. Met het aanbod van Coding Park konden zij zich onderscheiden. Een ander belangrijk voordeel van dit segment is de beslissingstijd. Terwijl in de overheidssector de beslissingstermijnen lang zijn en door administratieve procedures worden gekenmerkt, kunnen particuliere structuren sneller beslissingen nemen en in de liquiditeitsbehoeften van startende ondernemingen voorzien.

Wanneer u uw product aan prospects voorstelt, kunt u overwegen uit te leggen hoe het hen zal onderscheiden en marktaandeel zal winnen. Maak van uw product een sleutelelement in het zakelijk succes van uw klanten.


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: Coding Park in 1 kerncijfer

Het getal dat Amine en Adrien hebben gekozen om hun succes te illustreren is 10.000, het aantal inschrijvers op Coding Park sinds de lancering in 2019. De groei werd geholpen door de Covid-crisis. Met de lockdowns moesten ouders iets vinden om met hun kinderen te doen. Online leerplatforms (Franse site) zijn een populaire manier voor ouders om hun kinderen bezig te houden wanneer de lessen zijn stopgezet.

Coding Park is een Edutech, d.w.z. een bedrijf dat gespecialiseerd is in onderwijs via een digitaal product. Coding Park laat jongeren kennismaken met programmeren via een speelse interface waarin Cody, de hoofdpersoon, de held is. Het kind leert de basisinstructies (vergelijkbaar met Python) en kan zo voorzichtig zijn eerste stappen zetten dankzij een “minitaal” die flexibeler is wat de syntaxisregels betreft.



genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: ontstaan van het bedrijfsidee

In 2015 vonden Jabier Martinez en Amine Lajmi, beiden doctor in de computerwetenschappen, in Coding Park een kans om hun knowhow, die voorheen was voorbehouden aan industriële modellerings- en simulatietoepassingen, toe te passen op het gebied van onderwijs. Al meer dan tien jaar werken de twee oprichters aan het ontwerp van pseudotalen die de complexiteit van computers verbergen en tegelijkertijd gemakkelijk te gebruiken zijn door niet-technische gebruikers. Het idee kwam toen vanzelf om deze knowhow aan kinderen aan te bieden in de vorm van een edutainment-platform.

Coding Park kan worden gebruikt na een eerste ervaring met Scratch. Deze laatste “taal” maakt gebruik van “drag & drop” van functionele “blokken”. Dankzij Scratch kan het kind het principe van lussen en voorwaarden al begrijpen. Het is een inleiding tot “computerinzicht”. Met Coding Park kan het kind nog een stap verder gaan, aangezien het de code moet “schrijven”. De mogelijkheden worden talrijker en dankzij de “minitaal” loopt het kind niet het risico te worden afgeschrikt door syntaxisfouten.

“Fake it until you make it”

Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt in de wereld van start-ups. Het product wordt vaak als voltooid aan prospects “verkocht”, terwijl het zich nog maar in het prototypestadium bevindt. Pas wanneer de eerste bestelling is geplaatst, vindt de afrondingsfase plaats.

“Fake it until you make it” is daarom een uitdrukking die voortkomt uit de noodzaak om een bevestiging van de marktvraag te hebben alvorens verder te gaan met het project.

Tenslotte mogen we niet vergeten dat het prototype een van de eerste stappen is in onze methodologie van marktonderzoek.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsidee

Het idee werd eind 2018 gevalideerd op de beurs Startup For Kids (Franse site) in Ecole 42 (3 jaar nadat het project toch van start ging). De beurs bood startende bedrijven de kans om hun producten te laten testen door een groot publiek van gezinnen en leraren. Het platform was toen nog maar in beta-versie, maar het enthousiasme van de kinderen voor het universum, en de zeer positieve feedback van de leerkrachten, overtuigden Amine en Jabier om het avontuur aan te gaan.

De eerste klant kwam als gevolg van deze beurs in 2018. Familiebeurzen zijn een effectieve manier voor startups om hun naamsbekendheid te vergroten en Coding Park is daarop geen uitzondering.

Op dat moment was het product nog lang niet af (“Fake it until you make it” zoals Amine in de podcast zegt), maar desondanks waren leerkrachten, kinderen en ouders enthousiast.


Feedback van leraren is superbelangrijk. We konden wel denken dat [Coding Park] geweldig was, maar zonder echte feedback van gebruikers kon ik het risico niet nemen [om te beginnen].

Amine Lajmi


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: lancering

De officiële start van Coding Park volgde op de eerste positieve feedback bij Startup 4 Kids. Adrien is bij het team gekomen om de verkoop te ondersteunen en heeft met name van de stad Issy-les-Moulineaux (voorstad van Parijs) de mogelijkheid gekregen om Coding Park rechtstreeks in scholen te testen.

Adrien realiseerde zich dat op de Franse markt de leraren zich bewust zijn van het belang van programmeren, maar nog niet in staat zijn het te onderwijzen. Dit was een belangrijke beperking in de aanloopfase, omdat het noodzakelijk werd aanwezig te zijn om de cliënt te begeleiden. De aanwezigheid van een teamlid ter plaatse was een must om de zaak van de grond te krijgen.


Op de Franse markt zijn de leerkrachten zich bewust van het belang van programmeren, maar zijn zij nog niet in staat het te onderwijzen.


De andere belangrijke les uit deze startfase was dat de particuliere sector veel ontvankelijker was dan de overheidssector. Openbare scholen konden via Coding Park programmeringsactiviteiten aanbieden aan hun leerlingen. Op die manier differentieerden zij zich en konden zij de tarieven tegenover de ouders rechtvaardigen.

Tip voor uw start-up

Het valideren van uw bedrijfsidee kan in reële omstandigheden gebeuren, op een handelsbeurs. Als u een eerste prototype hebt, doe dan zoals Adrien en Amine hebben gedaan: stel het ter beschikking van uw toekomstige gebruikers en observeer hun reacties.

Naast de commerciële contacten die dit u kan opleveren, zal deze levensgrote testfase u in staat stellen het product snel te verbeteren. Feedback van nieuwe gebruikers is van onschatbare waarde voor het opsporen van gebreken in een systeem die onmogelijk te zien zijn als u uw kop in het zand steekt.


phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: start

Coding Park bewees de product-markt fit en genereerde voldoende inkomsten om de winstgevendheid van het model aan te tonen. De start-up werd hierbij geholpen door de Covid-crisis, die veel ouders radeloos heeft gemaakt tijdens opeenvolgende opsluitingen.

BPI France heeft een subsidie toegekend, waardoor de eerste aanwervingen konden plaatsvinden. De lokalen werden ook overgebracht naar een incubator die gespecialiseerd is in de culturele en creatieve industrieën, Le Cargo.

Tijdens het eerste jaar van de incubatie heeft Coding Park zijn blik internationaal gericht, met name door deel te nemen aan de handelsbeurs Bett UK. Het was daar dat nieuwe hefbomen voor groei werden geïdentificeerd. De Engelse markt was ontvankelijker en toegankelijker dan de Franse markt.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: toekomst

De ambitie van het Coding Park-team is een hoofdrolspeler te worden in het spelenderwijs aanleren van informatica aan kinderen en tieners. Fondsenwerving blijft een belangrijke stap om dit te bereiken. Er wordt momenteel gezocht naar € 300.000 om de distributiekanalen te verveelvoudigen en de internationale aanwezigheid te versterken.

Een podcast om u te helpen uw start-up te ontwikkelen

De podcast “Ondernemerschap en marketing” schetst de verschillende stadia in het leven van een veelbelovende startup. Door de sleutelelementen voor succes in elke fase van de ontwikkeling van de startup te identificeren, helpen wij u oplossingen voor uw bedrijf te vinden.

De podcast is verdeeld in hoofdstukken van 4 tot 6 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt de hele podcast beluisteren of ervoor kiezen slechts een deel ervan te beluisteren door rechtstreeks de podcast te selecteren die u het meest interesseert. U kunt de videoversie van het interview ook vinden op ons YouTube-kanaal (Frans).

Illustratie beelden: shutterstock



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *