Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van IntoTheMinds agentschap
Advies in Data & IT

Big Data : wat als we gebruikers voor hun gegevens zouden betalen?

Het klinkt misschien vreemd, maar zou het niet opportuun zijn om gebruikers te betalen voor het aanleveren van hun gegevens in plaats van ze van hen te « stelen », en daarna zouden praten over de kwaliteit van de gegevens ? (Lees hier onze andere artikels over Big Data.)

De noodzakelijkheid van een ontwrichtend businesmodel bij Big Data

Big Data en Data Mining worden  al vanaf het begin op heel homogene wijze commercieel toegepast. Die toepassing berust in grote mate op het verkrijgen van gegevens over gedragingen, buiten het medeweten van diegene die ze levert, of op de aankoop van zulke gegevens bij derden. De manier waarop de gegevens worden verkregen zjn niet veel veranderd. Alles draait om de zogenaamde trackers (spionnen die op het web worden geplaatst), die uw navigatiegegevens registreren en uw gedrag kunnen afleiden en voorspellen. Als u meer wilt weten over informatie over u die wordt geregistreerd, installeer dan bijvoorbeeld Ghostery in uw browser en zie met stijgende verbazing hoeveel programma’s uw online gedrag volgen. U zult zien dat de New York Times 20 trackers heeft.

Big Data: Big Business

De aankoop van gegevens is al bij al een redelijk duur proces. Een bedrijf kan gemakkleijk enkele tientallen eurocents spenderen om een profiel aan te vullen. De factuur wordt nog duurder als u niet gekwalificeerde contacten moet kopen. De lage activeringsgraad doet de factuur dan met meerdere euro’s per geactiveerd contact omhooggaan.

Bepaalde bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het verzamelen van gegevens en de verkoop ervan aan derden. Sommigen hebben op die manier « datasets » gemaakt die bijna een geheel land dekken. Maar als u erover nadenkt, zijn deze bedrijven slechts een tussenschakel tussen de consument en andere ondernemingen die de gegevens kopen voor reclamedoeleinden. Uiteindelijk is de consument een beetje de dupe in dit verhaal : hij krijgt helemaal niets. De consument is het product. Kan dat veranderen ?

En wat zou er gebeuren als …

De vraag is of er een andere weg bestaat. Een idee dat alles zou ontwrichten, zou dit kunnen zijn: laat de klanten hun gegevens verkopen. Een tussenpersoon is altijd nodig om de transactie op te slaan en te beheren, maar in dit model zouden klant tenminste een deel van de waarde krijgen die door hun gegevens werden gegenereerd. Deze vorm van economie kan gemakkelijk worden aangepast aan een model van « deeleconomie ». De consumenten vormen een soort alliantie om zich van de tussenpersonen te ontdoen die nu nog profiteren van de waardeketen.

Afbeelding: Shutterstock
Tags:

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Deel dit bericht op

Een commentaar indienen

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *