Beste 3D-printing ter wereld? Interview met de oprichter van TwinKind.

Beste 3D-printing ter wereld? Interview met de oprichter van TwinKind.

Met open ogen keken we naar TwinKind, een startup gespecialiseerd in 3D-printing die deze sector ingrijpend verandert. We bezochten hen in april laatst en waren enorm onder de indruk.

Na de teasers van vorige week is het moment aangebroken om dieper hierop in te gaan in een interview met Timo Schaedel,de  oprichter van TwinKind.

IntoTheMinds: Timo, u bent de oprichter van TwinKind. Wie bent u en waar was u mee bezig vooraleer u met TwinKind begon?

Timo Schaedel: Vroeger was ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van commercials voor internationale klanten zoals Mercedes-Benz, Panasonic, Audi en Fiat, en nog vele anderen. Nadat ik mijn eigen atelier voor productie en postproductie had opgericht, en hoewel ik hield van wat ik deed, kreeg ik plots het idee om realistische 3D-beelden te creëren. Zo kwam ik op het idee van TwinKind.

IntoTheMinds: Wat precies bracht u op het idee van TwinKind en wat deed u om het marktpotentieel ervan te evalueren?

Timo Schaedel: Als directeur publiciteit was ik gefascineerd door het idee om het moment te kunnen vastleggen met 3D-printing. Naarmate deze technologie steeds gevanceerder werd, besloot ik me te concentreren op 3D-portretten, de « mini-ikjes » zoals wij ze noemen, als aanvulling op  2D-fotografie.

Het potentieel werd al snel duidelijk toen we in juni 2013 als een « pop-up »-project in Hamburg begonnen en nadat we vanuit de hele wereld ongelooflijk motiverende commentaren kregen.

TWINKIND werd in het najaar van 2013 in Berlijn opgericht om zich op de dynamische en innovatieve scène van de Duitse hoofdstad te kunnen profileren en zich te kunnen projecteren op de wereld eromheen.

IntoTheMinds: Welke moeilijkheden ondervond u om uw startup te lanceren? Kreeg u financiële steun van banken en hoe ze reageerden zij op uw project?

Timo Schaedel: Ik financierde het project zelf met mijn spaargeld als directeur in de reclamesesctor. Toen er particuliere aandeelhouders toetraden ging alles sneller en is het project in waarde toegenomen.

IntoTheMinds: Waarom bestellen mensen een ​​3D-model van zichzelf? Is het zuiver narcisme of zijn er andere redenen?

Timo Schaedel: Narcisme, zoals je zegt, wordt dikwijls aangehaald. Wij denken dat mensen zich zulke vragen niet stellen wanneer ze « gewone » foto’s nemen of als men kijkt naar de huidige trend van selfies. Eigenlijk zijn er verschillende redenen, de lijst is eindeloos. Vooral gezinnen houden van het idee om een moment in de tijd vast te leggen.

Ons klantenbestand is zeer gevarieerd, van pasgeborenen tot gepensioneerde koppels. Zwangere vrouwen, gezinnen met hun geliefde hond, mannen die gaan trouwen, pas afgestudeerden met hun diploma, zakenlui in hun beste outfit – we hebben ze allemaal gehad. Beeldjes van echtparen zijn succesvol als ornament op bruidstaarten.

De verschillende aspecten van dit nieuwe medium werden ook onderzocht voor kunstdoeleinden. Voor een kunstproject hebben we onlangs een clown en een naakte ridder gemaakt.

IntoTheMinds: De beeldjes die u maakt zijn verbazingwekkend wat de kwaliteit betreft.  Kunt u ons wat meer vertellen over het procesverloop , de tijd die u nodig had om de technische moeilijkheden die u tegenkwam op punt te zetten?

Timo Schaedel: We hebben veel tijd gestoken in de ontwikkeling van de scanning- en productietechnologie. Wij zijn er erg trots op dit kwaliteitsniveau te hebben bereikt en de marktleider in 3D-printing te zijn geworden. Elk productieproces begint met een 3D-scan in een studio van 20 m², die onder onze winkel in Berlijn ligt. We hebben ongeveer 100 high-end digitale camera’s die in een fractie van een seconde.gelijktijdig foto’s maken.

De weg van het prototype tot de massaproductie bevat talrijke, soms ingewikkelde, uitdagingen. Het materiaal dat voor 3D-printing wordt gebruikt bijvoorbeeld heeft zijn eigen fysische eigenschappen die tijdens het afdrukken de neiging tot vervorming hebben als je het verkeerd aanpakt. Ook de kleuren waarheidsgetrouw weergeven is een zeer moeilijk te bereiken doel. De duivel zit in de details.

De onzichtbare hoeken, bijvoorbeeld tussen het haar en het gezicht van een vrouw, spelen een grote rol. Een geheim dat ik kan onthullen is dat we veel aandacht besteden aan details die weinig zichtbaar zijn.

IntoTheMinds: Met uw techniek ligt u duidelijk voor op de concurrentie. Wat wilt u doen om deze technologische vooruitgang te behouden?

Timo Schaedel: We zijn een aantal samenwerkingsverbanden aangegaan en we concentreren ons op de introductie van nieuwe technologieën die, naar wij hopen, de volgende stap zullen zijn in de evolutie van de aangeboden mogelijkheden.  Het uiteindelijke doel is te komen tot een realistische weergave van 100%.

IntoTheMinds: Wat kunnen we in de nabije toekomst van TwinKind verwachten? Nieuwe producten, verbeterde technologie, nieuwe winkels?

Timo Schaedel: Laten we hopen dat het een mix van dat alles zal zijn. We werken momenteel aan onze verdere ontplooiing. Blijf ons volgen. De kans wordt almaar groter dat we binnenkort in ieders buurt zullen verschijnen.

Binnen 20 jaar zullen we « mini-ikjes » produceren  die alleen rondlopen zodra je je hoofd hebt gedraaid.  Ik maak maar een grapje. Dat zou al te eng zijn.

Voor degenen onder u die graag willen weten waar deze foto werd genomen, hier het antwoord … In feite ben ik het niet op de foto, maar wel een geprint 3D-model.

De 3D-printingtechnologie die wordt gebruikt om dit model te maken werd ontwikkeld door TwinKind, een start-up gevestigd in Berlijn die ik in april 2014 ontmoette en waar ik met ogen open naar staarde.

De mannen van TwinKind zijn ongelooflijk gepassioneerd met wat ze doen en het resultaat is gewoon verbazingwekkend. Ik had voorheen nog nooit zo’n kwalitatieve 3D-printing gezien.




Geplaatst in Innovatie, Marketing, Ondernemerschap.