2 december 2022 1132 woorden, 5 min. gelezen

Astroturfing: definitie en voorbeelden van opiniemanipulatie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Astroturf-campagnes zijn pogingen om de publieke opinie te beïnvloeden. Ze werden aanvankelijk in de fysieke wereld toegepast, maar dankzij het internet hebben ze nu een tweede leven gevonden. De doelstellingen van dit proces zijn duidelijk: de concurrentie schaden en tegelijkertijd […]

Astroturf-campagnes zijn pogingen om de publieke opinie te beïnvloeden. Ze werden aanvankelijk in de fysieke wereld toegepast, maar dankzij het internet hebben ze nu een tweede leven gevonden. De doelstellingen van dit proces zijn duidelijk: de concurrentie schaden en tegelijkertijd zichzelf promoten. Daartoe beknibbelen de aanhangers van dit systeem niet op middelen. Sommige hebben zelfs duizenden mensen in dienst om deze online operaties uit te voeren. Het risico bestaat echter dat door deze praktijk de negatieve mond-tot-mondreclame voor uw merk toeneemt. Wat is astroturfing? Waar komt het vandaan? Wie gebruikt het en met welk doel? Dit artikel beantwoordt al uw vragen over dit proces.


 

Contacteer ons voor uw datamining opdrachten

 


Inhoud

 

 


Definitie en oorsprong van astroturfing

Astroturfing bestaat uit het creëren van een publieke opinie vanuit het niets. Dit gebeurt door gebruik te maken van valse getuigenissen (al dan niet virtueel) om mond-tot-mond berichten te beïnvloeden. Voordat een dergelijke campagne als zodanig kan worden aangemerkt, moet zij aan verschillende voorwaarden voldoen:

  • Illusie: mensen laten geloven dat de verspreide meningen algemeen en spontaan zijn.
  • Winst: wie profiteert van het misdrijf? In het geval van astroturfing voeren merken, politici en zelfs staten dergelijke praktijken uit.
  • Agressieve strategie: haar doel is haar eigen doelen te dienen door die van haar tegenstanders te dienen. Zo zijn de gevallen van astroturfing die aan het eind van dit artikel worden opgesomd duidelijk gericht op politieke initiatieven en commerciële tegenstanders.

De oorsprong van het woord gaat terug tot de jaren tachtig in de Verenigde Staten. In 1985 beschreef (Engelse site) senator Lloyd Bentsen de talloze verzoeken om een wetsvoorstel. Vermoedend dat er iets mis was, maakte de politicus een woordspeling:

A fellow from Texas can tell the difference between grass-roots and AstroTurf”(een Texaan kan het verschil zien tussen een volksbeweging (grass-roots) en AstroTurf (bedrijf van synthetische gazons).

Dit wetsvoorstel deed in feite het werk van een verzekeringsmaatschappij. Kortom, deze aanpak bootste een volksinitiatief na, voor commerciële doeleinden, zonder de lobbyistische aard ervan te onthullen.

Tegenwoordig maken veel bedrijven gebruik van online astroturfing. Ze promoten een product en beschrijven het als populair bij de consument. Dit gebeurt bijvoorbeeld door reclameborden te plaatsen en gesponsorde artikelen op te nemen. In werkelijkheid vereist deze handelspraktijk absoluut geen tastbaar bewijs om een bepaald product te promoten.

 


De explosie van astroturfing mogelijk gemaakt door Twitter

Momenteel vinden we vaak astroturfing-campagnes via nepprofielen op sociale netwerken. Deze praktijk is echter niet erg aan te bevelen, gezien de risico’s van een slechte e-reputatie die ermee gepaard gaan.

De komst van sociale platforms zoals Twitter heeft astroturfing een nieuwe impuls gegeven. Bots geven astroturfers nu een fenomenale hoeveelheid macht. Fora, sociale netwerken, consumentenplatforms, astroturfing kent online geen grenzen.

astroturfing online

De kracht van astroturfing ligt in het vermogen ervan om alle positieve commentaren naar zich toe te trekken, terwijl hij concurrerende aanbiedingen denigreert (bron: Shutterstock).

Toch nuanceren Keller, F. et al., 2019 (Engelse site) de invloed van dergelijke beïnvloedingscampagnes. Neem het geval van nep Twitteraccounts. Die laatsten moeten hun gemeenschap opbouwen voordat zij hun boodschappen kunnen verspreiden. In feite zijn deze astroturfers meer bezig met het hebben van een groot aantal accounts die dezelfde informatie doorgeven. Deze aanpak is namelijk meer operationeel en heeft meer onmiddellijk effect.

 


3 voorbeelden van manipulatie van de publieke opinie

Als het gaat om het ondermijnen van de concurrentie, heeft astroturfing geen echte voorkeur. Elke persoon, bedrijf of individu, zal het waarschijnlijk gebruiken om marktaandeel of stemmen te grijpen. Hier zijn 3 concrete gevallen van astroturfing, ten gunste van Donald Trump, het Chinese regime en Samsung.

 


Astroturfing bij Donald Trump en Cambridge Analytica

De zaak Cambridge Analytica zorgde in 2016 voor opschudding. Zozeer zelfs dat het een van de meest prominente voorbeelden is van astroturfing in de VS. Dit Britse bedrijf werkte namelijk samen met het campagneteam van Donald Trump voor de presidentsverkiezingen van 2016. Door gegevens te verzamelen over 200 miljoen Amerikanen heeft het bedrijf het verkiezingsleven van het land aanzienlijk beïnvloed.

De zaak Cambridge Analytica laat zien dat dit soort processen het democratisch proces kunnen verstoren door middel van goed gerichte (Engelse site) advertenties op Facebook. Bovendien houdt het gebruik van sociale bots niet op bij het platform van Marc Zuckerberg. De rol van Twitter in verkiezingscampagnes is wereldwijd minstens zo belangrijk.

Te midden van het debat over het aantal valse Twitter-accounts (Engelse sites) werden tijdens de Franse presidentsverkiezingen van 2022 soortgelijke campagnes gevoerd op het platform. Hier zijn de digitale communicatieteams van Eric Zemmour in gebreke gebleven met hun gebruik van astroturfing. Zo wordt vermoed dat 32% van de tweets die de kandidaat steunen (via petities) het werk zijn van bots (bron: ISD, Engelse site).

 


Het Chinese regime beoefent astroturfing op sociale netwerken

Soms is dit soort praktijken het resultaat van een nationale digitale strategie. Dit is het geval in China. Zijn digitale leger telt bijna 300.000 ambtenaren. Hun doel is eenvoudig: overheidspropaganda verspreiden op sociale netwerken. Onder de communicatieactiviteiten van het regime vinden we astroturfing. Bovendien worden in het grootste geheim verzonnen commentaren doorgegeven als de mening van gewone Chinese burgers.

Deze “internet commentatoren” zijn gegroepeerd onder de vlag van de “vijftigcentleger. De naam komt van de vergoeding per commentaar, die ongeveer 50 cent bedraagt. De voornaamste activiteit van deze groep is dan ook het verheerlijken van de maatregelen van de Chinese Communistische Partij. De hele operatie wordt uitgevoerd onder auspiciën van het regime, met een industrieel ritme. Volgens een schatting uit 2017 zijn er jaarlijks 448 miljoen commentaren afkomstig van dit digitale leger (King, G. et al., 2017).


Toen Samsung de kritiek op de HTC One orkestreerde

Alvorens we een nieuwe smartphone kopen, zijn we geneigd om online reviews in de gaten te houden. Dit is het hele punt van elektronische mond-tot-mondreclame. In 2013 misbruikte Samsung het idee enigszins: het bedrijf nam zijn toevlucht tot astroturfing.

In Taiwan viel het Zuid-Koreaanse bedrijf namelijk het laatste product van HTC aan: de HTC One. Het offensief was een desinformatiecampagne om mensen te laten geloven dat de telefoon zeer defect was. Taiwanese studenten namen de taak op zich om het woord te verspreiden op verschillende populaire forums in het land.

Als gevolg van deze acties heeft de Taiwan Fair Trade Commission Samsung een boete van 340 000 dollar (Engelse site) opgelegd. Het beschuldigde Samsung ervan mensen te betalen om valse commentaren online te schrijven, met als doel zijn concurrent in zijn eigen voordeel te denigreren. In totaal werden bijna 4.000 onjuiste meningen vermeld.

astroturfing Samsung

In 2013 kreeg Samsung natte voeten. Niemand is veilig voor zijn astroturf-praktijken.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *