7 mei 2021 494 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Amazon Salon: een 3.0 kapsalon in hartje Londen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Amazon Salon is de nieuwste innovatie van de reus uit Seattle. Er werd een 6e winkel toegevoegd aan het al omvangrijke Amazon-universum (zie aan het eind van dit artikel ons video-overzicht van de verschillende merken van de groep). Het Amazon […]

Amazon Salon is de nieuwste innovatie van de reus uit Seattle. Er werd een 6e winkel toegevoegd aan het al omvangrijke Amazon-universum (zie aan het eind van dit artikel ons video-overzicht van de verschillende merken van de groep). Het Amazon Salon kapsalon opent in Londen in samenwerking met Elena Lavagni, een styliste die welbekend is bij sterren en vips. Met dit hyperverbonden verkooppunt probeert Amazon nieuwe recepten uit om de online- en de offlinewereld met elkaar te verzoenen, een obsessieve droom van detailhandelaars, die allemaal erg op “gegevens” gesteld zijn.


Amazon salon london

Le Amazon Salon est un concentré de technologie
Crédits images : avec l’aimable autorisation d’Amazon UK.

Amazon salon: een slim kapsalon

Amazon salon london

Amazon kondigde de lancering van het slimme kapsalon Amazon Salon in Londen aan op zijn blog (Engels). Het zal, een beetje zoals Amazon Go, een sterk geconnecteerde winkel zijn waarin nieuwe technologieën worden getest:

  • point-and-learn: richt gewoon je smartphone op een product om de samenstelling, de gebruiksaanwijzing, enz. te weten te komen.
  • augmented reality: de Amazon Salon zal augmented reality spiegels hebben waarmee je veilig nieuwe kapsels kunt uitproberen.
  • 1-click shopping: alle producten die in Amazon Salon worden getoond, kunnen uiteraard ter plaatse worden gekocht of met één klik via Amazon worden geleverd. Een QR-code kan worden gescand om de bestelling te vergemakkelijken.

Natuurlijk wordt u verzorgd door echte kappers. Aangezien dit een beetje afwijkt van zijn kernactiviteiten, heeft Amazon de handen ineengeslagen met Elena Lavagni, de eigenares van de (traditionele) Neville Hair and Beauty salons. Het is afwachten waarom Amazon in de haarbusiness stapt.


Amazon Salon: een proeftuin voor het koppelen van fysieke en online handel

U hoeft geen superexpert in de detailhandel te zijn om te raden wat Amazon probeert te doen met zijn Amazon Salon. De overvloed aan technologie heeft, zoals bij de autonome winkel Amazon Go als doel gegevens te verzamelen en de interactie tussen de fysieke en online-ervaring te begrijpen. Deze interactie is een van de belangrijkste groeihefbomen voor de detailhandel, zoals wij in dit onderzoek hebben uiteengezet.

 

Hiermee probeert Amazon een nieuwe oplossing te bieden voor de combinatie van onlinegegevens (e- en m-commerce) en offlinegegevens (aankopen in de winkel), die nog altijd het overgrote deel van de detailhandel uitmaken. In de levensmiddelensector bijvoorbeeld bedraagt het aandeel van de fysieke handel in de meeste landen nog altijd meer dan 90%. Covid heeft de overgang naar digitaal ongetwijfeld versneld, maar deze is nog altijd grotendeels in de minderheid.


Een marketingstrategie die zich uitstrekt tot B2B

De lancering van de Amazon Salon is ook een methode voor Amazon om zijn B2B-strategie te ondersteunen. Er werd inderdaad een onlinewinkel (Engels) voor schoonheidsspecialisten gelanceerd die de klassieke aanbodkanalen van kappers en andere schoonheidsspecialisten rechtstreeks aanvalt.


Amazon: een goed gevuld retailuniversum

Het zal u niet ontgaan zijn dat Amazon al enkele jaren massaal investeert in fysieke detailhandel



Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *