25 juni 2021 1052 woorden, 5 min. gelezen

8 voorbeelden van augmented reality in de marketing

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Augmented reality is een vooruitstrevende technologie die bedrijven echte kansen biedt op het gebied van marketing. Toch maken maar weinigen er gebruik van. In ons artikel van vandaag geven tonen we u 8 voorbeelden van marketingprojecten op basis van augmented […]

Augmented reality is een vooruitstrevende technologie die bedrijven echte kansen biedt op het gebied van marketing. Toch maken maar weinigen er gebruik van. In ons artikel van vandaag geven tonen we u 8 voorbeelden van marketingprojecten op basis van augmented reality. Wat ze gemeen hebben: het creëren van een bijzondere klantervaring en het ondersteunen van een differentiatiestrategie.

1.Pizza Hut

Principe

Speel Pac-Man met pizzadozen van Pizza Hut.

Hoe werkt het

Het enige wat je hoeft te doen is de QR-code op de pizzadoos te scannen met je mobiele telefoon. De gebruiker wordt doorgestuurd naar de website pacman.hutarcade.com. Dankzij augmented reality verschijnen er personages en is het mogelijk om in 3D te spelen terwijl je pizza eet.

Marketinganalyse

Het gebruik van augmented reality geeft toegevoegde waarde aan verpakkingen die anders zouden zijn weggegooid. De verpakking is ook de visuele identiteit van het merk, die het contact met de consument verlengt. De augmented reality-ervaring creëert een herinneringsassociatie tussen het merk en het spelmoment, wat voor Pizza Hut nuttig kan zijn om klanten aan zich te binden. Op basis van hetzelfde principe kunnen wij ons andere spelletjes voorstellen die de klant ertoe aanzetten de dozen te “verzamelen” en hem ertoe aanzetten opnieuw te bestellen.

Source : Pizza Hut

2. Koreaanse honkbalorganisatie

Principe

Tijdens het nieuwe seizoen van het Koreaanse honkbalkampioenschap verscheen in een stadion in Zuid-Korea een draak in augmented reality.

Hoe werkt het

Om de draak te zien, moesten gebruikers hun telefoon op het stadion richten. Ze konden de draak vuur zien spuwen, zien vliegen en live vanaf hun telefoon en TV de stadionstructuur zien bekrassen.

Marketinganalyse

In dit voorbeeld biedt augmented reality een unieke ervaring en een blijvend souvenir. Wij kunnen ons voorstellen dat andere sportclubs de trend kunnen volgen door ook deze dienst aan te bieden. In een steeds meer gedigitaliseerde wereld hebben sportevenementen te kampen met concurrentie van andere omroepmedia en daarom is het noodzakelijk “sensatie” te bieden om klanten naar het stadion te lokken. Augmented reality, vooral als bij elke wedstrijd verschillende ervaringen kunnen worden aangeboden, maakt deze krachttoer mogelijk. Naast het opbouwen van loyaliteit onder bestaande toeschouwers, kan het op termijn ook een nieuwe doelgroep aantrekken die op zoek is naar multisensorieel amusement.

 

3. Adidas

Principe

Pas je nieuwe paar schoenen in augmented reality.

Hoe werkt het

Gebruikers moeten de applicatie openen en de lijn proberen. Dan wordt de gebruiker geprojecteerd in het Adidas-laboratorium. Ze richten gewoon de camera op de voeten en de gekozen schoenen verschijnen aan hun voeten. Het is ook mogelijk om in real time de kleur te veranderen.

Marketinganalyse

Deze dienst is een echte tijdsbesparing voor de consument omdat hij onmiddellijk weet of het paar schoenen en de kleuren bij elkaar passen. Bovendien biedt dit het voordeel dat u niet verschillende paren schoenen hoeft uit te trekken en te passen. Afgezien van het ludieke aspect, kunnen wij ons voorstellen dat deze dienst een must wordt.

 

4. Burger King

Principe

Advertenties van concurrenten verbranden via een Burger King-app

Hoe werkt het

Het enige wat je hoeft te doen is voor een advertentie gaan staan en tegelijkertijd naar de Burger King-app gaan en op een knop drukken. Door de poster via je telefoon vast te leggen, verbrandt de app de advertentie om plaats te maken voor reclame van Burger King.

Marketinganalyse

Het is een ingenieus idee. Het is gemakkelijk om je in het spel te verliezen, vooral omdat Burger King aan klantenbinding doet door een Whopper aan te bieden aan iedereen die de app gebruikt. De guerrilla-marketing is dus succesvol, ook al maakt de technologie het niet voor iedereen betaalbaar.

 

5. Treasury Wine Estates

Principe

Wijnflessen waarvan de etiketten tot leven komen om ons onder te dompelen in een verrassend verhaal.

Hoe werkt het

Het enige wat je hoeft te doen is een fles 19 Crimes te kopen en vervolgens het etiket via je telefoon vast te leggen om het verhaal te ontdekken. Afhankelijk van het label zijn er meerdere personages en dus meerdere verhalen.

Marketinganalyse

Wij hebben het marketingconcept van 19 Crimes in dit artikel uitgebreid geanalyseerd. Het etiket op een fles wijn brengt, strikt genomen, geen enkele emotie over. Het is een informatief, statisch element. Het idee van Treasury Wine Estates was dan ook om dit etiket om te vormen tot een ervaringsmedium, waardoor via een verhaal een emotie kan worden opgeroepen. Door dit principe op verschillende flessen van dezelfde collectie toe te passen, zorgt de producent ervoor dat de klanten de verschillende flessen willen proberen. Augmented reality wordt dus gebruikt als een excuus om nieuwe klanten te werven en de resultaten zijn boven alle verwachtingen.

 

6. Lego

Principe

Geesten die verschijnen.

Hoe werkt het

Zodra de bouw van de Lego af is, kan de ervaring worden uitgebreid via een toepassing om geesten te laten verschijnen en ectoplasma’s te vangen, puzzels kunnen worden opgelost en schatten kunnen worden gevonden.

Marketinganalyse

Het marketingidee is interessant, het zet de consument ertoe aan Lego te kopen, het te bouwen en ten slotte te ontdekken wat augmented reality te bieden heeft. De ervaring reikt dus verder dan de constructie zelf, wat tal van marketingmogelijkheden biedt.

 

7. Pepsi

Principe

Verras mensen die op de bus wachten.

Hoe werkt het

Het digitale display wordt geplaatst op het raam van een bushalte die is uitgerust met een camera waarmee het beeld achter het paneel opnieuw wordt uitgezonden. Ongelooflijke effecten verschijnen op het raam van de bus, zoals meteorieten of monsters.

Marketinganalyse

Pepsi heeft een virale reclameactie opgezet met behulp van augmented reality. Het opvallende effect moedigt “slachtoffers” aan om te delen op sociale netwerken, wat het merk rechtstreeks ten goede komt. Een succesvolle actie, maar niet binnen het bereik van iedereen. Het doet ons denken aan een andere soortgelijke actie die in Londen werd uitgevoerd en waarover we het hier al hadden.

 

8. Instagram

Principe

Gebruik Instagram-filters in real time.

Hoe werkt het

Zodra je de Instagram-camera gebruikt, verschijnen er verschillende filters. Selecteer ze gewoon om jezelf waar te nemen met de filters.

Marketinganalyse

We zien ze elke dag op sociale netwerken: filters zijn misschien wel de meest wijdverspreide toepassing van augmented reality geworden.
Filters worden nu door merken gebruikt om cosmetische producten te testen en sociale netwerken te gebruiken als medium voor marketing outreach.

 

Source : PexelsPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *