18 maart 2015 390 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 24 maart 2021

5 vragen die u zich moet stellen als u uw marktonderzoek doet

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als u een marktonderzoek uitvoert, is er iets wat u zeer aandachtig moet bestuderen: de factoren die uw markt beïnvloeden en waarop u helemaal geen vat heeft. Die factoren zijn uiteenlopend van aard en het is heel belangrijk ze te […]

Als u een marktonderzoek uitvoert, is er iets wat u zeer aandachtig moet bestuderen: de factoren die uw markt beïnvloeden en waarop u helemaal geen vat heeft.

Die factoren zijn uiteenlopend van aard en het is heel belangrijk ze te identificeren om te vermijden dat uw veelbelovende idee op een catastrofe uitdraait. In de loop der jaren ontmoetten wij ondernemers die deze analyse niet in hun marktonderzoek hadden opgenomen. Soms lukte het om de situatie te herstellen, soms niet. En wanneer het niet mogelijk was, leidde het uiteindelijk tot een faillissement.

In het kader van ons streven om ondernemers en projectleiders te helpen de markt beter te begrijpen, dachten we dat het misschien interessant was om u een reeks eenvoudige vragen te geven die u zich moet stellen bij uw marktonderzoek en bij de opmaak van uw ondernemingsplan (business plan).

Het goede nieuws is dat er slechts 5 types van factoren zijn waarover u geen controle heeft en waarmee u rekening moet houden bij de marktanalyse.

  • Politieke en wettelijke factoren
    Kan het voortbestaan of de rendabiliteit van uw onderneming onderhevig zijn aan politieke beslissingen en wetswijzigingen in het (de) land(en) waar u uw activiteiten uitvoert?
  • Economische factoren
    Is de economische context vatbaar om mijn toekomstige activiteit te ondersteunen, of vormt ze daarentegen een rem erop?
  • Sociologische factoren
    Zijn mijn producten/diensten geschikt voor het gedrag van mijn toekomstige klanten en voor de markttrends?
  • Technologische factoren
    Kan uw product/dienst baat hebben bij de technologische evolutie, of zal die laatste uw ontwikkeling eerder fnuiken?
  • Ecologische factoren
    Is de ecologische voetafdruk van mijn product/dienst positief of gaat ze net in tegen het algemene bewustzijn inzake milieuverantwoordelijkheid?

De studie van externe invloedsfactoren heet een PEST-analyse, waarbij de eerste letters overeenkomen met de vier eerste verschillende categorieën. Soms spreekt men ook van PESTEL, omdat sommigen de eerste categorie (politiek en wettelijk) in twee splitsen, P en L. De tweede E omvat het ecologische aspect.
Als u hulp zoekt over dit onderwerk of over het onderzoek naar uw marktvoorwaarden in het algemeen, dan hebben wij twee oplossingen voor u. U kunt ons natuurlijk  contacteren, maar u kunt ook surfen naar onze website speakerdeck. Die behoorde in 2014 tot de 1% van meest bezochte websites op Slideshare (meer dan 100 000 views). U vindt er een voorstelling die volledig aan de PEST(EL)-analyse is gewijd.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *