10 december 2021 1266 woorden, 6 min. gelezen

360°-marketing: definitie, voorbeelden, actieplan [Gids 2022]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
360°-marketing is een communicatiestrategie die een beroep doet op alle voor het merk relevante kanalen. Het komt er op neer alle communicatiekanalen te identificeren en te activeren die het merk in staat stellen prospects en klanten te bereiken via een […]

360°-marketing is een communicatiestrategie die een beroep doet op alle voor het merk relevante kanalen. Het komt er op neer alle communicatiekanalen te identificeren en te activeren die het merk in staat stellen prospects en klanten te bereiken via een 360°-marketingaanpak. In dit artikel vindt u een volledige tabel van alle communicatiemiddelen al naargelang de beoogde doelstellingen. Als 360°-marketing nieuw voor u is, bekijk dan eens ons 360°-marketingplan in 5 stappen.


Inhoud


360°-marketing: definitie

Het idee van 360°-marketing is te communiceren in alle richtingen, d.w.z. klanten en prospects te bereiken waar deze zich bevinden door gebruik te maken van de juiste communicatiekanalen. Het doel van 360°-marketing is de bekendheid van uw bedrijf te vergroten. Met een 360°-marketingplan maakt u uw prospects bewust van uw bestaan en geeft u hen de kans contact met u op te nemen. Dit wordt inbound marketing genoemd. Het zijn de klanten die contact met u opnemen.

De uitvoering van een 360°-marketingplan vereist echter dat u over inhoud beschikt om te verspreiden en vooral dat u krachtige argumenten naar voren brengt. U moet uw USP (Unique Selling Proposition) en uw verschil duidelijk maken.

Neem contact met ons op voor uw marketingstrategie


Hoe moeten relevante communicatiekanalen kiezen?

Om de juiste kanalen te kiezen, moet u uw doelstellingen kennen. Met andere woorden, u moet een beeld hebben van uw ideale klant. Dit wordt de buyer persona genoemd.
U moet ook uw doelstellingen bepalen:

  • Awareness: is het uw doel om de bekendheid te vergroten en uw reputatie te verbeteren?
  • Lead Generation: moet uw 360°-marketingplan u helpen leads te vinden?
  • Conversion: Is het uw doel om uw leads om te zetten in klanten door ze op het juiste moment de juiste informatie te geven?
  • Klantenbinding: Ziet u 360°-marketing als een manier om relaties met bestaande klanten te onderhouden en loyaliteit op te bouwen?

Er is een onvermoede verscheidenheid van communicatiekanalen. Kijk zelf maar eens naar de voorbeelden in het hoofdstuk “promotie” van onze gids over de marketingmix.
Hieronder volgt een niet-exhaustieve lijst van de meest gebruikte kanalen of methoden en de doelstellingen die ermee kunnen worden bereikt.

Communicatiekanaal Doelstellingen Type doelwit Toelichtingen
Nieuwsbrieven Conversie, binding B2B en B2C

Nieuwsbrieven zijn een zeer doeltreffend middel om de band met uw prospects te onderhouden en aan klantenbinding te doen. Zij werken zowel in B2B als in B2C.
Om loyaliteit van lezers op te bouwen, moet u ervoor zorgen dat u originele inhoud verspreidt met een hoge toegevoegde waarde. Anders kunnen uw open rate en uw click rate eronder lijden.

Blog Awareness, Lead Generation B2B et B2C Blogs zijn nog nooit zo relevant geweest. Ze stellen u in staat een contentstrategie te ontwikkelen die uw SEO ten goede komt. Het geheim om uw zichtbaarheid te vergroten is regelmatig te publiceren (minstens een keer per week). De effecten zullen na 12 maanden merkbaar zijn.
Online reclame Lead Generation B2B et B2C Online reclame kan tegenwoordig vele vormen aannemen. Terwijl banners niet meer zo in de mode zijn, ligt de nadruk meer op gerichte reclame om zich te richten op het werven van prospects.
Sociale media Awareness, Lead Generation eerder B2C De veelheid van sociale netwerken vereist een specifieke analyse om het (de) meest geschikte netwerk(en) te bepalen. Naast gerichte reclame bestaan er creatieve vormen van communicatie in de vorm van partnerschappen met influencers (bekijk hier het voorbeeld van Rimac).
Televisie Awareness, Lead Generation B2B et B2C Er zijn verschillende manieren om op televisie te communiceren: reclame, natuurlijk, maar ook productplaatsing of het onder de aandacht brengen van een reportage.
Radio Awareness, Lead Generation B2C voor algemene radiostations
B2B voor bedrijfsgerichte radiostations
Radio blijft een belangrijk medium. Europeanen luisteren er gemiddeld 3 uur per dag naar. Minder duur dan televisie, is het een “massamedium” dat veel mensen kan bereiken. De persistentie van de informatie zal echter afhangen van de herhaling van de reclameboodschap.
Out Of Home (OOH) Awareness, Lead Generation B2C Het OOH-kanaal is niet langer beperkt tot 4×3 posters. Er is nu een veelheid van OOH-media. Dit medium is echter nog steeds zeer specifiek voor B2C en slechts in zeldzame gevallen kan het worden gebruikt om een specifieke categorie van prospects aan te spreken.
Pres Awareness, Lead Generation B2C voor de algemene publiekspers
B2B voor de bedrijfspers
Perscommunicatie blijft niet beperkt tot reclame. De meeste kranten en tijdschriften stellen hun kolommen nu open voor “branded content”, d.w.z. gesponsorde artikelen.
Podcasts Awareness, Lead Generation B2B Podcasts zijn een volwaardig communicatiekanaal geworden. Het is een snel groeiend medium dat zijn plaats nog moet vinden, maar dat bijzonder geschikt is voor B2B en (relatief) goedkoop te produceren is.
Street marketing Awareness B2C Street marketing is een interessante aanpak om consumenten te bereiken waar ze zijn. Houd er rekening mee dat er vergunningen vereist kunnen zijn.

 


Une opération de street marketing organisée par Google Local Ads.

Street marketing georganiseerd door Google Local Ads.


Bepaal de inhoud van uw 360°-marketingplan

Het eerste wat u moet onthouden over inhoud is dat deze moet worden aangepast aan het kanaal. Het is in deze tijd ondenkbaar om een 360 marketingplan te hebben dat gebaseerd is op één enkele boodschap.

Het kennen van uw buyer persona is dus een eerste vereiste om de meest geschikte communicatiekanalen te kiezen. De definitie van de buyer persona is een mogelijk resultaat van een marktstudie. Dit laatste zal u ook een beter inzicht verschaffen in de behoeften van elk doelwit. Zo kunt u de inhoud bepalen die volgens u het meest waarschijnlijk de doelgroepen zal interesseren.

Start uw podcast met uw merknaam

Een 360°-marketingplan in 5 stappen voor startende KMO’s en kleine en middelgrote ondernemingen

Voor kleine ondernemingen en KMO’s die de basis willen leggen voor een 360° marketingplan, raden wij de volgende stappen aan:

  1. Start een blog en publiceer 1 artikel per week van gemiddeld 700 woorden
  2. Publiceer je content op LinkedIn vanaf uw persoonlijke profielpagina
  3. Voeg toe aan een podcast en produceer één aflevering per maand
  4. Maak een maandelijkse nieuwsbrief om uw lezers aan u te binden
  5. Investeer een paar honderd euro in gerichte reclame op Facebook / Instagram (B2C) of LinkedIn (B2B) om het bereik te vergroten

Is het essentieel om een 360°-marketingplan uit te voeren?

Niet elk bedrijf kan een 360°-marketingstrategie toepassen. Dit soort strategie vereist dat middelen worden toegewezen aan activiteiten die pas op lange termijn vruchten zullen afwerpen. De ROI (Return On Investment) van allesomvattende communicatieactiviteiten is laag. In sommige gevallen verdient het daarom de voorkeur zich op bepaalde kanalen te concentreren.

Als u uw inbound marketing wilt ontwikkelen, is het eerste kanaal dat u moet activeren de blog. Dit medium vraagt alleen tijd (uw tijd) om te bloeien. Er zijn ook aanbiedingen om deze inhoud voor u te schrijven als u weinig tijd hebt.

Wij adviseren u om blogs te koppelen aan een podcast met een merknaam (B2B-podcast). Dit zal u toelaten om bepaalde synergieën tussen de 2 media te bereiken door de audio-inhoud op uw blog te hergebruiken.
Als u in B2B zit, verspreid uw content dan op LinkedIn (bekijk hier onze studie over de factoren die bepalend zijn voor het viraal gaan op LinkedIn). In B2C zijn Facebook (en Instagram als uw producten visueel zijn) essentiële sociale netwerken.

 

 

 

 Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *