Op 20 mei 2017 verstuurde Twitter een mail aan alle gebruikers om een update aan te kondigen van de algemene gebruiksvoorwaarden. De wijzigingen omvatten vooral het gebruik van persoonlijke data, de personalisatie en gerichte reclame. We kunnen niet echt zeggen dat alles wat werd aangekondigd revolutionair is, maar het is alleszins een eerste stap naar meer transparantie in de gegevensverwerking van het type « Big Data ». De nieuwe vertrouwelijkheidsparameters geven een idee van de wijze waarop de personalisatie van Twitter functioneert en welke soorten gegevens worden gebruikt voor de personalisatie.
De klassieke processen van gegevensverzameling: apparaten en plaatsen
De twee variabelen die u nu kunt deactiveren zijn de « periferen » en de « plaatsen ». Het zijn de klassieke. Niets verontrustends op het eerste gezicht, maar iets meer onderzoek is nodig. Laten we met de plaatsen beginnen. Al naargelang waar u zich bevindt, waar u account werd aangemaakt, verschijnt een gepersonaliseerde inhoud. Dat is logisch en ook echt handig. Het enige wat u moet begrijpen, is dat Twitter plaatsgegevens verzamelt, ongeacht waar u zich bevindt, en dat het deactiveren van de personalisatie op basis van plaatsbepaling (zo begrijpen wij het alleszins) niet het verzamelen van gegevens tegenhoudt.
De personalisatie op basis van perifeer is iets delicater. Ook hier is de personalisatie logisch vanuit het oogpunt van de gebruikerservaring. U verbruikt niet dezelfde soort inhoud op eender welke perifeer. Sport bijvoorbeeld wordt bij voorkeur op bepaalde apparaten gebruikt. Bijgevolg biedt Twitter sport voornamelijk aan op het apparaat dat het meest daarvoor wordt gebruikt. Dit is wat Twitter daarover zegt;
« Als je je via een apparaat met Twitter verbindt, associëren wij dat apparaat met jouw Twitteraccount. Of je al dan niet met Twitter verbonden bent, toch krijgen wij informatie via jouw apparaten ».
Minder klassiek: applicaties, bezochte webpagina’s buiten Twitter
Het verzamelen van deze twee soorten gegevens lijkt veel invasiever. Twitter verzamelt inderdaad de lijst van applicaties op uw Android smartphone en personaliseert de inhoud (wellicht via een soort collaboratieve filter). Wij zien op het eerste gezicht niet hoe dat tot een betere personalisatie kan leiden, maar als Twitter het doet, mogen we ervan uitgaan dat hier een reden voor is. Twitter verzamelt eveneens navigatiegegevens buiten Twitter. Zoals het sociaal netwerk uitlegt:
« Wij kunnen je bezoeken aan andere websites waar Twitter-content bijzit meewegen (zoals ingesloten tijdlijnen).»
Goed nieuws: meer duidelijkheid en beter beschermde rechten
Toch is er ook goed nieuws. Het opheffen van de toestemming tot personalisatie en (deels) de verzameling van gegevens wordt gemakkelijker gemaakt. De algemene voorwaarden zijn eveneens zeer duidelijk en geruststellend betreffende de privacyrechten van gebruikers. Hieronder bijvoorbeeld een uittreksel dat zeer goed de gebruiksvoorwaarden van Twitter samenvat.
« Om je privacy te beschermen, koppelen we deze navigatiegeschiedenis nooit aan je naam, e-mailadres, telefoonnummer of Twitter-gebruikersnaam en verwijderen, verbergen of anonimiseren we die na uiterlijk 30 dagen.»
Dat is duidelijk, precies en niet te technisch, zodat de meeste gebruikers het begrijpen.
Geplaatst in Big data, Innovatie.