Marktonderzoek berust deels op onderzoek en studie van consumptietrends in verleden, heden en toekomst, die een effect kunnen hebben op de activiteiten van het bedrijf waarvoor het onderzoek wordt uitgevoerd. Het onderzoek naar deze trends kan als integraal onderdeel van de PESTEL-analyse beschouwd worden (zie onze PESTEL-cursus op speakerdeck), die als doel heeft van een bepaalde markt alle componenten te bestuderen waarover u geen controle heeft: politieke, economische, sociologische, technologische, ecologische en legale. Als u de eerste letters van de voorgaande woorden bekijkt, weet u meteen vanwaar het acronym PESTEL vandaan komt.
Tijdens een marktonderzoek moeten wij natuurlijk trends bestuderen; wat ons het meest opviel, is dat sommige basistrends enorme invloed hebben op een groot aantal sectoren. Mobiliteit, het nieuwe nomadisme, is daar één van.
Wat is nomadisme?
Nomadisme wordt gedefinieerd (Wikipedia) als een «levensstijl gebaseerd op verplaatsing en bijgevolg een soort nederzetting ». Die definitie gaat natuurlijk niet op voor de mobiliteit, zoals wij die vandaag kennen. In de huidige context is mobiliteit eigenlijk een levensstijl die wordt mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van communicatiemiddelen en vooral van mobiele apparaten (tabletten, gsm’s, smartphones). Door de steeds grotere moeilijkheden bij vervoer in steden en errond, geeft mobiliteit de hedendaagse stedelijke werknemer de mogelijkheid om essentiële voorwerpen met zich mee te nemen (beroepsmatige objecten, maar ook persoonlijke voorwerpen) en privé- en beroepsleven op andere « territoriums » te beleven. In de hedendaagse mobiliteit gaat zelfs het woord «territorium» achteruit en wordt meer tot een abstract begrip van tijd en ruimte, dat niet meer met een strikte geografische locatie verbonden is.
Waarom heeft het begrip territorium zijn geografische component verloren
Het nomadisme werd oorspronkelijk in termen van territorium uitgedrukt (zie hierboven). Vandaag leven de mensen in meer abstracte territoriums; er is het persoonlijke territorium (ook de «privésfeer genoemd» ) en het beroepsterritorium (wat u doet en wie u bent of denkt te zijn op het werk). Die twee ruimtes definiëren op hun beurt de twee persoonlijkheden die wij opbouwen en constant beheren; ze helpen ons ook de continuïteit tussen beide te beheren. Veertig jaar geleden was er een duidelijk onderscheid tussen werk en privéleven. Vandaag is de grens vaag, want die twee levens zijn met elkaar verbonden, zowel letterlijk als figuurlijk.
Voorwerpen getransporteerd van het ene territorium naar het andere
Dat heeft als gevolg (of is er misschien de oorzaak van) dat voorwerpen die tot een bepaald territorium behoorden nu met het andere interfereren. Wij dragen en transporteren onze telefoons, smartphones, computers en tablets van het werk naar thuis en zijn voortdurend geconnecteerd. Dat is voor iedereen een evidentie geworden. Wat echter minder evident is en wat we in dit artikel willen belichten, is dat voorwerpen ook in de andere richting reizen.
In het verleden waren persoonlijke voorwerpen op het werk beperkt tot een ingekaderde familiefoto op het bureau. Dat is achterhaald door de flexibele werkruimtes en de opkomst van open spaces. Muziek hebben we tegenwoordig op onze smartphone en beluisteren we op kantoor, wat weer virtuele barrières tussen collega’s optrekt, die men met open spaces net wilde afschaffen.
Besluit
We hebben een levensstijl aangenomen, waarbij een hele reeks voorwerpen tussen verscheidene « territoriums » heen en weer reizen en persoonlijke voorwerpen onze werkruimte innemen. Die objecten recreëren barrières en moeten zich aanpassen aan de beperkingen van mobiliteit. Dat opent een markt voor ondernemingen die erin slagen er een nieuw gebruik ervoor te vinden. De komende dagen stellen we u een concreet voorbeeld van een mobiel voorwerp voor, uitgevonden door een Franse start-up. Verlies de connectie niet….
Geplaatst in Marketing.