30 april 2020 1084 woorden, 5 min. gelezen

Minicursus communicatie nr. 5: overtuigen zonder manipuleren

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Deze reeks getiteld “Minicursussen in communicatie” is ontstaan in de geest van mijn vriend Emmanuel Tourpe tijdens zijn insluitingsperiode als gevolg van de coronacrisis. Deze “minicursussen”, zoals hij ze noemt, werden in eerste instantie op zijn Facebook-feed gepubliceerd, maar ze […]

Emmanuel Tourpe

Deze reeks getiteld “Minicursussen in communicatie” is ontstaan in de geest van mijn vriend Emmanuel Tourpe tijdens zijn insluitingsperiode als gevolg van de coronacrisis.

Deze “minicursussen”, zoals hij ze noemt, werden in eerste instantie op zijn Facebook-feed gepubliceerd, maar ze verdienen een veel grotere bekendheid. Beperkt tot Facebook waren ze als edelsteentjes verborgen in de diepe ondergrond van een mijn. In afspraak met Emmanuel (die ik daar graag voor wil bedanken) plaatsen we ze nu ook op deze blog, zodat een groot aantal mensen er plezier aan kan beleven.

Veel leesplezier!Minicursus communicatie nr. 5

“Overtuigen zonder manipuleren”

Ik ga u jaren van marketingonderzoek besparen en u het Secret du roi onthullen. De XXXIIe graad van de vrijmetselarij. Alles wat Tom Cruise leerde in Scientology. Het Mysterium Magnum: de communicatiestrategieën die het best werken! Vergeet de gids niet aan het eind!

Tromgeroffel, Marseillaise of Brabançonne… En de bronzen medaille gaat naarrr!:

TOP 3: “val op in de massa en nodig uit om terug te komen”

Even ernstig, ik bespaar u duizenden euro’s omdat wat ik nu ga schrijven soms erg duur is als u een consultant binnenhaalt om hetzelfde te zeggen.
De kunst van communiceren is in de eerste plaats de kunst van AANDACHT TE TREKKEN: het klinkt misschien banaal, maar in realiteit denken maar weinig mensen eraan. Is de persoon of de groep met wie ik praat in staat om mijn bericht te ontvangen? Is dit de juiste plaats? Is het de juiste manier? Dat betekent dat ik me niet focus op het verlangen dat ik heb om mijn mening “vrij te geven”, maar dat ik eerst naga of ik de nodige aandacht krijg. Vervolgens is er een “kapstok” nodig, die kan visueel, via geluid of via beeld zijn… mijn boodschap moet opvallen in de menigte. De cognitieve psychologie toont bijvoorbeeld aan dat het beeld van een mens, vooral de ogen, meer aandacht trekt dan het beeld van een object. Het is niet voor niets dat autofabrikanten zo vaak jonge vrouwen associëren met de modellen die ze willen verkopen. Het gaat erom de aandacht af te leiden en te trekken. Een domme persconferentie wanneer er iets belangrijks gezegd moet worden, volstaat niet: u moet dramatiseren, het evenement creëren, een “onderbreking” als statement. Ik heb een trucje als ik wil dat mijn tieners van hun laptop opkijken. Ik zeg luidop dat we over hun zakgeld gaan praten ?

Vervolgens moet de AANDACHT BEHOUDEN blijven: dat is wat professionals in de communicatie “loyaliteit” noemen: dat is bijvoorbeeld regelmatig bijwerken wat er op uw Facebook- of Instagram-account staat. Een “belofte” doen: mijn gesprekspartners weten precies wat ze van mijn boodschap kunnen verwachten. U kunt zich bijvoorbeeld voorstellen dat wanneer ik plots minderwaardige Amerikaanse komedies op Arte zou programmeren, ik de kwaliteitsbelofte van Arte niet meer waar maak en de boodschap verstoor. U moet telkens opnieuw in de schoenen van de ander gaan staan en zich afvragen welk voordeel, nut of plezier IEMAND er bij heeft om verder te lezen van mij, te luisteren naar mij of te kijken naar mij. Dit geldt voor elk bedrijf: waarom zou iemand naar mij blijven luisteren?

TOP 2: vertellen, vertellen, vertellen

We zijn geëvolueerde prehistorische mensen. We zijn opgegroeid rond het vuur. We voeden ons al 30.000 jaar met de verhalen die daar worden verteld. We zijn gemaakt voor verhalen. Dit verklaart ons grenzeloos verlangen naar series en films. De uitvinding van het “concept” en het abstracte denken is vrij recent (5e eeuw voor Christus). Niets past beter bij ons, zelfs om iets ingewikkelds te begrijpen, dan een verhaal. Als ik wiskundeleraar zou zijn, zou ik het verhaal van de concepten vertellen: bijvoorbeeld waarom een zekere Leibniz ineens een geweldig instrument ontdekte dat “differentiaalrekening” heet en hoe ongelooflijk die innovatie was, net als de verbazingwekkende diensten die het levert.

In de filosofie vertel ik het leven van denkers altijd tegelijk met hun denken, want de wortel van ideeën zit in het leven en in grote verhalen. De professionals noemen dat “story telling”: een goed verhaal vertellen. Het is nog maar vrij recent dat de communicatie dit heeft begrepen, amper twintig jaar geleden. Dus regel nummer twee van de communicatie wordt dus het beroemde antwoord van Hitchcock op de vraag wat een goede film is, namelijk “Een goed verhaal. Maar ook een goed verhaal. En eigenlijk een goed verhaal.” Vertel dus dingen in plaats van ze droog weer te geven. Als u praat, gebruik dan intonatie, drama: neem uw gesprekspartners mee naar de spanning, enthousiasme, ups en downs die hen uw idee vertellen.

TOP 1: communiceren is liefhebben

In een tv-debat is de winnaar altijd degene die zich kalm weet te houden, positief te blijven. De verliezer is degene die boos wordt, die aanvalt – ook al heeft hij gelijk. Een glimlach doet oneindig veel meer voor een succesvolle communicatie dan een goed idee. Het volstaat niet om gelijk te hebben over wat u wilt zeggen. Dat is het grote misverstand in de communicatie: u denkt dat wat u de ander meedeelt juist en rationeel is. TERWIJL COMMUNICATIE WEINIG TE MAKEN HEEFT MET REDE. Meer nog, het is een valstrik van de rede: communiceren is niet bewijzen.
Begin een sms of e-mail met een droge “Hoi” of “Meneer” en u hebt al de helft van uw communicatie gemist. U draagt geen zorg voor de andere en toont geen vriendelijkheid. Wil u kritiek uiten? Begin dan met te zeggen wat de ander goed heeft gedaan. Zo komt overigens alles weer op zijn plaats, by the way.

Goed communiceren kan alleen door u in de plaats van de ander te stellen, door iemand op ernstige wijze te benaderen. Een boodschap moet niet alleen het hoofd maar ook het hart raken. Daarom is het samengaan van zielen de koningin van communicatie. Een echt succesvolle communicatie kan alleen binnen een liefdevolle dialoog, waarbij ieder zichzelf uit liefde in vraag stelt en zijn of haar boodschap alleen met liefde aanspreekt. Communiceren is in de eerste plaats liefhebben – en er is alleen maar succesvolle communicatie in de liefde. Zelfs de grote regels van geweldloze communicatie kunnen door deze wet worden verklaard.
Elke andere vorm van communicatie ligt achter op deze TOP 1, die magistraal bovenaan staat en het grote geheim is dat maar weinigen kennen: communiceren kan alleen maar met liefde. En ook omgekeerd (alle koppels beseffen dat) kunnen we alleen maar van elkaar houden door te communiceren.

Meer lezen

Morin, C. (2014). L’amour et les théories de la communication. Questions de communication, (26), 281-298.

Afbeeldingen: shutterstockPosted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *