31 maart 2021 1102 woorden, 5 min. gelezen Laatste update : 3 december 2023

Omie: een merk die pleit voor totale prijstransparantie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wordt de Covid-crisis een wake-up call en het begin van een nieuwe periode van verantwoorde consumptie? Ik kreeg alleszins een huivering bij het zien van de kassaticket van het online verkoopplatform Omie (Franse site);een kassaticket waarop de winst, de aan […]

Wordt de Covid-crisis een wake-up call en het begin van een nieuwe periode van verantwoorde consumptie? Ik kreeg alleszins een huivering bij het zien van de kassaticket van het online verkoopplatform Omie (Franse site);een kassaticket waarop de winst, de aan de producent betaalde prijs en de kosten van de grondstoffen in alle transparantie worden weergegeven.

In dit artikel ga ik eerst in op de mondiale context waarin dit platform opereert. Vervolgens analyseer ik het waardevoorstel van Omie. En tenslotte interview ik de oprichter Christian Jorge.

Samenvatting


ticket de caisse OMIE

Het kassaticket van het OMIE-platform geeft de vergoeding van de verschillende schakels van de distributieketen in alle transparantie weer.


Van eerlijke handel naar volledige transparantie in de waardeketen

Na een sterke toename van consumptie van biologische producten tijdens de coronacrisis gaan we in het artikel van vandaag in op een ander facet van deze gedragswijziging, namelijk consumptie die alle schakels van de waardeketen beloont.

Achter wat misschien een strijd lijkt, doemt natuurlijk de schaduw van de grootschalige distributie op. De beschuldigingen zijn niet nieuw. De supermarkten worden er al lang van beschuldigd het leeuwendeel van de winst naar zich toe te trekken en de producenten, vooral (en vooral) de landbouwers, te “bestelen”. Het verzet is dus georganiseerd, en heeft verschillende vormen aangenomen. Historisch gezien was er eerst de opkomst van de “eerlijke handel“, die zich op de landen van het Zuiden richtte. Het “fair trade”-logo, dat in de jaren zestig aanvankelijk beperkt bleef tot “militante” organisaties, is nu te vinden op de producten van grote voedingsbedrijven. Een bewijs, voor zover dat nog nodig was, dat deze militante consumptie haar niche-status heeft overschreden.

Meer recentelijk waren er initiatieven zoals “C’est qui le patron?”, gelanceerd door Nicolas Chabanne. Deze laatste is erin geslaagd in de supermarkten een militant merk op te leggen dat van eerlijke beloning een hoofdbestanddeel van zijn marketing maakt.

Maar men moet toegeven dat de verdeling van de waarde een taboe bleef. In het tijdperk van economische spionage, wie zou aan iedereen zeggen wat hij verdient?  Maar dat is wat Omie, een nieuw online verkoopplatform, durft te doen.


Omie : totale transparantie over prijzen … tot op het kassaticket

répartition valeur produit Omie

De winstverdeling van een van de producten (chocoladekoekjes) die op het Omie-platform worden verkocht.

Ik moet toegeven dat ik erg verbaasd was toen ik het kassaticket van Omie zag. Het geeft tot op de cent weer hoe elke speler in de toeleveringsketen wordt betaald:

  • de producent
  • de fabrikant
  • de distributeur
  • de staat (via de BTW)

Deze transparantie is te vinden op de productpagina zelf, zoals op de afbeelding hiernaast.

Er is zelfs een gedeelte gereserveerd voor de “ecologische omschakeling”, dat overeenkomt met een vrijwillige bijdrage van Omie.

Als bewijs dat dit soort prijsactivisme niet ongerijmd is, ik vond nog een voorbeeld in een Bretoense supermarkt (zie foto hieronder). Bij een van de producten die in de visafdeling worden verkocht (mosselen om precies te zijn), staat duidelijk aangegeven welk deel aan de producent is betaald. Toegegeven, het is niet zo zichtbaar als bij Omie, maar we moeten de inspanning toch begroeten.


Omie: een marktplaats met een originele positionering

Omie werd gelanceerd door een veteraan in het ondernemerschap: Christian Jorge. Hij was medeoprichter van Vestiaire Collective (waarover we hier al schreven) en Omie is zijn nieuwste project.

De positionering van Omie is origineel omdat ze gebaseerd is op prijstransparantie en op wat “marketingnuchterheid” zou kunnen worden genoemd. De producten zijn eenvoudig, de verpakking ook. Wij hebben de indruk dat de wil bestaat om zo weinig mogelijk bewerkte producten naar voren te brengen en een bepaalde vorm van “voedselnuchterheid” te bevorderen.


Wie zijn de klanten van deze “niche”-producten?

Dit is natuurlijk de grote vraag. Omie heeft duidelijk waarden die veel consumenten aanspreken, maar die nog altijd niche-waarden zijn als het op kopen aankomt. Niemand kan redelijkerwijs beweren tegen ecologische omschakeling, vermindering van de verpakkingen of een billijke beloning van producenten te zijn. Maar het “beleven” van deze waarden vergt een inspanning die niet iedereen zich kan veroorloven. Het is een beetje zoals organisch voedsel. Iedereen is ervoor, maar het heeft meer dan tien jaar geduurd voordat de biologische consumptie een hoge vlucht nam (bekijk hier ons onderzoek naar de markt van bioproducten).

Om meer te weten te komen over de ambities van Omie, hadden we een gesprek met de oprichter, Christian Jorge, dat u hieronder vindt.


Christian Jorge Omie

Interview met Christian Jorge, CEO van Omie

Hoe bent u op het idee van Omie gekomen?

Als terugkerende ondernemer denk ik graag dat we de wereld kunnen veranderen. En na uren etiketten te hebben ontleed om de juiste producten te vinden die ik aan mijn 4 jongens wilde geven. En dan de eeuwige dualiteit van kwaliteit/prijs.
Ik besloot het op te nemen tegen de alledaagse voedingsproducten door de onnodige tussenpersonen te elimineren tussen degenen die ze maken en degenen die ze consumeren. => Een voedingsmerk creëren dat controle heeft over zijn producten, geproduceerd wordt tegen betaling van degenen die ze ontwerpen, rechtstreeks aan de consument wordt geleverd, zonder centrale inkoop, zonder grootschalige distributie.
Om deze belofte te ondersteunen geven wij 100% transparantie aan de consument: wie wat verdient, waar het – echt – vandaan komt, hoe en waarmee het wordt gemaakt.

Wie zijn de klanten van Omie en waarom kopen zij op het platform?

Gezinnen, alleenstaanden… het is nogal ruim. Mensen die begrijpen dat elke aankoop bijdraagt tot de creatie van een nieuwe morgen. Wij bieden een rustigere ervaring van het kopen van alledaagse voedingsmiddelen. Voor elk product hebben we een referentie ontworpen die zo goed mogelijk is: voor de gezondheid, voor de smaak, voor een eerlijke beloning, voor de planeet. En steevast met het doel om producten aan te bieden tegen betaalbare prijzen.

Veroordelen de waarden en positionering van Omie uw site niet om slechts een beperkt segment van de markt te bedienen?

Echt niet, integendeel wij denken dat dit nog maar het begin is, dat wij zullen inspireren. De miljoenen scans op Yuka tonen het wantrouwen van de consument, het succes van C’est Qui le Patron toont aan dat de consument gevoelig is voor een eerlijke beloning. We willen allemaal gezonder en respectvoller eten. Wij hebben al 69 producenten/verwerkers die ons steunen en zijn vastbesloten dat het initiatief zal groeien. Hun industriële werktuigen zijn in staat om met ons mee te groeien. Met onze prijspositionering, mogelijk gemaakt door de kortsluiting, bouwen wij aan een toegankelijk en populair project.



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *