24 april 2015 476 woorden, 2 min. gelezen

Media: zal Le Figaro Premium erin slagen ons te doen betalen voor het nieuws?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Le Figaro, de grootste Franse krant inzake lezersaantallen, kondigde vorige week de lancering van een Premium betaalversie (Le Figaro Premium) aan. Die innovatie is een enorme uitdaging, net zoals voor alle traditionele kranten die hun lezerspubliek en hun reclame-inkomsten zagen […]

Le Figaro, de grootste Franse krant inzake lezersaantallen, kondigde vorige week de lancering van een Premium betaalversie (Le Figaro Premium) aan. Die innovatie is een enorme uitdaging, net zoals voor alle traditionele kranten die hun lezerspubliek en hun reclame-inkomsten zagen inkrimpen met de sterke opmars van het internet. Tegenwoordig is het zo dat reclame de kosten van de traditionele media niet meer volledig kan dekken en dat gebruikers hun deel moeten betalen. Zoals in de software-sector richt men zich naar een freemium model. Dit geldt voor de krantenindustrie, maar ook voor televisie (wellicht minder voor radio).

Waar verschilt Le Figaro Premium van de bestaande betaalversie

Zoals alle kranten biedt Le Figaro al een betaalversie aan; grosso modo een online versie van haar papieren inhoud (krant iedere morgen of de avond ervoor als pdf te downloaden en toegang tot enkele artikels voor abonnees). Alle kranten hebben de digitale stap gezet en stelden hun offline inhoud ter beschikking aan de internetgebruiker; maar die strategie mislukte. Gebruikers waren niet bereid om te betalen voor iets dat ze elders gratis kregen. Vandaag zien we dat de mediagroepen alternatieve marketingstrategieën zoeken om hun gebruikers te overhalen te betalen. Uit de meeste studies blijkt dat sommige consumenten best wel willen betalen voor berichtgeving (zie ook ons artikel van woensdag over het profiel van die consument).
Le Figaro Premium heeft sommige kenmerken die het nogal uniek maken in het huidige digitale aanbod:

  • Ten eerste is de website (bijna) vrij van reclame.
  • Ten tweede is een deel van de inhoud nergens anders verkrijgbaar (wat van essentiële waarde is voor de abonnees).
  • Ten derde is de website ontworpen om op tablet gelezen te worden. Ook dat is essentieel, want studies tonen aan dat tabletgebruikers twee keer zoveel nieuws kopen dan computergebruikers. Het verbruik van betalend nieuws verloopt voornamelijk op tablets en smartphones.

Zal Le Figaro premium erin slagen rendabel te zijn?

Het is veel te vroeg om op die vraag te antwoorden, maar het minste wat we kunnen zeggen is dat Le Figaro, in tegenstelling tot anderen, heeft geprobeerd een marktstudie uit te voeren en het gedrag van de consument te begrijpen. Vooral de hefbomen die leiden tot de aankoop van online content lijken goed te zijn gebruikt.Het aanbod legt duidelijk het accent op een gedifferentieerde inhoud en, belangrijker nog, verbetert de klantervaring van tablet- en smartphonegebruikers. Met andere woorden, computergebruikers vormen geen prioriteit voor Le Figaro. Weet u hoeveel nieuwswebsites nog niet zijn aangepast aan mobiele toestellen? En van websites die wel responsive zijn, is het minste wat we kunnen zeggen dat de klantervaring er niet altijd even aangenaam is. Nog een slimme zet, het team van Le Figaro Premium is heel klein. Het beheer gebeurt door een team van 4 personen: met beperkte kosten zal de leefbaarheid van project gegarandeerd zijn bij het beoogde (en uiteindelijk relatief bescheiden) aantal van 50 000 abonnees.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *