3 april 2023 944 woorden, 4 min. gelezen

Luchtvervoer: marktconsolidatie in zicht

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tijdens de Covid-crisis publiceerden wij een analyse over de toekomst van de luchtvaartindustrie. Wij voorspelden toen een consolidatie van de markt door het verdwijnen en overnemen van “kleine” maatschappijen. Deze consolidatie is aan de gang en 2023 zal het jaar […]

Tijdens de Covid-crisis publiceerden wij een analyse over de toekomst van de luchtvaartindustrie. Wij voorspelden toen een consolidatie van de markt door het verdwijnen en overnemen van “kleine” maatschappijen. Deze consolidatie is aan de gang en 2023 zal het jaar zijn waarin ze werkelijkheid wordt.

Markt voor luchtvervoer: cijfers 2022-2023

 • 791 miljoen euro: winst Lufthansa in 2022
 • 728 miljoen euro: winst Air France-KLM in 2022
 • 431 miljoen euro: winst IAG in 2022
 • 142 miljoen euro: winst Easyjet in 2022 na een verlies van 193m in 2021
 • 1,3-1,4 miljard: geschatte winst van Ryanair voor het boekjaar 2022-2023
 • 500 miljoen euro: bedrag van de overname van Air Europa door IAG
 • 30%: marktaandeel in Europa van de 6 grootste groepen (Ryanair, Turkish Airlines, Lufthansa, IAG, Air France-KLM, Easyjet)
 • 66%: het marktaandeel in de Verenigde Staten van de 4 grootste groepen (United, Delta, American Airlines, Southwest)

Easyjet: eerste poging tot overname … afgebroken

Easyjet was bijna het eerste grote slachtoffer van deze consolidatie tijdens de Covid-crisis. Al in 2021 was het het onderwerp van een overnamepoging door Wizzair. Deze werd echter uitgesteld.

Easyjet blijft echter in een moeilijke positie. Haar verlies van 192 miljoen euro in 2021 maakten haar tot een belangrijk doelwit voor andere groepen met een betere cashflow. Haar situatie is in 2022 verbeterd, hoewel ze kwetsbaar blijft (winst van € 142 miljoen in 2022).


TAP Luchtvervoer

Dossier gesloten voor Air Europa en TAP als volgend doelwit

Air Europa was de op twee na grootste Spaanse luchtvaartmaatschappij. IAG kocht (Engelse site) het voor 500 miljoen euro na een eerste poging voor 1 miljard in 2019. Het opkomen en verdwijnen van Covid heeft de positie van de “kleine” maatschappijen verzwakt.

Voortaan staat de Portugese maatschappij TAP in de belangstelling. Air France – KLM en Lufthansa behoren tot de mogelijke kopers. TAP is om verschillende redenen een belangrijk doelwit:

 • het bedrijf is in 2020 tijdens Covid genationaliseerd en de Portugese staat moet het weer op de markt brengen
 • TAP heeft een leidende positie in Portugal
 • TAP is een poort naar Brazilië (zie paragraaf over HUBerisatie hieronder)

Wij zetten in op een overname van TAP in 2023.

Een ander belangrijk dossier is ITA Airways. Deze maatschappij, ontstaan uit de as van Alitalia, is interessant voor Lufthansa. Er gaan geruchten dat Lufthansa voor de zomer 40% ervan zal kopen na de ondertekening in januari 2023 (Engelse site) van een intentieverklaring (LOI).


Luchtvervoer luchtvaartmarkt

De voordelen van consolidatie van de luchtvaartmarkt

Consolidatie heeft 3 belangrijke voordelen:

 • schaalvoordelen
 • meer onderhandelingsmacht
 • nieuwe routes en versterking van de rol van hubs

Schaalvoordelen

Goedkope luchtvaartmaatschappijen hebben hun bedrijfsmodel gebouwd op schaalvoordelen. Vandaag de dag lijken ze een conditio sine qua non voor succes. Deze schaalvoordelen zijn uiteraard te vinden in de inkoop (zie volgende paragraaf), maar niet alleen. daar De digitalisering van processen is kostbaar en daarom is het raadzaam om een zo breed mogelijk klantenbestand te hebben om dit te betalen. Consolidatie maakt het ook mogelijk om aantrekkelijkere loyaliteitsprogramma’s aan te bieden omdat er meer bedrijven bij betrokken zijn.

Onderhandelingskracht

In een wereld waarin vraag en aanbod digitaal worden, is onderhandelingsmacht een essentiële factor om de marges te verbeteren. Dankzij deze macht kunt u betere commissies bedingen met de bemiddelingsplatforms (Expedia, Opodo, enz.) via welke de consumenten vandaag hun aankopen doen.

Deze onderhandelingspositie komt ook tot uiting in de bestellingen bij fabrikanten. Megabestellingen” zijn nu de norm en elk jaar worden records gebroken. In februari 2023 bestelde Air India in één keer 540 vliegtuigen: 250 van Airbus en 290 van Boeing! Nooit eerder vertoond.

Nieuwe routes en “HUBerisatie”

Goede overnames maken het ook gemakkelijk om haar klanten nieuwe routes en bestemmingen aan te bieden. Daarom is TAP begeerd. De Portugese luchtvaartmaatschappij is immers een toegangspoort tot Brazilië en zijn miljoenen toeristen. De overname van TAP door een van de grote Europese luchtvaartmaatschappijen zou een van de belangrijkste Europese hubs versterken: Parijs (Air France-KLM), Frankfurt (Lufthansa) of Londen (IAG). Deze versterkte rol van de hubs was een van de voorspellingen die wij in onze analyse van de sector tijdens de Covid-periode hebben gedaan.


Europa: de markt waar nog consolidatie moet plaatsvinden

Uiteindelijk is Europa nog altijd een erg gefragmenteerde markt: de 6 grootste groepen delen slechts 30% van de markt. Deze 6 groepen zijn:

 • Ryanair
 • Turkish Airlines
 • Lufthansa
 • IAG
 • Air France-KLM
 • Easyjet

Veel regionale en nationale bedrijven blijven actief en veroveren het grootste deel van de markt. Veel van deze bedrijven zijn echter op sterven na dood:

 • Tarom (Roemenië)
 • Czech Airlines (Tsjechië)
 • AirBaltic
 • Corsair (hoge schuldenlast)

en vele anderen overleven door zich te richten op een paar zeer specifieke nationale bestemmingen (LOT, Finnair, …).

Daarom bevestigen wij onze overnameprognoses voor de komende 24 maanden. Corsair is een belangrijk doelwit voor Air France – KLM. Deze luchtvaartmaatschappij biedt bestemmingen naar de Franse overzeese gebiedsdelen en heeft een zeer hoge schuld. Finnair heeft zich in de laatste twee kwartalen van 2022 hersteld, maar verloor dit boekjaar 163,9 miljoen euro.

Luchtvervoer toekomst

De toekomst van het luchtvervoer: 12 maatschappijen … minstens

Carsten Spohr zag de toekomst van het luchtvervoer al in termen van consolidatie in 2019. Hij zag 12 luchtvervoersgroepen de markt verdelen. Onze analyses voorspellen een toekomst met 15 luchtvaartgroepen.

 • 4 in Europa (Ryanair, Lufthansa, IAG, Air France – KLM)
 • 4 in de VS (Delta, United, American Airlines, Southwest)
 • 4 in Azië (Singapore Airlines, Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines)
 • 3 in de Golfstaten (Emirates, Qatar Airways, Etihad)

Wij zijn van mening dat het evenwicht tussen low cost/traditionele luchtvaartmaatschappijen niet langer ter discussie staat. Hoewel de behoefte a priori dezelfde is (reizen per vliegtuig), is de positionering zo verschillend dat zij alleen maar naast elkaar kunnen bestaan. Ook al wordt de low cost rivaliteit/voorgesteld vanuit het oogpunt van concurrentie, denken wij dat een langetermijnanalyse vooral rekening moet houden met de complementariteit van deze modellen. De bestemmingen zijn verschillend, de diepgewortelde behoeften komen niet noodzakelijk overeen en de klanten staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. In Europa en de Verenigde Staten zijn de posities van Ryanair en Southwest Airlines onaantastbaar geworden.Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *