18 juni 2021 781 woorden, 4 min. gelezen

Kwalitatieve interviews : 7 methoden om respondenten te werven

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hoe selecteert u uw respondenten voor kwalitatieve interviews of focusgroepen? Behalve de vraag naar het aantal respondenten is er ook de vraag naar het soort respondenten dat nodig is voor uw marktonderzoek. Verkiest u homogeniteit van ervaring of liever maximale […]

Hoe selecteert u uw respondenten voor kwalitatieve interviews of focusgroepen? Behalve de vraag naar het aantal respondenten is er ook de vraag naar het soort respondenten dat nodig is voor uw marktonderzoek. Verkiest u homogeniteit van ervaring of liever maximale variatie? In dit artikel vindt u de verschillende strategieën voor het samenstellen van kwalitatieve voorbeelden.


Strategie 1: maximale variatie

Voor wat?

Het idee bij dit soort steekproeven is de verschillen in perceptie tussen de respondenten naar voren te halen en te zoeken naar de gemeenschappelijke noemer(s).

Bij welk type marktonderzoek moet het worden gebruikt?

Een dergelijke aanpak is bijzonder nuttig wanneer het erom gaat een nieuw product of een nieuwe dienst op de markt te brengen. Het MVP (Most Valuable Product) is vaak een concentratie van compromissen die nodig zijn om snel op de markt te komen en tegelijk de kosten laag te houden. Met een steekproef met maximale variatie kunt u bijvoorbeeld de terugkerende “pain points” onder alle profielen naar voren halen en u op dit waardevoorstel concentreren. Dit kan belangrijk zijn bij het opnieuw opbouwen van de klantenervaring.


Strategie 2: homogeniteit

Voor wat?

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze strategie erop gericht respondenten te werven met vergelijkbare profielen of ervaring. Deze strategie vergemakkelijkt met name groepsgesprekken door mensen met vergelijkbare achtergronden samen te brengen.

Bij welk type marktonderzoek moet het worden gebruikt?

Aangezien dit soort steekproeven hoofdzakelijk wordt gebruikt om tijdens focusgroepen een consensus te bereiken, moet het gebruik ervan bij bevestigend marktonderzoek de voorkeur krijgen. Met andere woorden, wanneer uw product/dienst al is ontwikkeld en u bepaalde aspecten wilt bevestigen voordat u het lanceert.



Strategie 3: Kritieke gevallen

Voor wat?

Het idee van dit soort steekproeftrekking in kwalitatief onderzoek kan als volgt worden samengevat: “als de resultaten op deze persoon van toepassing zijn, zullen zij op iedereen van toepassing zijn”.

Bij welk type marktonderzoek moet het worden gebruikt?

Door respondenten te selecteren die zich in bepaalde situaties bevinden, tracht men vast te stellen dat 1) het product/de dienst voldoet aan de behoeften van “kritieke gevallen” en 2) dat tegelijkertijd ook in de behoeften van niet-kritieke gevallen zal worden voorzien. Dit soort aanpak kan nuttig zijn bij een “ontwrichtende” aanpak waarbij “early adopters” worden geworven. Dit kunnen kritieke gevallen zijn die hun geluk niet vinden bij de oplossingen op de markt. Om de adoptiecurve bij de rest van de bevolking te kunnen voortzetten, moet echter ook in de behoeften van “gemiddelde” klanten worden voorzien.


Strategie 4: afwijkende gevallen

Voor wat?

Het opsporen en bestuderen van een zeldzaam fenomeen of een ongewone verschijningsvorm van een meer algemeen fenomeen.

Bij welk type marktonderzoek moet het worden gebruikt?

Dit soort steekproeven kan het best worden gedaan wanneer u aan het begin van uw marktonderzoek staat, in de verkenningsfase (zie hier een methodologie in 7 stappen). Het bestuderen van zeldzame gebeurtenissen kan inderdaad een bron van interessante inzichten zijn. Zij kunnen leiden tot zakelijke ideeën die in een normaal kader niet hadden kunnen worden vastgesteld.



Strategie 5: de gemakkelijke steekproef

Voor wat?

Om uw leven gemakkelijker te maken en wat snelle feedback te krijgen (niet noodzakelijk objectief). De gemakkelijke steekproef bestaat uit het werven van respondenten uit uw netwerken, vooral uit uw eerste kring (vrienden, familie).

Bij welk type marktonderzoek moet het worden gebruikt?

Het is niet duidelijk of gemakssteekproeven geschikt zijn voor marktonderzoek. De vooroordelen die zij meebrengen zijn enigszins de antithese van marktonderzoek. Maar moeten ze verboden worden? Nee. U kunt ze gebruiken om in een zeer laat stadium snel feedback te krijgen (zie stap 1 van onze marktonderzoekmethode). Neem alle voorzorgsmaatregelen bij het analyseren van de gegevens en generaliseer nooit.



Strategie 6: het “sneeuwbaleffect

Voor wat?

Om mensen te vinden die een interessant potentieel vormen voor uw kwalitatief onderzoek. Het “sneeuwbaleffect”, ook bekend als het “kettingeffect”, bestaat erin te vertrouwen op mensen met goede connecties om onder hun kennissen interessante gevallen voor de studie aan te wijzen.

Bij welk type marktonderzoek moet het worden gebruikt?

Sommige marktonderzoeken zijn bijzonder moeilijk uit te voeren omdat de aanwerving ingewikkeld is. Door aan het “sneeuwbaleffect” te werken, hebt u meer kans om respondenten te vinden. U wordt aanbevolen door een derde partij. Deze methode is het meest geschikt voor B2B-marktonderzoek.



Strategie 7: typische gevallen

Voor wat?

Om te begrijpen wat de norm is op de markt. Deze steekproefstrategie zal ertoe leiden dat u zich concentreert op de respondenten die het meest representatief zijn voor de norm, zij die “gemiddeld” zijn.

Bij welk type marktonderzoek moet het worden gebruikt?

Dit soort aanwerving is bijzonder gebruikelijk bij marktonderzoek voor alledaagse consumentenproducten. Het doel is de hypothesen te valideren met personen die worden bepaald door hun sociaal-demografisch profiel (huisvrouwen ouder dan 35, stedelijk gepensioneerden ouder dan 65, vaste werknemers tussen 25 en 45)



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *