27 januari 2015 629 woorden, 3 min. gelezen

Johnny Thijs : België verliest een kampioen van de postsector

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De politieke debatten over het salaris van de CEO van bpost doen België een buitengewone manager verliezen, die de onderneming op meesterlijke wijze heeft hersteld. Zoals uit ons artikel blijkt, overklaste Johnny Thijs dankzij zijn resultaten alle grote postoperatoren in Europa. Een […]

De politieke debatten over het salaris van de CEO van bpost doen België een buitengewone manager verliezen, die de onderneming op meesterlijke wijze heeft hersteld. Zoals uit ons artikel blijkt, overklaste Johnny Thijs dankzij zijn resultaten alle grote postoperatoren in Europa.

Een politiek debat

Op 23 december 2013 heeft Johnny Thijs, CEO van de Belgische post meegedeeld dat hij geen kandidaat meer zal zijn voor een derde mandaat als algemeen directeur.

Die aankondiging volgde op een periode van tegengestelde discussies op politiek niveau over de beloning van een (semi)-openbaar ondernemingshoofd.

Alhoewel die beslissing was verwacht (wat doet een normale persoon als zijn loon met de helft wordt verminderd?) bracht ze toch een schok teweeg: bij de werknemers, maar ook bij gewone mensen die niet begrijpen dat Belgische politici zich zo gedragen en Johnny Thijs uiteindelijk naar de uitgang duwden.

Interessant zijn de tweets die dadelijk volgden op de beslissing van Johnny Thijs en die openlijk de politici veroordeelden, maar niet Johnny Thijs die, dankzij zijn resultaat na 12 jaar aan het hoofd van bpost, relatief gespaard werd. De kwestie van zijn salaris kreeg overigens zelden kritiek, zonder twijfel een teken dat ze op de hoogte waren van de verwezenlijkingen van de Belgische topmanager.

Een vergelijking van postoperatoren in Europa

De postsector heeft in de laatste jaren spectaculaire veranderingen ondergaan. Monopolies werden verboden, elektronische handel maakte opmars en e-mails hebben (gedeeltelijk) de gewone post vervangen. Men moest zeer sterk zijn om zonder schade uit al die veranderingen te komen en zoals u in onderstaande grafiek ziet, zijn niet alle postoperatoren daarin geslaagd.

Om de vergelijking te maken, kozen wij de cijfers van bpost en vergeleken ze met 4 belangrijke postoperatoren (Royal Mail,Deutsche Post, La Poste, Poste Italiane) en voegden Swisspost toe.  PostNL (Nederland) werd niet opgenomen in deze vergelijking omdat de cijfers van voor 2010 van TNT waren, wat tot interpretatiemoeilijkheden zou hebben geleid.

 

Inkomsten zijn over het geheel stabiel, maar niet de exploitatiewinsten

Het eerste wat u ziet in de evolutie van de cijfers over de laatste vijf jaar (periode 2008-2012) is dat de postsector een volwassen sector met zeer stabiele inkomsten is. Deutsche Post is een uitzondering omdat de Duitse postoperator rond 2007 meerdere structurele veranderingen uitvoerde, die de grote schommelingen in inkomsten en exploitatiewinsten verklaren.

Wat de exploitatiewinsten betreft, kunnen we dezelfde conclusies trekken: ze zijn hoogstens stabiel en lichtjes dalend. Toch zijn niet alle landen gelijk inzake volumes en de verschillen zijn nauwelijks zicht baar op deze grafiek waarop alles een beetje samengeperst is. Als daarentegen de exploitatiemarges worden vergeleken, zult u het duidelijk kunnen zien.

Bpost kampioen van rendabiliteit

De grafiek hieronder geeft ondubbelzinnig weer dat bpost een buitengewone kampioen is wat rendabiliteit betreft. De Belgische postoperator overklast zijn concurrenten, zowel in absolute cijfeers als in evoluties.

Wat nog indrukwekkender is, is te zien hoe bpost van een niet winstgevende onderneming (de periode voor Johnny Thijs) is opgestegen tot de huidige hoge winsten.

Door die positieve en regelmatige evolutie heeft Johnny Thijs zijn sporen verdiend en de reputatie gekweekt van een manager op hoog niveau.

Besluit

Het heeft geen zin terug te komen op het verleden. Johnny Thijs heeft zijn beslissing genomen en hij verlaat het toneel met opgeheven hoofd.

Het probleem is dat de regulariteit van zijn resultaten verwachtingen vanuit de financiële markt heeft gecreëerd. Die laatste ziet een nieuwe manager als een risicofactor voor instabiliteit en de komende 12 maanden (tot het volgende jaarrapport wordt gepubliceerd) zullen cruciaal zijn om haar (al dan niet) gerust te kunnen stellen.

Eén zaak is alleszins zeker. De post (en de logistiek in het algemeen) is een heel speciale sector en bpost zal een CEO nodig hebben met veel ervaring op het terrein om het vertrouwen van de financiële markt te kunnen winnen.



Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *