16 maart 2020 584 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 16 maart 2020

Interview met Prof. Damien Ernst over de evolutie van de coronavirus-crisis

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Prof. Damien Ernst is in zijn vakgebied (energie) een gerespecteerde wetenschappelijke autoriteit, maar ook zijn visie op de Coronavirus-crisis is uitermate verhelderend. Hij waarschuw de autoriteiten al wekenlang voor de gevolgen van deze crisis zonder voorgaande en de urgentie van […]

Prof. Damien Ernst is in zijn vakgebied (energie) een gerespecteerde wetenschappelijke autoriteit, maar ook zijn visie op de Coronavirus-crisis is uitermate verhelderend. Hij waarschuw de autoriteiten al wekenlang voor de gevolgen van deze crisis zonder voorgaande en de urgentie van de situatie. We zien vandaag dat alles wat hij voorspelde over de coronavirus-crisis is uitgekomen. Wat staat er ons de komende weken en maanden te wachten? Het antwoord daarop vroeg ik aan hem.


Ik denk dat het momenteel het beste is om de Chinese strategie of een heel, heel strikte strategie gedurende 2 of  maanden toe te passen om geen gevallen meer te hebben.

Damien Ernst


Hij schetst een erg somber beeld, maar zijn advies is heel duidelijk. Hij beveelt vooral maatregelen aan die identiek zijn aan de maatregelen die in China en Zuid-Korea worden gehanteerd, d.w.z. een volledige quarantaine van 2 tot 3 maanden.

Het enige waarvan we op dit moment wetenschappelijk zeker zijn, is dat de zeer strenge procedures op het vlak van sociale distantie hebben gewerkt in China, Singapore, Korea, bij mensen in landen die ook de SARS-crisis hebben meegemaakt en die ervaring hebben opgedaan in het beheersen van deze infectie. Op dit moment hebben we geen enkele zekerheid dat de sociale maatregelen die in België zijn genomen, en die al heel streng zijn, zullen volstaan om de besmetting in te dijken, en we zullen het pas over een tiental dagen zeker weten. Het gaat er nu niet om de besmetting in te dijken, het gaat er niet om voortdurend voldoende patiënten te hebben om net de limiet van de ziekenhuiscapaciteit te bereiken, want als je je in een dergelijke context bevindt en je houdt er rekening mee dat 40, 60, 80 procent van de bevolking uiteindelijk besmet moet zijn om deze collectieve immuniteit te krijgen, dan heb je jarenlang dergelijke maatregelen van semi-quarantaine nodig. Ik denk dat het momenteel het beste is om de Chinese strategie of een heel, heel strikte strategie gedurende 2 of  maanden toe te passen om geen gevallen meer te hebben.


We zullen onze grenzen een beetje moeten gaan beschermen omdat we bedrijven krijgen die veel kwetsbaarder zijn dan de Aziatische bedrijven die de crisis veel beter hebben doorstaan.


Ook over de economische gevolgen neemt Damien Ernst geen blad voor de mond, iets dat bij onze politici, moeten we erkennen, volledig ontbreekt. “We zitten in een oorlogssituatie”, zo zegt hij, “en we moeten eerst het probleem van het Coronavirus aanpakken voordat we een stimuleringspakket kunnen overwegen. Op dat vlak kan ik het alleen maar met hem eens zijn. Ik begrijp overigens niet hoe de beurzen open kunnen blijven als de reële economie tot stilstand komt. Daarover zegt Damien Ernst:

We zitten in een oorlog, in een soort oorlogseconomie. Ik denk niet dat toen de Duitsers ons in 1940 binnenvielen er werd gedacht aan het ondersteunen van KMO’s. Natuurlijk moeten we hen ondersteunen, maar het eerste doel is dit probleem op te lossen. Daarna komen we vermoedelijk in een heel andere logica om bedrijven te gaan ondersteunen en is er vanzelfsprekend een stimuleringsplan op Europees niveau nodig, bedrijven mogen niet failliet gaan, anders zijn het de landen die de crisis goed hebben doorstaan, en dan vooral China dat uiteindelijk weinig getroffen is per miljoen inwoners, die het hele Europese economische weefsel nog meer dan nu zullen verpletteren.

In deze podcast geeft hij ook toelichting bij wat we kunnen verwachten op de energiemarkt, die bijkomend verstoord is door de “oorlog” tussen Saoedi-Arabië en Rusland rond de verlaging van de productiequota.



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *