24 januari 2018 535 woorden, 3 min. gelezen

Innovatie in de verkoop: slimme rekken in het warenhuis

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De grootste handelsbeurs in de verkoopsector opende onlangs zijn deuren in New York. De NRF 2018 (Engels) is de perfecte plek om trends in de detailhandel te observeren (elke vakbeurs, zoals SIAL in de sector van de levensmiddelen, is overigens […]

De grootste handelsbeurs in de verkoopsector opende onlangs zijn deuren in New York. De NRF 2018 (Engels) is de perfecte plek om trends in de detailhandel te observeren (elke vakbeurs, zoals SIAL in de sector van de levensmiddelen, is overigens een ideaal uitgangspunt voor marktonderzoek).

Dit jaar trok een interessante innovatie onze aandacht: intelligente winkelrekken waarmee we prijzen kunnen personaliseren.

Slimme etiketten voor een dynamische prijszetting

We hadden het al over “dynamische prijzen” in de detailhandel en verwezen naar een experiment van B&Q in het Verenigd Koninkrijk. Dynamische prijszetting leek ons toen echter nog een verre technologische perspectief. Maar dat was zonder de Smart Shelf gerekend, die door het Amerikaanse bedrijf AWM is voorgesteld.

De slimme rekken van AWM zijn uitgerust met een reeks technologische apparatuur die de aandacht van de klanten trekt en vasthoudt, voorraadniveaus van producten op de rekken controleert en een snelle aanvulling in gang zet, maar ook de gezichten van klanten voor de rekken herkent en analyseert volgens demografische criteria (leeftijd, geslacht, etniciteit).

AWM beschrijft de gebruikte technologie als volgt:

“Ze maakt gebruik van computer vision en machine learning om op anonieme wijze een breed scala van kopergegevens vast te leggen zonder dat die laatste zelf gegevens moet verschaffen. Naast rapportage en analyse, maakt ze ook maatwerk mogelijk op basis van demografische criteria zoals leeftijd, geslacht en etniciteit. Om de privacy van consumenten te beschermen, zijn de gegevens niet gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie. De toegang tot ruwe gegevens maakt diepgaande kennis en analyse van de gegevens mogelijk.”

Zoals u merkt, worden dynamische prijzen bekeken vanuit een heel ander perspectief dan B&Q. Bij B&Q werden ze mogelijk door identificatie van de smartphone van de klant, terwijl het bij AWM gaat om de functie is van demografische gegevens vastgelegd door een algoritme van gezichtsherkenning, dat ingebed is in een mini-camera.

Dynamische displays maken een betere monetarisering van de ruimte in verkooppunten mogelijk

LED displays zijn dynamisch en trekken de aandacht van de klant. In de detailhandel is de aandacht trekken cruciaal voor de verkoop. Maar dit kan alleen maar als er weinig rekken in winkels worden geïnstalleerd. Kunt u zich een winkel voorstellen waar alle rekken voorzien zijn van LED-schermen? Het zou een remake zijn van “Time Square” en er is een goede kans dat u wegloopt.

Wij denken dat verkopers deze intelligente rekkensystemen spaarzaam zullen gebruiken om de aandacht te vestigen op bepaalde producten, zodat zij deze ruimte rendabeler kunnen maken voor de merken.

Algoritmen te dienste van intelligente stralen

AWM gebruikt algoritme “op de rekken”, d.w.z. volledig om de rekken intelligenter te maken.

Geïntegreerde camera’s kunnen niet alleen gezichtsherkenningstaken uitvoeren, maar ook producten herkennen en voorraadsituaties detecteren. Dit laatste aspect is natuurlijk cruciaal in de detailhandel. Het zou ook kunnen leiden tot verdere automatisering door een ad hoc-commando in de managementsoftware van het bedrijf (ERP) te activeren. Er moet echter nog worden verduidelijkt hoe dit systeem zal werken met producten die zich in het midden en onderaan de planken bevinden.

Als het dynamische prijszettingsysteem zo goed doordacht is, vragen we ons toch af hoe effectief het is wanneer de gangpaden overvol zijn en er meerdere kopers voor hetzelfde intelligente rek staan.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *