8 mei 2020 568 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Hoe van een podcast een bedrijf maken: een les uit de praktijk

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
 Meer dan 500 afleveringen. Dat zijn de cijfers die David Shriner-Cahn, een podcaster uit New York die ik mocht interviewen, kan voorleggen. David startte in 2014 met zijn podcast en kan ons heel wat leren over zijn geheim voor […]

Meer dan 500 afleveringen. Dat zijn de cijfers die David Shriner-Cahn, een podcaster uit New York die ik mocht interviewen, kan voorleggen. David startte in 2014 met zijn podcast en kan ons heel wat leren over zijn geheim voor duurzaamheid en succes. Niet alleen miste hij geen enkele deadline voor zijn publicaties, hij slaagde er ook in om er een bedrijf van te maken.

In dit artikel dat ik aan hem wijd, wil ik de nadruk leggen op 2 belangrijke lessen voor alle ondernemers die mij lezen, maar ook voor iedereen die gepassioneerd is door natuurlijke SEO. Deze lessen vormen een aanvulling op het artikel dat ik eerder publiceerde over mijn eigen ervaring met podcasts.

Les 1: een proces om efficiënter te werken

David begon in 2012 zijn ondernemersavontuur op het internet met een blog. Pas 2 jaar later startte hij met podcasts en gaf hij het schrijven geleidelijk op. In dit interview legt hij uit hoe de implementatie van processen het hem mogelijk maakt om meer inhoud te produceren zonder zijn werktijden te verhogen. In een tijd waarin iedereen probeert een plaatsje te veroveren op het internet, denk ik dat dit een fundamentele les is.

Schrijven is erg duur (een goed blogartikel kan in grote bureaus worden onderhandeld tot wel € 1000) en helaas hebben ondernemers weinig tijd voor online promotie. Degenen die het wel doen, profiteren vanzelfsprekend van zichtbaarheid op lange termijn (SEO). Maar het proces is slopend en vraagt om discipline. Toen hij nog een blogger was, maakte David schriftelijke interviews waardoor hij automatismen kweekte op het vlak van vorm. De vragen die hij ontving voor meer diepgaande inhoud, stimuleerden hem om audio-interviews (podcasts) te gaan maken. Zijn eerdere automatismen kwamen daarbij goed van pas…

Les 2: wat is het doel van een podcast?

De feedback van David Shriner-Cahn doet ons weer denken aan het nut van de podcast als instrument voor inbound marketing. Als u van podcasting een volwaardige activiteit wilt maken, is het creëren van een groot publiek en verkeer essentieel. Om dat te bereiken moet u ervoor zorgen dat u onderwerpen hebt om te bespreken (wat betekent dat u gasten moet overtuigen om tijd met u door te brengen) en u moet goed zijn in het promoten van uw podcast.

Ik heb gemerkt dat vooral mensen die niet bekend zijn het liefst worden uitgenodigd voor een podcast en die tevens het beste zijn in het promoten ervan.

Op het eerste gezicht lijkt dit nogal contra-intuïtief en toch is dat ook mijn ervaring. Ik heb een paar vrij bekende mensen geïnterviewd en ze steken over het algemeen weinig energie in het promoten van de aflevering. Het zijn in tegendeel de minder bekende ondernemers die zich aan hun engagement hielden om de aflevering te promoten.

Conclusie

Ik heb al geschreven wat ik vind van podcasting als instrument voor inbound marketing en SEO. Ik verwijs u naar mijn analyse over dit onderwerp. Als conclusie over dit onderwerp, leert David ons dat de frequentie van publicaties een conditio sine qua non is voor succes. Een efficiënt werkproces is dan weer een middel om dit te bereiken.

Als er één ding is dat we moeten onthouden uit deze podcast, dan is het dat het creëren van een zo geautomatiseerd mogelijk proces vanaf de 1e aflevering het meeste kansen op succes biedt. Als u gepersonaliseerd advies wenst, schrijf u dan zeker in op onze nieuwsbrief.

Afbeeldingen: shutterstock



Images d’illustration : shutterstock



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *