13 november 2017 949 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 23 februari 2020

Geheime algoritmen zijn een zakelijke opportuniteit

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Voor sommige bedrijven zijn algoritmen essentiële instrumenten geworden van hun strategie in het algemeen en hun marketingstrategie in het bijzonder. Deze algoritmen zijn een goed bewaard geheim en sommige bedrijven hebben de zaken duidelijk goed aangepakt. Uitgaande van het principe […]

Voor sommige bedrijven zijn algoritmen essentiële instrumenten geworden van hun strategie in het algemeen en hun marketingstrategie in het bijzonder. Deze algoritmen zijn een goed bewaard geheim en sommige bedrijven hebben de zaken duidelijk goed aangepakt. Uitgaande van het principe dat ze het mysterie van de werking achter deze algoritmen konden doorgronden, begonnen ze uit eigenbelang met de optimalisatie, voor commerciële doeleinden, van de respons van deze algoritmen.

PageRank en SEO-agentschappen

Neem Google bijvoorbeeld. Haar zoekmachine (dat in feite een aanbevelingssysteem is) evolueert voortdurend en beïnvloedt miljoenen websites over de hele wereld en de verkoop van evenveel bedrijven. SEO-agentschappen hebben zich gespecialiseerd in het optimaliseren van de positionering van de websites van hun klanten volgens de evolutie van het Google algoritme (PageRank).

Een ander voorbeeld is Facebook, waarvan het algoritme de zichtbaarheid van een bericht op de Facebookpagina van de gebruiker bepaalt. Gespecialiseerde bureaus proberen strategieën te ontwikkelen om de normale werking van het algoritme te “omzeilen” en meer views of interacties te krijgen (cross posting is een techniek die sinds de lancering in 2016 veel ervaring heeft opgeleverd).

Op kleinere schaal heeft dit fenomeen ook gevolgen voor andere platforms die aanbevelingsalgoritmen gebruiken.

Hoe werkt het algoritme van Linkedin?

Linkedin bijvoorbeeld heeft sinds de overname door Microsoft grote maar discrete veranderingen ondergaan. Haar algoritme bepaalt de zichtbaarheid van een bericht in uw connectiestroom. Experimenten hebben aangetoond dat het publiceren van berichten met beelden en hyperlinks gestraft wordt door het algoritme (lagere zichtbaarheid). Consultants gespecialiseerd in het gebruik van dit sociale netwerk concludeerden dat de algoritmen van Linkedin updates met deze functies bestraften, waardoor ze strategieën ontwikkelden die het mogelijk maken om deze problemen te omzeilen (bijvoorbeeld het publiceren van hyperlinks in commentaar).

Interview: de tips van Bruno Fridlansky om het viraal gaan van uw Linkedin-berichten te verhogen.

Wat zijn de hefbomen om te profiteren van het algoritme van Linkedin?

“Wat vandaag de dag de betrokkenheid meet… is de feedback die we krijgen op onze publicaties en de reactie van de auteur op de feedback. Bestaat er dan een goed moment om te publiceren? Nee, niets is onzinniger dan de infografieken met uurgemiddelden. Om deze te volgen, zou er op dinsdag, donderdag, tussen 10 en 11 uur ’s ochtends moeten worden gepubliceerd. Het zijn niet meer dan gemiddelden en gemiddelden betekenen niets. Het juiste moment om te publiceren is voor mij als je weet dat je binnen twee uur beschikbaar kunt zijn om te reageren op opmerkingen, omdat het een hulpmiddel is om gesprekken te voeren. Als je wilt communiceren, heeft het geen zin. Je gaat geen connecties maken. Het doel van dit hulpmiddel is om een verbinding te maken met mensen en professionele relaties aan te gaan. Dus je gaat publiceren op het moment dat je weet dat je beschikbaar bent om te reageren op de mensen die commentaar geven. En wat is een goede publicatie? Daarin kan de vorm inderdaad wel een rol spelen. Wat betekent dat dan? Linkedin zal publicaties met tekst promoten, met een PDF-document of een native video, d.w.z. een video die we rechtstreeks naar Linkedin uploaden. Aan de andere kant zal het publicaties met externe links eerder bestraffen. Want dat doet Linkedin-leden weggaan en dat is uit den boze voor het netwerk. Ze willen dat de leden binnen Linkedin blijven. Tot zover de vorm. Vervolgens, wat ga je zeggen als je het over jezelf hebt? Dat ik me heel volks Professionnal Branling noem, daarin is niemand geïnteresseerd, behalve jullie kleine ecosystemen. Maar op dat moment zijn we onder ons. Nee, wat je nodig hebt, is het toevoegen van waarde. Wat ga je publiceren dat waarde toevoegt aan je gesprekspartners? Hoe ga je hen iets aanleren? Hen laten evolueren? Hen aan het denken zetten en samen nadenken over de opmerkingen die op elkaar inwerken. Vertel me niet over jou, vertel me over mij. Dat is alles waar ik in geïnteresseerd ben. Zo reageert iedereen.”

Het juiste moment om te publiceren is wanneer je weet dat je binnen twee uur beschikbaar kunt zijn.

Ook AirBnB heeft een eigen algoritme

Een ander minder bekend voorbeeld is GuestReady (Engels), een Franse startup die AirBnB-hosts helpt om hun eigendom beter te beheren en zo hun financieel rendement te maximaliseren. Het bedrijfsmodel bestaat erin om het betreffende eigendom te verzorgen om het leven voor de eigenaar gemakkelijker te maken (onderhoud van het appartement of huis, overhandigen van de sleutels aan de “gast”, schoonmaken voor de aankomst van de volgende klant), maar ze helpen de eigenaar ook om beter zichtbaar te zijn op AirBnB. Dit is alleszins wat Bertrand Desis, medeoprichter van GuestReady, zegt in een interview (Frans) met het Franse dagblad “La Tribune”, waarin hij uitlegt dat hun kennis van het AirBnb-algoritme hen in staat stelt om de zichtbaarheid van een advertentie op de site te versterken. De variabelen die de zichtbaarheid van een advertentie op AirBnB beïnvloeden, zo legt hij uit, zijn:

  • frequentie van prijswijzigingen
  • foto’ s
  • antwoordtermijn

Conclusie

Algoritmen zijn centrale elementen geworden van veel bedrijfsstrategieën. Voor sommige bedrijven zijn deze algoritmen zelfs een centraal element geworden in de waarde van het bedrijf (wat zou Google zijn zonder het PageRank-algoritme?). Maar omdat deze algoritmen ondoorzichtig blijven, proberen andere bedrijven van buitenaf te begrijpen hoe ze werken en zetten deze kennis in geld om. Dit is geen reverse engineering (er is niemand in staat dit te doen omdat niemand toegang heeft tot de code). Het gaat eerder om empirische kennis en gevolgtrekkingen die worden gemaakt uit de observatie van de reactie van het algoritme op verschillende stimuli.

Wedden dat dit type bedrijf in de toekomst zal groeien aangezien kunstmatige intelligentie alomtegenwoordig is in alle sectoren van de activiteit.

 Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *