10 juli 2014 852 woorden, 4 min. gelezen

Financiering van KMO’s het advies van Patrick Hannedouche

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Vandaag spreken we met Patrick HANNEDOUCHE, beheerder van de site Business Angel France, over de situatie van de kmo’s en met name de financiering van start-ups. Zijn directe manier van spreken zonder veel drukdoenerij maakt Patrick sympathiek bij veel surfers, […]

Vandaag spreken we met Patrick HANNEDOUCHE, beheerder van de site Business Angel France, over de situatie van de kmo’s en met name de financiering van start-ups.

Zijn directe manier van spreken zonder veel drukdoenerij maakt Patrick sympathiek bij veel surfers, die toetraden tot zijn groep regelmatige lezers.

We vroegen Patrick eerst over zijn blog, maar ook over de uitputting van corporate finance en de beste strategie om banken te overtuigen om weer te financieren.

IntoTheMinds: Patrick, kun je ons Business Angel France in het kort voorstellen?

Patrick HANNEDOUCHE: Business Angel France is uit mijn blog ontstaan, zoals ik verder zal uitleggen. Vandaag is het een informele gemeenschap die ik beheer rond het ecosysteem van start-ups. De toekomstige doelstelling is om enkele mensen samen te brengen met hetzelfde DNA, gebaseerd op open debat en ondernemingsgeest, om zo samen tot succesverhalen te komen die voor iedereen een win win-situatie zijn.

IntoTheMinds: in de blogsfeer die over ondernemerschap gaat, is uw blog is een referentie. Om welke reden begon u met deze blog en hoe is ze sindsdien geëvolueerd? Is de blog uiteindelijk een ​​SEO-strategie zoals andere of ziet u nog meer voordelen?

Patrick HANNEDOUCHE: in de eerste plaats wilde ik schrijven en mijn bedrijfsadvies doorgeven. Toen ik zag dat sommigen geïnteresseerd waren in mijn ervaring en mijn manier van rechtuit spreken, heb ik mijn blog geprofessionaliseerd (met dank aan de overgang naar Blog €Commerce).

Om eerlijk te zijn, ik wist niet wat SEO was toen ik mijn op de blogsfeer stortte! Nu gaat er geen dag voorbij zonder dat mijn publiek mijn deal flow voedt. En er is duidelijk er materiaal aanwezig om een structurele aanpak te beginnen, zoals ik aan het einde van het interview zal vermelden in mijn projecten 2014-2015.

IntoTheMinds: Gezien uw profiel van investeerder en adviseur van start-ups, welke weerkerende succescriteria merkt u bij de ondersteuning van jonge ondernemingen die u heeft begeleid?

Patrick HANNEDOUCHE: Zonder twijfel de aanwezigheid van een aanvullend team (vaardigheden, persoonlijkheid) rond een visionaire bestuurder die goed actie onderneemt, luistert en dingen in vraag stelt. Als dat voorhanden is, kan men kijken naar de beoogde markt en vertrouwen op het team om de juiste manier te vinden om die markt aan te spreken.

Dat alles bestrooi je met doorzettingsvermogen en nederigheid, en je bent op weg naar een succesverhaal.

IntoTheMinds: de situatie van de corporate credit lijkt zorgwekkend. Merkt u dat ook in Frankrijk en welke aspecten, denkt u, kunnen een bankier geruststellen?

Patrick HANNEDOUCHE: Natuurlijk is de situatie van kredietverstrekking aan ondernemingen gespannen. Maar het is niet door dagelijks aan “banker bashing” te doen dat we een oplossing zullen vinden. Zeker in een tijd waarin iedereen klaagt over de terughoudendheid van onze banken, wil ik het een en ander rechtzetten. In de serie “Uw bankier, uw vriend”, kunt u mijn advies op “Bent u ‘bankabel’?” lezen? Een voorbeeld: “Versterk uw eigen vermogen alvorens naar de bank te gaan. Banken, zoals business angels, zien graag dat ondernemers zich financieel de borst nat maken.”

En ik wil hieraan toevoegen dat de komst van crowdfunding in de zakelijke lening het bancaire monopolie doorheen zal schudden!

IntoTheMinds: als banken geen optie zijn, welke andere financieringsmogelijkheden stelt u voor om na te gaan?  Lijkt crowdfunding u een interessante optie voor een opstartend bedrijf, zonder historiek?

Patrick HANNEDOUCHE: De beste financiering voor een bedrijf zijn de klanten. Ga dus uit uw bureau en verover uw doelgroep.

In deze tijd van internet en freemium met gespreide monetisering kan men het beste lenen met wat voorhanden is (Assedic, Love money, trustlening…) zolang het bedrijf nog niet op de rails staat. En ik kan u vertellen dat de dag waarop uw cijfers omhooggaan, de financiën naar u zullen komen. Een voorbeeld? Het krediet dat de uitstekende groep van Creads zopas heeft gerealiseerd.

Wat crowdfunding betreft. Ook al is het een grote innovatie, het is moeilijk financiering te verkrijgen bij de opstart als er nog geen cijfers zijn, behalve als voorfinanciering.

IntoTheMinds: Wat zijn uw offline en online projecten voor 2014 en 2015?

Patrick HANNEDOUCHE Waarom onderscheid maken tussen offline en online? Alles is met elkaar verbonden, niet?

Mijn professionele leven wordt volledig ingenomen door mijn zoektocht naar een partner. Na een geweldig succesrijk avontuur als solitaire ondernemer is het nu tijd om mijn volgende succesverhaal te delen.

Voor Business Angel Frankrijk, zoals eerder vermeld, zou ik een paar mensen met hetzelfde ondernemers-DNA willen bijeenbrengen om mee te bouwen aan een win win-benadering rond mooie succesverhalen.

Bericht aan professionals!

Over Patrick HANNEDOUCHE

Na de handelsschool (ESSCA Angers), heb ik veel ervaring opgedaan in de distributie, de export en het beheer van het kmo’s.

In 1990 richtte ik mijn onderneming op, Just à temps, een cybermarkt voor kantoren en ik heb nog een heel mooi ondernemingsavontuur beleefd dat eind 2012 op een prachtige manier eindigde.

Vandaag, zoek ik een nieuw gedeeld ondernemingsavontuur als operationele partner en investeerder.

Bovendien ben ik vanuit mijn succesverhaal investeerder en consultant van start-ups die ik kan helpen met mijn advies, mijn netwerk en mijn kapitaal. Ik ben lid van Paris Business Angels.Posted in Entrepreneuriat, Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *