12 april 2018 752 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 6 februari 2023

Deze start-up had een marktstudie moeten doen voordat ze startte

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een Belgische start-up, OneHouseStand, heeft een online platform gelanceerd om bedrijven en particulieren te helpen bij het vinden van door particulieren gehuurde ruimtes om hun evenementen te organiseren. Heeft dit bedrijfsconcept een mooie toekomst? Wat zijn de risico’s? Dit is […]

Een Belgische start-up, OneHouseStand, heeft een online platform gelanceerd om bedrijven en particulieren te helpen bij het vinden van door particulieren gehuurde ruimtes om hun evenementen te organiseren. Heeft dit bedrijfsconcept een mooie toekomst? Wat zijn de risico’s? Dit is wat wij u vragen om te analyseren in het artikel van vandaag via een snelle marktstudie.

Contacteer ons voor onze B2C studies

Wat is de markt?

In een interview (Franse tekst) met de Belgische krant Le Soir legt een van de oprichters uit dat 50% van de vragen komt van particulieren, de andere 50% van bedrijven (om teambuilding, persconferenties, productlanceringen, … te organiseren).
Om het klanten gemakkelijker te maken, biedt OneHouseStand zijn diensten ook aan als tussenpersoon om klanten in contact te brengen met cateringbedrijven.

Waarom een privéplek huren voor een evenement?

De eigenaars van ongebruikelijke plaatsen hebben lange tijd de mogelijkheid gehad om hun eigendom te verhuren, bijvoorbeeld in het kader van een filmopname. U zult zich zeker het huis van de familie Brown in Paddington herinneren, een klein huis dat nu wereldberoemd is geworden en ook op toeristische circuits in Londen ligt. Dit type van verhuur bleef echter zeer beperkt en gereserveerd voor uitzonderlijke locaties. OneHouseStand stelt daarom voor vraag en aanbod te structureren en zo veel mogelijk mensen in staat te stellen een privéplek te huren of te verhuren. De overeenkomsten met AirBnB zijn duidelijk. Maar is deze markt wel de moeite waard om te exploiteren? Dat is de hele kwestie die in een marktstudie zou moeten worden opgehelderd.

De waarde van een marktonderzoek bij het starten van een start-up

Zoals zo vaak ontstaan het idee van ondernemen uit observatie door de ondernemers zelf: gebeurtenissen die plaatsvinden op privé plaatsen laten betere herinneringen na. Hoewel dit een prijzenswaardige bevinding en de daaruit voortvloeiende aanname waarschijnlijk is, is het noodzakelijk de omvang van de markt te beoordelen en na te gaan of deze voldoende potentieel voor commerciële exploitatie heeft.

In tegenstelling tot AirBnB zijn de behoeften van OneHouseStand niet terugkerend (het is onwaarschijnlijk dat klanten op zeer regelmatige basis feestjes of evenementen op dezelfde locatie organiseren). In dit model zijn er dus verschillende risico’s die niet onderschat moeten worden. We analyseren ze hieronder.

Aanbiedingen op het platform

Een reëel risico is dat er te weinig aanbiedingen op het platform zijn (momenteel worden 150 plaatsen te huur aangeboden), wat de geloofwaardigheid van het hele platform zou kunnen schaden.

Verspreiding van de vraag: het syndroom van Menu Next Door

Een ander potentieel risico is dat de vraag zich zal richten op een handvol huurwoningen. Eigenaren van plaatsen die het minste aantal verzoeken ontvangen, zien hun belangstelling voor het platform en hun motivatie afnemen, wat de facto leidt tot een afname van het aanbod. De loyaliteit van degenen die hun plaats te huur aanbieden is de sleutel tot de stabiliteit en de groei van het bedrijf. Dit is deels de oorzaak van de problemen met Menu Next Door. De amateurkoks die hun diensten aanboden waren niet trouw genoeg, werden ontmoedigd en veroorzaakten een aanzienlijk aanbodverlies. In een start-up vereist het streven naar groei dat bepaalde fundamenten goed gevestigd zijn: loyaliteit van klanten en leveranciers is er één van.

AirBnB is het grootste risico

Naar mijn mening is het grootste risico voor OneHouseStand het model: AirBnB. Er zijn inderdaad zeer weinig toegangsdrempels en AirBnB zou gemakkelijk “integratie vóór” kunnen bereiken (zie het rooster van de 5 krachten van Porter, Franse tekst) voor meer informatie over deze term) en kunnen profiteren van duidelijke schaalvoordelen die elke wens van nieuwkomers zoals OneHouseStand zouden tenietdoen. Enerzijds beschikt AirBnB al over het grootste aantal potentiële verhuurlocaties (geheel of gedeeltelijk), wat AirBnB onmiddellijk tot het referentieplatform maakt dat voorziet in behoeften zoals die waarin OneHouseStand wil voorzien. Aan de andere kant werkt AirBnB aan beeldherkenningsalgoritmen waarmee geschikte locaties voor evenementen kunnen worden geïdentificeerd en eigenaars dus nieuwe manieren kunnen worden geboden om geld te verdienen. Tijdens de laatste Big Data beurs in Parijs legde Michael Curtis, VP engineering bij AirBnB, uit dat zijn teams bezig zijn met de analyse van de 170 miljoen beelden die zijn gepubliceerd op het platform om automatisch specifieke eigenschappen te herkennen (de aanwezigheid van een balkon, zicht op zee, een tuin, …) en zo betere aanbevelingen te kunnen doen aan mensen die hun vastgoed op het platform aanbieden. In principe kunnen we ons dus perfect inbeelden dat de algoritmes van AirBnB toelaten om geschikte plaatsen te ontdekken voor de organisatie van evenementen en de eigenaars aanbevelen om op die manier geld te verdienen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *