23 april 2021 705 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

De mislukte differentiatiestrategie van LG in 3 voorbeelden [Analyse]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De recente terugtrekking van LG uit de smartphone-industrie (Engelse site) is een interessant voorbeeld van het belang van strategische keuzes in de differentiatiestrategie. LG was een ultra-innovatief smartphonebedrijf, maar slaagde er niet in een plaats op de markt te veroveren. […]

De recente terugtrekking van LG uit de smartphone-industrie (Engelse site) is een interessant voorbeeld van het belang van strategische keuzes in de differentiatiestrategie. LG was een ultra-innovatief smartphonebedrijf, maar slaagde er niet in een plaats op de markt te veroveren. Haar marktaandeel in smartphones is nooit boven de 2% uitgekomen.

In dit artikel illustreren wij deze mislukte differentiatiestrategie aan de hand van 3 pseudo-innovatieve producten: G-Flex, G5 en G-Wing.

Differentiatie moet zinvol zijn voor de consument

In hun boek “Simply better” (Engelse site) ontwikkelen Patrick Barwise en Sean Meehan het idee dat het beter is om goed te zijn in de essentiële aspecten dan om koste wat het kost differentiatie na te streven. De enige differentiatie die telt, is degene die zin heeft en die echt een antwoord biedt op een consumentenprobleem en geen marketingtruc is.

Volgens de auteurs wordt klantentevredenheid (en bij uitbreiding loyaliteit) gemakkelijker bereikt als het bedrijf zich concentreert op de essentie, d.w.z. voldoet aan de basisbehoeften van de klant.

Incrementele innovatie is alleen mogelijk als de fundamenten stevig zijn gelegd. Deze marketingstrategie wordt echter vaak verkeerd begrepen en de race om te innoveren krijgt voorrang op het gezond verstand.


LG: een bedrijf dat innoveerde voor het plezier

Dit is precies de oorzaak van het verlies van LG. Het is duidelijk dat het Koreaanse bedrijf zich vaak een plaats op de smartphonemarkt heeft proberen te veroveren door koste wat het kost te innoveren. Zelfs als dit betekende dat producten op de markt worden gebracht waarvan de innovatie de consument niet veel waarde heeft gebracht. Het probleem is dat er tegenover hen andere reuzen staan (Samsung, Huawei) die de strijd aangingen met goedkope, krachtige, polyvalente modellen.

99% van de consumenten gebruikt zijn smartphone op een standaardmanier. Bijzonder geavanceerde innovaties zullen daarom waarschijnlijk als overbodig worden beschouwd, vooral wanneer hun prijs hen ver boven hun “mainstream”-concurrenten plaatst. Consumenten zullen dan logischerwijs terugvallen op klassieke, goed presterende modellen zonder franjes.

Marketing en innovatie gaan vaak niet goed samen. Er bestaat inderdaad een permanente spanning tussen deze twee speerpunten: enerzijds vermindert een te radicale innovatie de commerciële vooruitzichten omdat zij het risico inhoudt slechts een beperkt deel van de markt (de “early adopters” van de Rogers-curve) te interesseren. Anderzijds streven marketeers ernaar het grootste aantal mensen tevreden te stellen en zoeken zij naar strategieën waarmee zij alle marktsegmenten kunnen veroveren.

Het is duidelijk dat de marketeers van LG er niet in zijn geslaagd met hun technische collega’s te praten. De innovaties die op de markt werden gebracht waren ofwel te vernieuwend ofwel nutteloos.  Hier zijn 3 voorbeelden.


G-flex, de voorloper van opvouwbare telefoons

In 2013 lanceerde LG een telefoon met een licht gebogen scherm: de LG G-Flex.
De belofte was een meer meeslepende ervaring te bieden wanneer de gebruiker naar een film keek, reflecties op het scherm te verminderen en beter aan te sluiten bij de vorm van het gezicht.

In de praktijk was er, zoals de verslaggever in de onderstaande video uitlegt, geen echt verschil met een normale telefoon.

Wij waren dus in de marketing kunstgreep om te proberen een specificiteit van de smartphone te “verkopen” onder het mom van verbeteringen die er niet echt waren.


LG G5, een modulaire telefoon

In 2016 bracht LG zijn modulaire telefoon uit: de LG G5. Het idee was kopers in staat te stellen hun smartphone “aan te passen” door onderdelen te vervangen door andere. Dankzij één accessoire in het bijzonder (zie onderstaande video) kon de smartphone zijn fotoprestaties verbeteren.

Modulariteit en de mogelijkheid om zelf onderdelen te verwisselen leken misschien een goed idee.  Maar in 2016 was de markt er nog niet klaar voor.


LG Wing

De LG Wing werd uitgebracht in 2020 en het minste wat we kunnen zeggen is dat deze … uniek is. Bekijk de video hieronder om het zelf te zien.
Deze smartphone is een echte UFO op de markt, een beetje zoals opvouwbare smartphones. Zelfs indien wij enige voordelen kunnen vinden in dit roterende scherm voor occasioneel gebruik, blijft het probleem dat de voorgestelde innovatie slechts bij zeldzame gelegenheden zin heeft. Dit product is derhalve gericht op een zeer beperkt segment van consumenten, hetgeen onverenigbaar is met een marketingstrategie om marktaandeel te veroveren.

Image d’illustration : Kārlis Dambrāns via Flickr.



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *