11 oktober 2021 964 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

De media zijn verslaafd aan meldingen … net zoals wij [studie]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De Franse media zijn de kampioenen van de meldingen. Ze sturen gemiddeld meer dan 11 meldingen per dag, 3 keer meer dan de Zwitserse media. Naarmate de dag vordert, krijgen we almaar meer meldingen over sport. Dit zijn enkele van […]

De Franse media zijn de kampioenen van de meldingen. Ze sturen gemiddeld meer dan 11 meldingen per dag, 3 keer meer dan de Zwitserse media. Naarmate de dag vordert, krijgen we almaar meer meldingen over sport. Dit zijn enkele van de bevindingen van een studie die we uitvoerden tussen april en juni 2021. We verzamelden en analyseerden ruim 8.000 meldingen en namen ze geduldig één voor één door. Uit de resultaten van deze unieke studie blijkt dat mediakanalen zich op specifieke tijdstippen richten om onze aandacht te trekken en dat het soort meldingen in de loop van de week varieert.

Conclusies in het kort

  • Afhankelijk van het medium kan het aantal meldingen variëren van 1 tot 10.
  • Franse media-apps sturen 3 keer meer meldingen dan hun Zwitserse tegenhangers.
  • Er zijn belangrijke verschillen tussen de toepassingen: de RTBF-toepassing (België) verstuurt 3 keer meer meldingen dan zijn concurrent “La Nouvelle Gazette”.
  • Op alle dagen samen liggen de piekuren voor meldingen tussen 12.00 en 19.00 uur.
  • De meeste kennisgevingen worden verzonden op dinsdag tussen 16 en 17 uur en op donderdag tussen 17 en 18 uur.
  • Meldingen die doordeweeks worden verzonden, hebben meestal betrekking op nieuws, terwijl die welke in het weekend worden verzonden over sport gaan.
  • Cultuur en economie staan onderaan de ranglijst
  • Op maandag zien we een piek in meldingen met betrekking tot politieke onderwerpen.

Inleiding

Het aantal door de media verzonden meldingen is tussen februari en maart 2020 met 43% toegenomen. Dit was de conclusie van een onderzoek door Airship. In deze conclusie, hoe interessant ook, ontbreekt het echter aan details. Wij wilden weten of er verschillen waren tussen de apss en tussen de dagen en tijdstippen van de week. Uit kwalitatief oogpunt was het ook van belang de aard van de verzonden meldingen te onderzoeken.

Methode

We installeerden de mobiele apps van 21 kranten uit 5 verschillende landen (België, VS, Frankrijk, VK, Zwitserland). Van 28/04/21 tot 30/06/21 verzamelden en classificeerden we handmatig elke binnenkomende melding. In totaal ontvingen we 8301 meldingen, die we allemaal analyseerden en categoriseerden.

Wat zijn onze bevindingen?

Sommige media zijn verslaafd aan meldingen

Afhankelijk van het medium kan het aantal meldingen variëren van 1 tot 10. Ouest France stuurt gemiddeld 13,5 kennisgevingen per dag, terwijl dat bij RTS (Zwitserland) slechts 1,5 is. Sommige media zijn dus duidelijk verwikkeld in een race om aandacht. De aandacht van de gebruiker moet koste wat het kost worden getrokken, zelfs als dat betekent dat hij moet worden overspoeld met meldingen.

Niet alle landen zijn even “verslaafd” aan meldingen. De Franse en Belgische media onderscheiden zich van de massa. Franse media sturen 3 keer meer berichten dan hun Zwitserse tegenhangers.

De tijdsdynamiek van meldingen

Als het op meldingen aankomt, zijn niet alle dagen gelijk. We zien een interessante symmetrie: het aantal meldingen neemt in de loop van de week geleidelijk toe, met een piek op donderdag en vervolgens een daling. Vrijdag staat op hetzelfde “niveau” als woensdag en dinsdag is gelijk aan zaterdag. Interessante variaties kunnen ook gedurende de dag worden waargenomen Zoals u hieronder ziet, blijken bepaalde tijdstippen meer geschikt voor het verzenden van meldingen dan andere. Het is vooral tussen 12:00 en 13:00 uur en tussen 19:00 en 20:00 uur dat mediasites uit hun dak gaan.

We zien duidelijk dat mediatoepassingen zich op bepaalde tijdstippen van de week richten om ons berichten te sturen. Maandag van 19.00 tot 20.00 uur en zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur zijn piekperiodes. Maar donderdag is nog specialer, met concentraties van meldingen om de 2 uur vanaf de middag. Als u zicht op uw werk moet concentreren, is donderdag de slechtste dag van de week.

Wat is de inhoud van de meldingen?

Het meest besproken thema is logischerwijs actualiteit, gevolgd door sport. We zien echter dat de behandelde thema’s niet dezelfde zijn in de loop van de week. Zo wint sport op zondag en maandag aan belang.


De evolutie van de thema’s per tijdslot is zeer opmerkelijk. Wie had kunnen denken dat sport ’s avonds zo sterk zou scoren en de plaats van de actualiteit inneemt?

Niet alle media kiezen voor dezelfde tijdslots

De grafieken hieronder tonen voor elk land het aantal meldingen tijdens de observatieperiode, d.w.z. ongeveer 2 maanden. Vervolgens hebben wij ze uitgesplitst per dag van de week. Voor alle landen geldt dat donderdag de dag van de week is met het hoogste aantal meldingen.

In Frankrijk en België wordt de eerste plaats niet altijd door dezelfde media ingenomen. In België zijn het de RTBF (publieke media) en La Dernière Heure (DH) die de meeste meldingen versturen. Elk volgt echter zijn eigen strategie. RTBF is de kampioen van de meldingen op zaterdag, zondag en maandag. Op alle andere dagen van de week staat de DH-app bovenaan.

In Frankrijk leidt Le Figaro tijdens de week en Ouest France tijdens het weekend.

In België is het de RTBF-app die de meeste meldingen verstuurt op maandag, zaterdag en zondag. Op de andere dagen van de week staat La Dernière Heure (DH) bovenaan.

 

In Frankrijk staat de Figaro-toepassing op de eerste plaats wat het aantal meldingen op weekdagen betreft. In het weekend neemt Ouest France de fakkel over. Tijdens de observatieperiode (2 maanden) hebben de apps Figaro en Ouest France meer dan 140 kennisgevingen verstuurd op donderdag.

 

In Zwitserland wordt de hiërarchie elke dag van de week gerespecteerd. Tribune de Genève is het medium dat, zonder uitzondering, de meeste berichten verstuurt.

 

In het VK is het Sky News dat op alle dagen van de week aan de leiding staat, gevolgd door de Daily Mirror.

 

In de Verenigde Staten is NBC News de app die op elke dag van de week de meeste meldingen verstuurt. Tijdens de testperiode werden op donderdag in totaal meer dan 85 kennisgevingen ontvangen.

 

 Posted in Onderzoek, Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *