7 februari 2020 801 woorden, 4 min. gelezen

De Duitse kunstenaar Simon Weckert slaagt erin Google Maps te hacken

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een algoritme hacken? Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn en de economische gevolgen kunnen groot zijn. Vandaag de wordt Inderdaad alles dag gedomineerd door algoritmen, vooral aanbevelingsalgoritmen. Een aanbevelingsalgoritme in zijn voordeel beïnvloeden kan dus aanzienlijke economische gevolgen hebben. […]

Een algoritme hacken? Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn en de economische gevolgen kunnen groot zijn.

Vandaag de wordt Inderdaad alles dag gedomineerd door algoritmen, vooral aanbevelingsalgoritmen. Een aanbevelingsalgoritme in zijn voordeel beïnvloeden kan dus aanzienlijke economische gevolgen hebben. In het artikel van vandaag laten we u kennis maken met het project van Simon Weckert, een Duitse kunstenaar die het Google Maps algoritme “hackte”.

We willen u ook graag wijzen op een artikel dat we hebben gewijd aan het hacken van aanbevelingsalgoritmes (Linkedin, Kickstarter, Tripadvisor, …). Daarin zult u merken dat de algoritmische systemen die we iedere dag gebruiken niet feilloos zijn.

Het project van Simon Weckert

Laten we vooreerst zeggen dat Simon Weckert een kunstenaar is. Zijn project is dan ook puur artistiek. Of zoals op zijn website staat:

“In zijn werk probeert hij de waarde van de technologie te beoordelen, niet in termen van het werkelijke nut ervan, maar vanuit het perspectief van toekomstige generaties. Hij wil de mensen bewust maken van de geprivilegieerde situatie waarin ze binnen de westerse beschaving leven en hen herinneren aan de verplichtingen die aan deze situatie verbonden zijn.”

(“In his work, he seeks to assess the value of technology, not in terms of actual utility, but from the perspective of future generations. He wants to raise awareness of the privileged state in which people live within Western civilization and remind them of the obligations attached to this privilege.“)

In het project (Engelse site) dat we vandaag bespreken, #googlemapshacks, is het zijn bedoeling om het algoritme  van Google Maps te misleiden door er foute GPS-signalen naar toe te sturen. Door 99 smartphones met verminderde snelheid te vervoeren, laat de kunstenaar Google Maps geloven dat er een file is ontstaan op een straat en dat deze daarom moet worden vermeden. Om het onderwerp van deze ervaring goed te begrijpen nodigen we je uit onderstaande video te bekijken.

Google Maps of Waze hacken is een interessante hefboom om de verkoop van concurrenten te beïnvloeden … of de eigen verkoop te promoten.

Google Maps: een impact die zich laat voelen

Google Maps en Waze hebben nu een zichtbare impact in de publieke ruimte. Sommigen klagen (Franse site) er namelijk over dat het autoverkeer wordt omgeleid naar woonwijken op basis van de door Waze berekende routes. Deze gebieden, die zelden worden gebruikt, werden vroeger gespaard, maar worden nu gebruikt als doorgangsweg bij verkeersopstoppingen. Sommige mensen zijn het zo beu dat ze zelfs boetes (Franse site) opleggen. In de gemeenten Kortenberg en Steenokkerzeel in Vlaams-Brabant (België) scannen slimme camera’s in bepaalde straten de nummerplaten en worden bestuurders die erdoor rijden maar er niet wonen beboet.

Google Maps hacken: wat zijn de economische gevolgen?

Dit afgeleide verkeer maakt niet iedereen ongelukkig.  Want terwijl bewoners geen verkeer voor hun deur willen zien, zien lokale bedrijven graag automobilisten voor hun merknaam passeren. Google Maps is een onmisbare toepassing geworden om de weg te vinden. De meesten van ons gebruiken het met de auto of te voet om de weg te vinden. En in de meeste gevallen volgen we blindelings de aanbevolen route om van punt A naar punt B te komen. Waze, een concurrerende toepassing van Google Maps (maar toch gekocht door Google), maakt zijn ruimte te gelde door 3 soorten reclameformaten voor te stellen (zie hieronder).

formats publicitaires de waze

De verschillende reclameformaten die Waze aanbiedt.

Waarom zou u in een dergelijke toepassing reclame plaatsen? Gewoonweg omdat de nabijheid en de mogelijkheid om te kopen een stimulans vormen. Een merknaam benadrukken, een promotie dicht bij de plaats waar u zich bevindt aangeven, biedt een kans om meer te verkopen. Het omleiden van autoverkeer om een bepaald bord op een bepaald moment te passeren kan daarom een hefboom voor meer verkoop zijn. Het effect werd ook bewezen door McDonalds, dat 6,4m aan mobiele impressies genereerde door een advertentie op Waze te combineren met een klassiek reclamebord, waardoor het mogelijk werd om klanten door te verwijzen naar de winkels (meer info zie hier [Engelse site]).Hacker Google Maps of Waze hacken is een interessante hefboom om de verkoop van concurrenten te beïnvloeden … of de eigen verkoop te promoten. Stel u voor dat u de ervaring van Simon Weckert elke dag van de week voor een van de winkels van uw concurrenten nabootst. Automobilisten die het advies van Google Maps opvolgen, krijgen dan een alternatieve route aangeboden en komen daar niet meer langs. Herhaal deze ervaring vaak genoeg en u kunt zelfs een nieuwe gewoonte creëren onder automobilisten. De winkel van uw concurrent zal minder zichtbaar worden.

Conclusie

Er zijn heel wat lessen te trekken uit de ervaring van Simon Weckert. De kunstenaar uit Berlijn herinnert ons er vooreerst aan dat algoritmische systemen feilbaar zijn. Hij wijst ons ook op onze digitale verslaving. En tenslotte opent dit de deur naar het manipuleren van algoritmen voor economische doeleinden.Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *