9 maart 2022 568 woorden, 3 min. gelezen

Controversiële marketingproducten: een goed idee?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wat is marketing anders dan de aandacht van de consument trekken? Het is immers daar waar het klanttraject begint. Moet je vulgariteit of slechte smaak gebruiken om je punt duidelijk te maken? Dat is de vraag die ik mezelf stelde […]

Wat is marketing anders dan de aandacht van de consument trekken? Het is immers daar waar het klanttraject begint. Moet je vulgariteit of slechte smaak gebruiken om je punt duidelijk te maken? Dat is de vraag die ik mezelf stelde toen ik een volledig mislukte marketingoperatie (Engelse site) zag in de Courtauld Gallery in Londen.

sunflower van gogh soap savon

Een van de afgeleide items aangeboden door de Courtauld Gallery die moest worden teruggetrokken. Exemplaren als deze zijn nog altijd te koop op online veilingsites (Ebay screenshot van 3 maart 2022)

Voor een tentoonstelling gewijd aan Van Gogh had het Londense museum het “briljante” idee om afgeleide producten voor te stellen, die enigszins de spot dreven met de gekwelde persoonlijkheid van de in Nederland geboren schilder. Onder deze met Britse humor ontworpen producten bevonden zich een gum in de vorm van een oor en een zeep voor gekwelde zielen.

De marketing viel niet in goede aarde wie mensen oog heeft voor met psychische aandoeningen. De Courtauld Gallery werd ervan beschuldigd de spot te drijven met deze patiënten en zag zich genoodzaakt de omstreden producten terug te trekken.

Door te proberen een ‘buzz’ te creëren, keerde de marketingactie zich dus tegen degenen die ermee waren begonnen.

Deze neiging om te willen ‘choqueren’ om de aandacht te trekken is echter niet nieuw. Er bestaan andere afgeleide producten die van dezelfde bron gebruik maken. Een snelle blik op Etsy zal u daarvan overtuigen. U vindt er oorbellen in de vorm van een oor, een bescherming om uw oren niet te beschadigen bij het dragen van een masker, …

De zichtbaarheid van de Courtauld Gallery enerzijds en het ambient wokism anderzijds zullen ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij de verbanning van deze voorwerpen. In het land van tweedegraads humor, is dit nog altijd grappig.

Etsy Van Gogh ear products

Producten die verwijzen naar het oor van Vincent Van Gogh te koop op Etsy (screenshot van 3 maart 2022)Deze objecten willen duidelijk controverse creëren

Maar wat zouden onze Engelse vrienden zeggen van andere voorwerpen die minder tweede graad zijn? Tijdens mijn zwerftochten op zoek naar retail-innovaties fotografeerde ik 2 producten die eigenlijk helemaal niet zo grappig zijn. Ik laat je ervan genieten.

Hand Soap The Finger

Het ontwerp van deze zeep spreekt voor zich


bougie anti connards

De “anti-connard” kaars houdt “het ongedierte dat je leven vergiftigt” op afstand.

Deze producten worden trots tentoongesteld in mooie Parijse etalages en niemand neemt er aanstoot aan. Met twee maten meten, zou men kunnen zeggen.

Deze voorbeelden tonen aan dat het steeds moeilijker wordt om door de bochten van de moderne marketing te “navigeren”. De gevoeligheden zijn verhoogd en het merkimago is uiterst beschermd. De grote merken zijn daarom uiterst voorzichtig geworden en marketingcampagnes worden steeds meer berekend, omkaderd, om niemand voor het hoofd te stoten. Dit is vaak een evenwichtsoefening, gezien de culturele verschillen en de mondialisering van de handel.

De vrijheid om te choqueren is onverenigbaar geworden met het DNA van mainstream-merken. Goede manieren en fatsoen zijn opgelegd aan alle vormen van communicatie. Zelfs Benetton, een merk dat ooit onder Oliviero Toscani gewend was aan schandalen, is – relatief – gematigd.

Betekent dit dat alleen nichemerken het zich nu kunnen veroorloven te ‘buzzen’  zonder zich zorgen te maken over hun imago?

 

 Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *