27 oktober 2017 528 woorden, 3 min. gelezen

Bloggen als een professional, het kan: mijn werkroutine

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Mensen vragen me regelmatig hoe ik iedere week 3 artikelen in 3 talen op mijn blog kan publiceren. Mijn schrijfroutine is mijn best bewaarde geheim. Maar vandaag is het tijd om licht te werpen op dit proces, dat me negen […]

Mensen vragen me regelmatig hoe ik iedere week 3 artikelen in 3 talen op mijn blog kan publiceren. Mijn schrijfroutine is mijn best bewaarde geheim. Maar vandaag is het tijd om licht te werpen op dit proces, dat me negen jaar heeft gekost om me te ontwikkelen.

Beperk uw onderwerpen en deel ze in categorieën in op uw blog

Ik schrijf niet zomaar ergens over. Mijn blog gaat over marketing en daarbinnen behandel ik onderwerpen als marktonderzoek, klanttevredenheid, marktonderzoekstechnieken, klachtenbehandeling en branding. Naast marketingonderwerpen heb ik het ook over de big data (dat ik vooral beschouw als een kwantitatieve techniek), algoritmisch beheer en ethiek. Tot slot schrijf ik van af en toe ook over ondernemerschap en academisch onderzoek (Frans), twee andere stokpaardjes van mij.

Een leesroutine kweken

In je haren krabben brengt geen nieuwe ideeën voort.  U moet deze ideeën in uw gedachten doen ontplooien. De enige manier die ik daarop heb gevonden is veel te lezen. Ik lees elke dag dezelfde magazines en tijdschriften. En dat begint bij het ontwaken: Les Echos, L’ Echo, qz.com, de blog retail design, Challenges.fr en La Tribune. Ik blader er snel doorheen en lees alleen wat mijn aandacht trekt. Een keer per week neem ik de tijd om wetenschappelijke artikelen te lezen die gepubliceerd zijn in tijdschriften die relevant zijn voor mijn expertise: Journal of Marketing, Journal of Consumer research,….

Het ontstaan van ideeën

Ik heb niet veel ideeën nodig om mijn blog te voeden. Eigenlijk is 1 goed idee per dag meer dan voldoende. Maar als het er eenmaal is, laat ik het niet meer los. Zodra het verschijnt, neem ik er onmiddellijk nota van in Evernote (dat op al mijn computers en mobiele apparaten is geïnstalleerd). Als ik het artikel niet meteen lees, ‘sla ik het op’ voor later in een specifieke Evernote-notebook.

Schrijven

Eerst schrijf ik mijn artikel in het Engels. Hoewel dat niet mijn moedertaal is, voel ik me toch comfortabel genoeg om mijn blogs in het Engels te schrijven. Ik schrijf eerst de kop en vervolgens de titels van de verschillende paragrafen om mijn denkwijze te structureren. Pas daarna vul ik de secties aan. Het schrijven van een artikel duurt meestal niet meer dan 30 minuten.

Het artikel vertalen

Dan komt de voltooiing: de vertaling van de inhoud. Ik gebruik google translate voor een eerste vertaalde versie van het artikel in het Frans. Ik ga dan snel over de vertaling en corrigeer eventuele fouten van de machinevertaling. Dat gaat sneller dan het vertalen op een blanco blad; de tijd die u daarmee bespaart is enorm. In 15 minuten is de vertaling verbeterd en klaar voor publicatie. De Nederlandse vertaling gebeurt door een professionele vertaler op basis van de Franse versie.

Conclusie: blog schrijven als een echte professional

Als u wilt profiteren van de marketinginhoud en uw SEO verbeteren, zijn er niet veel opties. Het schrijven van kwaliteitsvolle inhoud blijft een MUST. Ik gaf u mijn recept om een blog te voeden op de lange termijn en ik ben het beste voorbeeld dat deze werkwijze loont. Na 9 jaar en meer dan 2600 artikelen trekt mijn website elke maand duizenden bezoekers, ondanks de nichepositionering.Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *