13 mei 2015 619 woorden, 3 min. gelezen

5 gedragstrends die de traditionele televisie bedreigen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Traditionele media worden als nooit tevoren bedreigd door het nieuwe consumentengedrag. De televisiezenders hebben er het meeste onder te lijden; ze zitten in het oog van de storm en moeten zich snel aanpassen aan de kijkers onder de 30 jaar. […]

Traditionele media worden als nooit tevoren bedreigd door het nieuwe consumentengedrag. De televisiezenders hebben er het meeste onder te lijden; ze zitten in het oog van de storm en moeten zich snel aanpassen aan de kijkers onder de 30 jaar. Ontdek hier 5 gedragstrends die de business models de komende jaren zullen herschikken.

Trend 1: het televisietoestel is niet meer koning

Uit recente studies blijkt dat kijkers van 14 tot 25 jaar liever naar tv kijken op een computer dan op een klassiek tv-toestel. Zal het platte toestel in uw woonkamer overleven? Niet zeker…de trend neigt meer naar computers, tablets en smartphones. Net zoals bij het vaste telefoontoestel en de gsm kan het best zijn dat we evolueren naar een maatschappij waarin mobiele toestellen het “vaste” tv-toestel vervangen om zo polyvalenter te zijn.

De achteruitgang van de klassieke tv is al ingezet. Zoals in tal van andere activiteitensectoren is er bij de generatie Y een omwenteling in gedragingen, waardoor bedrijven zich verplicht zien hun business model te wijzigen.

Trend 2: streaming is koning

De tijd van “broadcasting” ligt achter ons.  Laten we de term eens nader bekijken, met name de oorsprong van de term:  “broad” + “casting”, wat staat voor “ruime verspreiding”. In het (nog altijd dominant) model van “broadcasting” kijkt iedereen naar hetzelfde op hetzelfde moment. Al wat u kunt doen is zappen. Streaming heeft alles omgegooid en de Y en Z generaties gebruiken streaming om vrijer te zijn en te kijken naar wat ze willen. Geloof het of niet, maar die trend is ook overgenomen door oudere generaties en keert zich enkel om bij mensen van 50 of ouder. Die laatsten verkiezen nog de “klassieke” tv.

Trend 3: De snelle vooruitgang bedreigt adverteerders

Replay, catch-up et VOD (Video On Demand) zijn enkele van de technologische innovaties die bijdragen aan de gedragsverandering. Deze technologieën werden ingevoerd door de kabeloperatoren, die zelf verbaasd waren over de negatieve impact van hun innovatie. De gebruiker ontdekte al vlug de “fast forward” functie om reclame te vermijden, met als nefast gevolg dat de reclameboodschappen nog minder doeltreffend werden. Dat leidde ertoe dat grote bedrijven (vooral diegene actief in de courante consumptiegoederen en kleinhandel) hun investeringen in reclame verminderden. En bijgevolg zagen de omroepen hun reclame-inkomsten dalen…niet echt goed nieuws in tijden van besparing en vragen over het nut van een 50 jaar oud business model. Daar waar 50 jaar geleden de productie- en uitzendkosten met reclame werden betaald, zijn nieuwe inkomstenbronnen tegenwoordig onvermijdelijk. Het is overigens algemeen aanvaard dat de verbruiker uiteindelijk meer zal moeten betalen.

Trend 4: de sociale media als informatiebron

De generatie van 14 tot 25 jaar kijkt minder tv dan de ouderen. En dus zoeken zij hun informatie elders. Terwijl televisie voor 28% een bron van informatie blijft, komen Facebook en Twitter nu op de tweede plaats met 26%.  Raad eens wie op de laatste plaats staat…de kranten natuurlijk (7%). In die laatste categorie is de kwestie van overleven nooit zo cruciaal geweest (kijk bijvoorbeeld naar het ‘premium’-initiatief dat Le Figaro in Frankrijk lanceerde). Denkt u niet dat Facebook met zijn 1.4 miljard mensen misschien wel eens de nieuwe informatiestandaard wordt? Het kan zelfs nog veel meer worden. Maar over de strategie van Facebook hebben we het in een volgend artikel.

Trend 5: bekijk episodes van series na elkaar (binge watching)

Kunt u zich inbeelden dat 42% van de generatie 14 tot 25 jaar ten minste eenmaal per week meerdere episodes van een serie na elkaar bekijkt? Wie denkt u dat de grote winnaar daarvan is? Netflix, natuurlijk! Met de populariteit van Amerikaanse series zoals Game of Thrones en House of Cards, blijven klassieke tv-zenders ter plaatse trappelen zonder over de nodige wapens te beschikken om de strijd aan te gaan.

Photo: Shutterstock



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *