14 april 2021 918 woorden, 4 min. gelezen

Wordt wijn in blik even succesvol als de bag-in-box?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Worden wijnblikjes het volgende trendy formaat? In de huidige context is niets onmogelijk. De COVID-crisis doet gewoonten wijzigen en een formaat als de bag-in-box (BIB) is nu goed voor de helft van alle verkopen. Waarom zouden wijnblikjes niet dezelfde weg […]

Worden wijnblikjes het volgende trendy formaat? In de huidige context is niets onmogelijk. De COVID-crisis doet gewoonten wijzigen en een formaat als de bag-in-box (BIB) is nu goed voor de helft van alle verkopen. Waarom zouden wijnblikjes niet dezelfde weg op gaan? In dit artikel schetsen we de geschiedenis van dit bijzondere formaat en interviewen we een wijnmaker die op dit formaat heeft ingezet.

Samenvatting

cannette de vin


Bag-in-box (BIB) domineert de markt

De COVID-crisis heeft grote gevolgen gehad voor de wijnconsumptie. De bag-in-box, grote verpakkingen met goedkope wijn, is nu goed voor 44% van wijn die in supermarkten wordt verkocht, dat is een stijging met 10% ten opzichte van januari-februari 2021. Wie had at 10 jaar geleden gedacht?

Het heeft tientallen jaren geduurd voordat de bag-in-box populair werden bij de consument. Oorspronkelijk uitgevonden voor de verpakking van chemische producten, werd wijn er al in de jaren 1970 in verpakt. De natuurlijke evolutie van de bag-in-box was de “French Rabbit”, een formaat uitgevonden door Jean-Claude Boisset (zie video hieronder).

Met dat in het achterhoofd kijk ik nu naar een ander type recipiënt, dat misschien nog verregaander is: het wijnblikje.


Wijn in blik: de volgende “hippe” recipiënt voor wijn?

Blikjes worden al meer dan tien jaar gebruikt om wijn in te verpakken. De eerste “blikjes” dateren eigenlijk van 2010. Het was in Zwitserland dat het idee ontstond in het hoofd van Alain Toscan, toenmalig voorzitter van de firma Neowines.  Het lijkt echter geen succes te zijn geweest, want Neowines bestaat niet meer. De container bestaat echter nog steeds en hier en daar worden nieuwe initiatieven genomen.

Het blikje biedt verschillende interessante voordelen:

  • de capaciteit (ideaal voor 1 of 2 glazen wijn)
  • bescherming tegen zuurstof en licht
  • zijn lichtheid (een argument dat destijds al werd aangevoerd door de bag-in-box)
  • schokbestendig

Ondanks al deze sterke punten heeft de wijn ook te kampen met een enorm nadeel: vooroordelen. Net als de schroefdop wordt het blikje in de gedachten van de consument geassocieerd met frisdrank. En wat men ook moge beweren, wijnconsumptie is een vrij geritualiseerde handeling, geworteld in duizenden jaren geschiedenis. Dus het is niet makkelijk om de glazen fles en de kurk te vergeten.

Maar overschatten we de weerstand van de consument niet? Zou de rem op verandering niet eerder van de wijnbouwers zelf komen, die al te traditionalistisch denken?

Het is in die context dat mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door een publicatie van Anne-Victoire Monrozier (alias Miss VickyWine [Franse site]). Deze jonge wijnmaakster en blogster promoot haar wijnblikjes op sociale netwerken. Dus wilde ik haar vragen naar haar motivaties en verwachtingen.



anne-victoire monrozier

Anne-Victoire Monrozier met een wijnblikje van eigen productie.

Naast de traditionele flessen, biedt u nu 2 soorten wijn in blik aan (Muscadet en Fleury). Kunt u ons uitleggen wat uw beslissing heeft gemotiveerd?

Ik heb altijd van innovatie gehouden, het boeit me enorm! Ik ga altijd op zoek naar nieuwe dingen en ik kreeg de kans om een conferentie over het blik te organiseren. Het is een ontspannen formaat, het haalt ons uit het historische wijnreferentiesysteem, dat een nogal snobistische of erudiete connotatie kan hebben.

Welke voordelen ziet u in het wijnblik? Waarin verschilt het gebruik van het wijnblik van dat van een klassieke fles?

Het blikje zal de fles nooit vervangen, maar het vult een leemte die glas niet heeft kunnen opvullen. Het is vooral superpraktisch: licht en stevig, dus gemakkelijk te vervoeren (per post verzenden, in een tas gooien) maar het kan ook in één gebaar worden geopend en worden opgeborgen zonder ruimte in beslag te nemen.
Het belangrijkste voordeel voor mij is het kleine formaat, waardoor een matige dagelijkse consumptie mogelijk is.

Welke clichés kom je tegen die het vaakst met het wijnblik worden geassocieerd?

Kwaliteit komt op de eerste plaats, op de voet gevolgd door aluminiumsmaak en een lange levensduur. De kwaliteit is aan de blikkenmaker, en helaas vinden we tot op de dag van vandaag vaak wijnen van slechte kwaliteit in blikken. Maar net zoals de bag in box of artisanaal bier kan dit veranderen! Ik denk dat het blikje zal winnen als de blikjesmakers trots zijn op het sap dat ze erin hebben gedaan. Wat het aluminium betreft, dat is een legende. Er is geen bijsmaak, tenzij je natuurlijk besluit om uit het blikje te drinken, wat zelden gebeurt. U drinkt toch ook niet rechtstreeks uit de fles? De houdbaarheid is niet langer gegarandeerd dan een jaar, maar in werkelijkheid is de wijn veel langer houdbaar als alle parameters van het inblikken in acht worden genomen. In ieder geval is hij niet bedoeld om in een kelder te worden bewaard… maar dat geldt ook voor veel gebottelde wijnen.

Het wijnblik bestaat al 10 jaar. Toch blijft de verkoop ervan bescheiden. Hoe verklaart u dit?

Velen hebben er al over nagedacht, ik weet het niet goed. Misschien gaat het voorbij de etiquette, zoals de bag-in-box indertijd? Is het de koude van het aluminium of het feit dat er nog nooit goede wijn in een blikje is gedaan?

Het heeft bijna 60 jaar geduurd voordat de bag-in-box ingeburgerd was (hij vertegenwoordigt nu 44% van de in supermarkten verkochte wijnen). Waartoe inspireert jou dit?

Tot veel optimisme. En ik denk dat de wereld in 60 jaar is veranderd; de bag-in-box heeft misschien wel de basis gelegd voor zijn kleine zusje, het blikje? Als we wijn in plastic kopen, dan is er geen reden waarom we ook geen wijn in aluminium zouden kopen!

 



Posted in Innovatie, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *