20 april 2015 533 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 7 november 2023

Wat gebeurt als Fedex de controle krijgt over TNT? Het fijne van de zaak.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In 2010 voorspelden we al dat de markt van de expresleveringen  zich aan het consolideren was. Ons voorspelling werd al vlug bevestigd toen UPS haar concurrent TNT trachtte over te nemen. Die fusie werd een beetje later echter tegengehouden door de […]

In 2010 voorspelden we al dat de markt van de expresleveringen  zich aan het consolideren was. Ons voorspelling werd al vlug bevestigd toen UPS haar concurrent TNT trachtte over te nemen. Die fusie werd een beetje later echter tegengehouden door de Europese Commissie omdat het de concurrentie zou beperken; voor meer info daarover, lees hier het persbericht). Volgens de Europese Commissie zou de concurrentie in sommige lidstaten beperkt worden tot twee hoofdactoren, zodat DHL en UPS de markt zouden kunnen delen en over een onderhandelingsmacht beschikken die nefast zou zijn voor de consument (voor meer informatie over het begrip  « onderhandelingsmacht » verwijs ik naar de presentatie over de 5 krachten van Porter).
Het voorstel van Fedex om TNT over te kopen is niet meer dan het logische gevolg van de mislukte fusie tussen UPS en TNT. Bovendien komt dit voorstel tot overname op een ideaal moment wat deviezen betreft, want de dollar (de munteenheid van Fedex) en de euro (die van TNT) staan bijna op gelijke hoogte, wat de operatie de facto voordeliger maakt voor de reus uit Memphis.

Factoren die fusie tussen Fedex en TNT rechtvaardigen

In haar communiqué haalt Fedex hetzelfde argument naar voren dat ons, bijna 5 jaar geleden, deed voorspellen dat er een consolidatie op til was en de toenadering van de twee actoren nabij was (toen spraken we van Fedex en DHL): de versterking van de aanwezigheid van Fedex in Europa. In het persbericht geeft Fedex 5 hoofdredenen om de overname van TNT te rechtvaardigen. Slechts één ervan lijkt ons echt van belang: de verbetering van hun globale netwerk. TNT Express heeft een solide netwerk in Europa (vooral over de weg) en vernieuwde onlangs haar hub in Luik. Fedex heeft een sterk uitgebouwd netwerk over de hele wereld, behalve in Europa waar het stagneert. Er is dus een geografische complementariteit, die zich overigens ook op het fysieke terrein afspeelt, want de hub van TNT ligt slechts een honderdtal kilometer van die van Fedex, een ultramodern sorteercentrum op de luchthaven van Keulen (16.000 pakketten per uur).

Wat erna?

We zijn er zeker van dat deze fusie door de Europese Commissie kan worden goedgekeurd (zelfs gelauwerd). Het hoofdargument van de Commissie om de toenadering tussen UPS en TNT af te wijzen, is weggevaagd. De overname van TNT door Fedex valt samen met de doelstellingen van de Commissie, met name meer concurrentie voorzien. Het aantal hoofdactoren in de lidstaten wordt niet verminderd. Eigenlijk krijgt Fedex geen dominante positie, maar het draagt er in tegenstelling zelfs toe bij om concurrenten te prikkelen en concurrentie te creëren,  zodat de klant er – hopelijk – als winnaar uitkomt. Toch zijn er minstens twee aspecten die onze gezagvoerders zorgen moeten baren over deze fusie-overname: de de toegenomen druk op de concurrenten kan sociale gevolgen hebben voor hun werknemers; de toekomst van de TNT-hub in Luik staat wederom op het spel. Er zijn zopas miljoenen euros geïnvesteerd om de site te vernieuwen en te verbeteren. Maar met de ultromoderne hub van Fedex op de luchthaven van Keulen kan men zich terecht vragen stellen over de toekomst in Luik. Er is inderdaad geen enkele operationele rechtvaardiging om twee hubs op 130 km van elkaar te behouden.



Posted in Strategie.

1 reactie

  1. De hub op de luchthaven van Luik dan maar sluiten? Weer een klap voor de Belgische economie, alweer vele jobs geschrapt….of ze nu 2 aparte merken blijven of niet,als TNT en FedEx fusieren dan vallen er sowieso ontslagen, of ze nu 2 aparte merken blijven of niet.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *