27 maart 2017 776 woorden, 4 min. gelezen

Virtuele realiteit: Interview met Loïc Baboulaz, oprichter van ArtMyn

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tijdens een bezoek aan EPFL ontdekten we de technologie ontwikkeld door ArtMyn, een start-up gespecialiseerd in virtuele realiteit toegepast op kunst. Vandaag vertellen we u meer in dit interview met oprichter Loïc Baboulaz. IntoTheMinds : Hoe is het idee van […]

Tijdens een bezoek aan EPFL ontdekten we de technologie ontwikkeld door ArtMyn, een start-up gespecialiseerd in virtuele realiteit toegepast op kunst. Vandaag vertellen we u meer in dit interview met oprichter Loïc Baboulaz.

IntoTheMinds : Hoe is het idee van ArtMyn ontstaan?

Loïc Baboulaz : ARTMYN is geboren uit het academisch project eFacsimile (Engels), dat van 2012 tot 2015 plaatsvond in het Laboratorium voor audiovisuele communicatie van het Zwitserse Instituut voor Technologie in Lausanne (EPFL). Het begon met een simpele observatie: het visualiseren van een kunstwerk op een computerscherm leidt tot een zeer slechte ervaring in vergelijking met een ‘echte’ visualisatie. Het doel van dit project, gesponsord door Google, was het verbeteren van de beleving van het bekijken van een kunstwerk op een digitaal medium. Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling maakten we ons eerste prototype en onze eerste reeks algoritmen: een beeldvormingsoplossing berekend met de computer in combinatie met een webviewer die 5 dimensies van interactiviteit met ultrahoge resolutie mogelijk maakt. Het werd tijd om deze technologie aan te bieden aan kunstbezitters (musea, particuliere verzamelaars, veilinghuizen) en hen de mogelijkheden van onze oplossing voor hun collecties te tonen. Onze eerste partners waren de Martin Bodmer & BodmerLab Stichting in Genève en het Musée de l’Elysée in Lausanne. Hun enthousiasme bevestigde de belangstelling die onze technologie vertegenwoordigde en daarom werd in 2016 het ARTMYN-bedrijf opgericht.

IntoTheMinds: Waar ziet u het grootste marktpotentieel voor uw product? Is er een andere toepassing dan de kunstmarkt?

Loïc Baboulaz: We richten ons momenteel op de kunstmarkt. Als je erover nadenkt, hebben de meeste culturele media hun digitale transitie in de afgelopen 10 jaar gemaakt met het ontstaan van enkele grote bedrijven: Amazon voor boeken, Netflix voor films, Spotify voor muziek, enzovoort. Het overgrote deel van de kunstscène vertrouwt echter op eenvoudige JPEG-beelden, een standaard die bijna 25 jaar geleden is ontwikkeld om werken van miljoenen dollars weer te geven. Het aanbieden van baanbrekende technologie is altijd ingewikkeld. We ontmoeten mensen die echt enthousiast zijn over ons werk en samen verder willen; we ontmoeten ook mensen die verandering niet snel accepteren. De digitale transitie is echter onvermijdelijk voor alle spelers op de kunstmarkt: veilinghuizen hebben te maken met een mondiale markt met steeds meer online kopers; musea moeten nieuwe technologieën integreren om meer, vooral jongere bezoekers aan te trekken; particuliere verzamelaars worden aangemoedigd hun collectie zichtbaar te maken om de waarde ervan in de loop der tijd te vergroten.

Tot slot zijn ook verzekeraars gespecialiseerd op het gebied van kunst zeer geïnteresseerd in onze technologie omdat deze een objectieve beschrijving kan geven van het kunstwerk en de staat waarin het verkeert.

IntoTheMinds: Wat waren de grootste uitdagingen waar u voor stond?

Loïc Baboulaz: Onze beeldverwerkingstechnologie voor computers is volledig gebaseerd op gegevens en dan gaat het om Big Data. Voor één schilderij kunnen we gemakkelijk bijna één terabyte aan gegevens verwerken. Deze ruwe gegevens moeten vervolgens door onze algoritmen worden verwerkt om alle relevante informatie te extraheren. Aankoopsnelheid en verwerkingssnelheid zijn daarom essentieel. Het afgelopen jaar hebben we de verwerkingssnelheid met factor 10 verhoogd!

Een andere grote uitdaging was om de steun te krijgen van kunstkenners, curatoren en kunstenaars. We hebben het geluk om vandaag samen te werken met prestigieuze instellingen zoals Sotheby’s of AXA Art verzekeringen. Zo hebben we in 2016 voor de ArtLab-tentoonstelling bij EPFL een Outrenoir schilderij van de Franse kunstenaar Pierre Soulages gedigitaliseerd. Bij Outrenoirs gaat het in wezen om zwarte verf, zeer complex in textuur en in de manier waarop ze licht weerkaatst. Vorige week hadden we de eer om ons werk te presenteren aan Pierre Soulages zelf, die ons werk prees (Engels) omdat het “de verfijning en elegantie van zijn schilderijen onthult”. Wat een voldoening om dat van zo’n gerenommeerde en gerespecteerde kunstenaar te horen!

IntoTheMinds: Naar onze mening biedt een groot deel van de virtuele realiteit-applicaties vandaag de dag weinig waarde voor de gebruiker. Ze zijn vermakelijk, maar creëren geen echte toegevoegde waarde. Wat is uw mening over de opkomende markt van virtuele realiteit? Hoe kan er waarde worden gecreëerd voor de gebruiker?

Loïc Baboulaz: Ik denk dat de virtuele realiteit zal blijven bestaan, maar ik ben het met u eens. Naast de huidige problemen op het gebied van prijsstelling en technologie, moet virtuele realiteit verder gaan dan alleen entertainment en virtuele werelden om een breder publiek aan te trekken dan technologiefans. Er moet ook een sociale component worden opgenomen, zodat virtuele realiteit kan worden beschouwd als een instrument voor het delen van ervaringen. Virtuele realiteit-applicaties moeten ook toegankelijk zijn voor mensen met verschillende achtergronden en interesses, niet alleen technologiefanaten. Dankzij ARTMYN bijvoorbeeld.

Credits: Julian Cassady Photography



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *