Verhaal over nudging: panda’s effectiever dan kinderen om giften te krijgen

Verhaal over nudging: panda’s effectiever dan kinderen om giften te krijgen

We hadden het deze week al over nudging  (zie ons artikel over nudging in IJsland om de verkeersveiligheid te bevorderen).

In het artikel van vandaag wil ik een nieuw voorbeeld geven van de invloed van nudging op het menselijk gedrag aan de hand van een redelijk stichtend voorbeeld dat ik op de luchthaven van Brussel zag. Of hoe de generositeit van passerende reizigers stimuleren met het beeld van een panda.

Het verhaal van onverwachte nudging

Vorige maand was ik op de luchthaven van Brussel waar ik een tweet stuurde over een vreemd fenomeen dat ik net had opgemerkt in de aankomsthal: 4 transparante boxen waarin werd opgeroepen tot de generositeit van reizigers voor 4 verschillende doelen waren zeer ongelijk gevuld. Eén ervan bevatte veel meer geld dan de andere.

De beheerders van de gemeenschap op de luchthaven Brussel-Nationaal hebben onmiddellijk gereageerd.

Terug op het vliegveld eind september en begin oktober (ongeveer 5 weken later) ging ik deze beroemde boxen opnieuw bekijken. Opnieuw hadden de panda’s winst gemaakt: de donaties voor het WWF waren veel hoger dan die voor andere goede doelen. En dat gold zowel voor de boxen in de aankomst- als de vertrekhal. De verschillen van een maand eerder bleven bestaan. De WWF-panda was blijkbaar veel populairder dan de arme kinderen van de andere drie verenigingen.

Een nieuwe tweet en de WWF-box was op magische wijze plotseling leeg. Blijkbaar begon de luchthaven van Brussel begint zich te ergeren aan mijn tweets.

Analyse van nudging

Laat me eerst duidelijk maken dat ik niet geloof dat de nudging die ik beschrijf (als het er al één is) opzettelijk was. Ik denk dat degenen die deze giftboxen hebben neergezet, dit hebben gedaan met de oprechte bedoeling om de vier vertegenwoordigde liefdadigheidsinstellingen te laten profiteren van de ruimhartigheid van de reizigers. Niemand verwachtte echter dat het ontwerp van de dozen het gedrag van de passagiers zou kunnen beïnvloeden.

Zie bijvoorbeeld dit andere apparaat van dezelfde aard dat ik fotografeerde op de luchthaven van Vilnius (Litouwen): ze bevatten allemaal ongeveer hetzelfde bedrag. Er is geen opvallend verschil zoals in Brussel.

Mijn hypothese is dat het beeld van de panda meer positieve gevoelens oproept bij reizigers en hen aanmoedigt om hun donaties te richten aan de vereniging (WWF) waarvan het embleem aanwezig is. Een conclusie die waarschijnlijk een beetje “streng” klinkt, maar zo is het nu eenmaal. Het WWF heeft de panda omgevormd tot een vriendelijke,”bankable” dieren, zoals ze in het Engels zeggen. Dierentuinen over de hele wereld trekken deze  dieren aan, die de bezoekerscijfers de hoogte injagen en voor de Chinese overheid een diplomatiek onderhandelingsitem zijn geworden.

Stel uzelf deze vraag. Waaraan zou u schenken bij een moeilijke keuze zoals in Brussel:  de bescherming van de panda of het helpen van arme kinderen?


Geplaatst in Marketing.