24 februari 2021 925 woorden, 4 min. gelezen

TikTok aan ouders uitgelegd: sterke punten, gevaren en oplossingen [podcast]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
TikTok is fascinerend, maar tegelijk angstaanjagend. Ouders staan machteloos tegenover dit sociale netwerk dat de creativiteit van kinderen belooft te ontketenen, maar ook gevaren inhoudt. Om de vragen van ouders te beantwoorden en concrete oplossingen aan te bieden, organiseerden we […]

TikTok is fascinerend, maar tegelijk angstaanjagend. Ouders staan machteloos tegenover dit sociale netwerk dat de creativiteit van kinderen belooft te ontketenen, maar ook gevaren inhoudt.

Om de vragen van ouders te beantwoorden en concrete oplossingen aan te bieden, organiseerden we een podcastgesprek met 3 specialisten:

 • Justine Atlan: voorzitster van de vereniging e-Enfance
 • Corentin Colin: TikTokker met 185000 abonnees
 • Christophe Coquis: hoofdredacteur van het tijdschrift Geek Junior

Deze podcast is ingedeeld in 5 delen, zodat alle ouders de problemen van hun kinderen op Tik Tok volledig begrijpen.

 1. Introductie en geschiedenis van TikTok
 2. Hoe verklaar je het TikTok-fenomeen bij tieners?
 3. Waarom zouden ouders geïnteresseerd moeten zijn in TikTok?
 4. Wat zijn de angsten of gevaren waarmee men rekening moet houden op TikTok?
 5. Praktische tips voor ouders

TikTok in cijfers

 • 800 miljoen gebruikers
 • 52 minuten: gemiddelde dagelijkse gebruikstijd
 • 90%: percentage gebruikers dat elke dag inlogt
 • 59% van de gebruikers zou jonger zijn dan 13 jaar

Introductie en geschiedenis van TikTok

TikTok is een sociaal netwerk dat sinds 2016 bestaat. Het is een applicatie voor het mobiel delen van video’s die al meer dan 800 miljoen gebruikers telt. Het is een hit bij tieners die zichzelf tonen in korte, vaak muzikale, video’s waarin ze sterren imiteren met hun favoriete muziek op de achtergrond.

TikTok werd ontwikkeld door het Chinese bedrijf ByteDance. Het werd in 2016 aanvankelijk ontwikkeld voor de Chinese markt en heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid.

TikTok kwam in 2020 onder geopolitieke druk te staan toen Donald Trump de applicatie wilde verbieden. Er is veel kritiek op de toepassing, vooral vanwege het gebruik van privé-gegevens. Het is verboden in India en in Italië werd het beperkt na de dood van een tienermeisje tijdens een online wedstrijd. TikTok van zijn kant heeft zijn banden met de Chinese regering regelmatig verdedigd en altijd ontkend deze gegevens met de Chinese autoriteiten te delen.

Wat verklaart het TikTok-fenomeen bij tieners?

TikTok heeft door zijn nieuwigheid en de originaliteit van zijn inhoud onvermijdelijk tieners aangetrokken die op zoek zijn naar een eigen plek.


[Tieners] zoeken een plek zijn waar ze zich veilig en buiten het zicht voelen van hun ouders en volwassenen in het algemeen. Vroeger was dat de kelder van het rockgroepje, daarna was het Facebook, SnapChat en nu TikTok.

Justine Atlan, e-Enfance


Maar behalve dit “nieuwigheidseffect” is er ook het korte formaat (video’s van 10 seconden) en de kans die iedereen krijgt om populair te worden dankzij de getoonde inhoud. Het algoritme van TikTok speelt daarbij een zeer belangrijke rol, omdat het de mogelijkheid biedt bepaalde inhoud onder de aandacht te brengen van een zeer grote gemeenschap.


Waarom zouden ouders geïnteresseerd moeten zijn in TikTok?

In dit debat betoogden de gasten dat ouders geen passieve toeschouwers mogen zijn van het digitale gebruik van hun kinderen. Tik Tok moet worden gezien in de context van een geheel van gebruiksmogelijkheden die ertoe bijdragen dat de tieners van vandaag alert zijn en zich bewust zijn van de evoluties in de wereld.

Door belangstelling te tonen voor hun kinderen en hun digitale praktijken, komen ouders onvermijdelijk dichter bij hen te staan. TikTok is meer dan een dansplatform voor tieners. Aan de ene kant wordt er specifieke inhoud ontwikkeld voor volwassenen, aan de andere kant wordt ook massaal minder oppervlakkige inhoud gecreëerd, waardoor dit sociale netwerk een vector van educatie wordt.


Je kunt niet met een kind of tiener meegaan als je de wereld waarin ze leven niet begrijpt.

Corentin Colin

Corentin Colin


In de podcast dringt Corentin Colin ook aan op de ontwikkeling van creativiteit. TikTok is inderdaad een echt videobewerkingsplatform dat elke gebruiker de kans geeft om zich uit te leven in het maken van video’s. Op het moment dat u volledig digitaal bent, is dit soort vaardigheid waarschijnlijk niet te onderschatten.


De gevaren van TikTok

TikTok staat, ondanks alles, vooral bekend om bepaalde misbruiken die indirect door de applicatie worden toegestaan: met name cyberstalking, ongelukken en zelfmoord.

Deze gevaren worden nog versterkt door het hoge percentage kinderen onder de 13 jaar dat TikTok gebruikt (met de medeplichtigheid van hun ouders, zoals Justine Atlan ons in herinnering brengt). Door de gebruiksvoorwaarden van het netwerk (die het gebruik door kinderen onder de 13 jaar verbieden) niet na te leven, scheppen wij indirect de voorwaarden die seksuele predatie mogelijk maken. Zoals Justine Atlan ons herinnert:

[Als] je een nieuwe applicatie maakt die jongere mensen aanspreekt, trek je wat wij noemen seksuele roofdieren aan.

Deze gevaren worden versterkt door de hyperseksualisering van bepaalde inhoud, evenals door de uitdagingen die regelmatig worden aangegaan en die soms tot menselijke drama’s leiden.

Naast deze schadelijke gedragingen roept ook de werking zelf van de applicatie vragen op, omdat het beheer van persoonsgegevens regelmatig in vraag wordt gesteld, evenals de werking van het aanbevelingsalgoritme van TikTok dat zou leiden tot verslaving van gebruikers.


Praktische tips voor ouders

In de podcast worden praktische tips gegeven over privacy-instellingen en het delen van gegevens. De TikTok-applicatie bevat inderdaad instellingsmogelijkheden waarmee u bepaalde functies kunt beperken op basis van de leeftijd van de gebruiker. De privé-chat bijvoorbeeld is alleen beschikbaar vanaf 16 jaar en vereist daarom speciale aandacht van de ouders (vooral om te voorkomen dat zij in contact komen met seksuele predatoren).

Het is ook belangrijk om bepaalde inhoud privé te houden of om de verspreiding ervan strikt te beperken. Zoals Corentin Colin ons eraan herinnert, blijft alle inhoud voor altijd op het internet en kan zich dus vele jaren later tegen de maker ervan keren. Men moet dus zeer waakzaam zijn ten aanzien van het imago van het kind en niet toegeven aan de verleiding om alles in het openbaar uit te zenden.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *