10 februari 2020 985 woorden, 4 min. gelezen

[Podcast] Van studentenproject tot 25 medewerkers: het verhaal van Havr

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In onze nieuwe podcast had ik het genoegen Simon Laurent te mogen interviewen. Simon is medeoprichter van Havr, een bedrijf dat een slim slot (Brightlock) op de markt brengt dat kan worden geactiveerd via een lichtbundel (niets zoals Star Wars, […]

In onze nieuwe podcast had ik het genoegen Simon Laurent te mogen interviewen. Simon is medeoprichter van Havr, een bedrijf dat een slim slot (Brightlock) op de markt brengt dat kan worden geactiveerd via een lichtbundel (niets zoals Star Wars, hier gaat het om LiFi-technologie). Ik ontdekte dit bedrijf via de Challenges 2019-ranking omdat het op zoek was naar fondsen om zijn ontwikkeling te versnellen. Het verhaal van deze onderneming is in meer dan één opzicht interessant en verdient het om in deze podcast ontdekt te worden. Het technologische product dat het op de markt brengt is zeer innovatief, de oorsprong van het idee ligt in een TedTalk en het groeitraject is opmerkelijk met een toename van 8 naar 25 medewerkers in 18 maanden. En het is bovendien 100% Made in France.

5 kerncijfers

  • 8 medewerkers in januari 2019
  • 25 medewerkers in maart 2020
  • 34 maanden tussen de start van het bedrijf en de industrialisatie
  • 16 productiteraties
  • + meer dan 100 uitgevoerde tests

Een zeer innovatief product

Ik zal mijn best doen om het product dat door Havr op de markt heeft gebracht te omschrijven. Het gaat om een slim slot dat via een lichtcode wordt ontgrendeld. Uw smartphone speelt een sleutelrol speelt via het LED-licht dat als flitser fungeert wanneer u foto’s maakt. Een unieke sequentie, die overeenkomt met een lichtcode, wordt naar het slot gestuurd, dat dit herkent, verwerkt en toegang verleent als de code correct is. Het product heet Brightlock en is het eerste slim slot dat gebruik maakt van LiFi-technologie. Als u zich afvraagt wat LiFi is, kijk dan naar de definitie van Li-Fi op Wikipedia en bekijk de uitleg in de korte video hieronder.

“Li-Fi (Light Fidelity) is een draadloze internetverbinding die werkt op basis van leds. Het systeem, ontwikkeld door de Duitse professor Harald Haas[1] in 2011, is gelijkaardig aan Wi-Fi, maar zou honderd keer sneller kunnen werken.[2] Led-lampen vormen de basis van Li-Fi omdat ze in een seconde miljarden keren aan en uit kunnen gaan. Op deze manier zijn ze net als morse in staat om grote hoeveelheden informatie door te sturen. Zo haalde het systeem een recordsnelheid van 224 gigabytes per seconde[3] en werd bij een persvoorstelling in 2015 door het Estse bedrijf Velmenni een snelheid van 1 gigabyte per seconde gedemonstreerd.[4] Daarnaast zou het systeem bestendig zijn tegen hackers omdat de lichtsignalen niet door de muur gaan en de informatie de kamer dus niet verlaat.[5] Er komen ook grote nadelen bij Li-Fi. Allereerst werkt het systeem met licht en kan het niet door de muur gaan waardoor je heel veel zenders nodig hebt. Daarnaast werkt het systeem eenzijdig en kan het dus enkel maar informatie versturen en is het dus niet interactief.”

Belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van Havr

De geschiedenis van Havr kan worden samengevat in 3 grote mijlpalen:

  • Oktober 2016 : ontstaan van het idee, gebaseerd op een TedTalk bekeken door Simon Laurent
  • Maart 2017: kick-off van het project
  • December 2019: inhuldiging van de productielijn in Honfleur (Frankrijk)

Zoals Simon Laurent ons uitlegt, ontstond het idee van Brightlock toen hij een TedTalk over de mogelijkheden van de Li-Fi technologie had gezien. Het idee dat ontstond, werd vervolgens omgezet in een studentenproject.

In iets meer dan 3 jaar tijd zijn we van een ondernemend idee naar een in serie geproduceerd eindproduct geëvolueerd. Het is natuurlijk geen lange rustige tocht geweest en het is precies dit avontuur waarover Simon Laurent ons vertelt in deze podcast. De overgang van startup naar schaalvergroting was mogelijk dankzij bankfondsen, zodat het kapitaal niet verwaterde.

Van marktonderzoek tot industrialisatie

Simon Laurent maakte gebruik van eenvoudige technieken om zijn marktonderzoek uit te voeren (u vindt ze in stap 1 en 2 van onze marktonderzoeksmethodologie). Hij vertrouwde eerst op extern advies om zijn idee (stap 1) te evalueren. Hij maakte vervolgens prototypes die hij had getest (stap 2) en verbeterde deze vervolgens. Daarbij bouwde hij ook een netwerk van prospects op, die op de dag dat het product werd gefinaliseerd potentiële klanten zouden worden.

Verkies nabijheid en knowhow boven kostenoptimalisatie

Simon Laurent heeft dus opeenvolgende iteraties uitgevoerd om een product te verkrijgen dat in overeenstemming is met de behoeften van zijn markt. Het is een pragmatische benadering van marktonderzoek, gepast voor dit soort situaties waarin het, zeer innovatieve, product nog niet op de markt bestaat. Hij zorgde er ook voor dat hij werkte met een lokaal netwerk van leveranciers, waarbij hij zich richtte op reactiesnelheid in plaats van kostenoptimalisatie.

Hoe breek je als jonge ondernemer door?

Simon Laurent, cofondateur de Havr

Simon Laurent, medeoprichter van Havr

Havr werd door de medeoprichters (Alexandre Ballet en Simon Laurent) opgericht toen ze afstudeerden. Maar hoe kan men zonder gevestigd netwerk de juiste mensen, de besluitvormers, bereiken? Zij zijn degenen die enerzijds constructieve feedback kunnen geven over het product en de behoeften, en zich anderzijds kunnen engageren. Aangezien Havr zich prioritair op een B2B-markt richt, kwam deze vraag al snel naar voren. Simon Laurent legt in de podcast uit dat innovatie de kern van elke onderneming is. Dat is een strategische kwestie. Dit onderwerp wordt dus beheerd door het management. De mogelijkheid om een innovatief product aan te bieden dat een groeimotor is voor klanten, maakt het gemakkelijker om deuren te openen. De afspraak is echter geen doel op zich en u moet weten hoe u doelstellingen kunt bepalen zodat een eerste ontmoeting succesvol is. Wanneer u de mogelijkheid hebt om zo’n afspraak te maken, zorg er dan voor dat u een duidelijk doel voor ogen heeft (een andere afspraak, de realisatie van een Proof-Of-Concept).

 


 

De mogelijkheid om een innovatief product aan te bieden dat een groeimotor is voor klanten maakt het gemakkelijker om deuren te openen.

 

In TheMinds podcasts

Op deze pagina kunt u onze podcasts over marketing en ondernemerschap beluisteren of herbeluisteren. Elke week brengen we een nieuwe podcast met een inspirerende ondernemer die we interviewen over de lancering van zijn bedrijf, maar ook over de kenmerken van zijn markt en de technieken die hij heeft gebruikt om deze te analyseren.

Afbeeldingen credits: Havr



Posted in Entrepreneuriat, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *