1 november 2021 528 woorden, 3 min. gelezen

PayPal en Pinterest: een verstandshuwelijk of liefde?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De race om differentiatie is begonnen in de banksector. PayPal kan Pinterest kopen voor 45 miljard dollar (hoewel het bedrijf heeft ontkend dat het “momenteel” overweegt Pinterest te kopen). PayPal volgt het voorbeeld van de 3 banken waarvan we voorspelden […]

De race om differentiatie is begonnen in de banksector. PayPal kan Pinterest kopen voor 45 miljard dollar (hoewel het bedrijf heeft ontkend dat het “momenteel” overweegt Pinterest te kopen). PayPal volgt het voorbeeld van de 3 banken waarvan we voorspelden dat ze een “super app” wilden maken: Revolut, Tinkoff en Yono SBI.

Waarom PayPal en Pinterest elkaar zouden kunnen aanvullen

Op het eerste gezicht hebben PayPal en Pinterest redelijk verschillende bedrijfsmodellen. De gaat over online betalingen, de tweede over het creëren van visuele inhoud. Wat zou het belang van een overname kunnen zijn? Data, natuurlijk!

Een bank beschikt over zeer waardevolle feitelijke informatie over haar cliënten. De “KYC”-procedure (Know Your Customer) vereist het verzamelen van zeer vertrouwelijke gegevens bij het eerste contact. De bank, online of offline, is zich echter nog van veel zaken niet bewust, zoals:

  • hoe het geld van klanten precies wordt besteed
  • wat de diepe identiteit van klanten is (hun passies, hun interesses)?

De synergieën tussen PayPal en Pinterest

Ik zie 2 zakelijke mogelijkheden die mogelijk kunnen worden door een huwelijk tussen PayPal en Pinterest:

  • integratie van PayPal-betalingsdiensten in Pinterest om de aankoop van gesponsorde producten op dit sociale netwerk te vergemakkelijken
  • nieuwe gebruikers werven onder de 450 miljoen actieve gebruikers van Pinterest (PayPal heeft 300 miljoen gebruikers)

Het realiseren van deze kansen zou echter een verandering vereisen van het bedrijfsmodel van Pinterest, dat momenteel gebaseerd is op de verkoop van gerichte reclame. Er zou moeten worden overgeschakeld op een model waarbij objecten/diensten rechtstreeks op het platform kunnen worden gekocht.


De toekomst van bankieren: de super app

Door winkelen te integreren in Pinterest zou PayPal een grote coup plegen en een grote stap zetten naar de graal van de super-app:

  • Stelt u zich eens voor dat uw bank precies weet wat u drijft, wat uw passies zijn, met welke mensen u contact hebt. Er zouden aankoopaanbevelingen u kunnen worden gedaan die niet alleen door de reclame geld opbrengen, maar ook door de aankoop zelf.
  • Beeld u de reikwijdte van Pinterest in. Terwijl de apps van Revolut, Tinkoff en Yono SBI reisaanbiedingen hebben geïntegreerd (niet vaak voorkomende aankopen), is het bereik van Pinterest veel breder. De gepinde afbeeldingen weerspiegelen het hele spectrum van onze hunkeringen waar we zo gemakkelijk aan zouden kunnen bezwijken (vooral sinds de Japanse fintech Paydi, een specialist in gefractioneerde betalingen, in september 2021 voor 2,7 miljard dollar werd overgenomen).


Conclusie

PayPal heeft verklaard dat het “op dit moment niet op zoek is naar een overname van Pinterest”. Hoewel een dergelijke deal (45 miljard dollar) uiteraard niet lichtvaardig moet worden opgevat, is zij niettemin symptomatisch voor de richting die online bankieren in de toekomst zal uitgaan.

Online bankieren trekt vooral onrendabele klanten aan. Er moeten dus nieuwe bronnen van inkomsten worden gevonden. Gegevens vormen de kern van deze uitdaging. Door de krachten te bundelen met een lifestyle site als Pinterest, kan PayPal haar kennis van haar klanten uitbreiden. Op die manier zou de online bank kunnen uitgroeien tot een krachtig medium voor aankopen en de integratie ervan rechtstreeks in haar app kunnen voorstellen. Het zou dus verder gaan dan het strikte kader van reizen waaraan de banken Revolut, Tinkoff en Yono SBI zich hebben gewaagd.Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *