4 september 2020 898 woorden, 4 min. gelezen

Marktonderzoek: fiscale stimuleringsmaatregelen voor elektrische voertuigen in Europa

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tegenwoordig zijn elektrische voertuigen nog altijd duurder in aankoop dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Gelukkig bestaan er in Europa fiscale stimulansen voor de aankoop van elektrische voertuigen. Deze stimulansen hebben als doel de omschakeling naar een schonere mobiliteit te vergemakkelijken. […]

Tegenwoordig zijn elektrische voertuigen nog altijd duurder in aankoop dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Gelukkig bestaan er in Europa fiscale stimulansen voor de aankoop van elektrische voertuigen. Deze stimulansen hebben als doel de omschakeling naar een schonere mobiliteit te vergemakkelijken. In dit artikel geven we u een vergelijking van de verschillende financiële stimulansen in de verschillende landen.

Neem contact met ons op om opkomende trends in uw sector te identificeren


Samenvatting

  1. Frankrijk
  2. België
  3. Luxemburg
  4. Engeland

Frankrijk

Malussen

Het eerste tariefnet is gebaseerd op de NEDC-norm en werd van kracht (Franse site) op 1 januari 2020 met een interventiedrempel van 110 g CO2/km met een bedrag dat varieert van € 50 voor de minst vervuilende voertuigen tot € 20.000 voor voertuigen die meer dan 185 g CO2/km uitstoten.

In maart 2020 werd in Frankrijk een tweede ecologisch malusrooster (Franse site) toegepast om te voldoen aan de nieuwe WLTP-meetnorm (voor meer informatie hierover verwijzen we naar dit artikel). Voor alle voertuigen die op basis van deze nieuwe norm gehomologeerd zijn, zal de malus worden toegepast op het voertuig dat minstens 138 g CO2/km uitstoot, en gezien de strengheid van deze tests voor een bedrag van € 50.

Service-public.fr (Franse site) bepaalt dat sommige gebruikers recht hebben op een korting op deze ecologische malus, afhankelijk van hun persoonlijke en familiale situatie. Dezelfde maatregel geldt voor niet gehuurde bestelwagens voor het vervoer van passagiers en hun goederen.

 Bonussen

Fransen kunnen een ecologische bonus ter waarde van € 6.000 ontvangen voor de aankoop van een 100% elektrisch voertuig. Deze ecologische bonus is een van de hoogste in Europa, net voor Luxemburg (€ 5.000).

De Fransen kunnen ook genieten van een conversiepremie (Franse site). Deze wordt toegekend aan particulieren en professionals die afzien van een dieselvoertuig ingeschreven vóór 2001 (vóór 2006 in bepaalde bijzondere gevallen) of een benzinevoertuig ingeschreven vóór 1997, en kiezen voor de aankoop van een nieuw of tweedehands thermisch, elektrisch of plug-in hybride voertuig.

baremes-PAC-france-2020

De Franse conversiepremie in detail

  • € 2 500 + ecologische bonus voor de aankoop van een 100% elektrisch voertuig
  • € 2 500 voor de aankoop van een oplaadbaar hybride voertuig
  • € 1.500 voor de aankoop van een benzinevoertuig (CRIT’AIR 1) dat minder dan 117g CO2/km uitstoot.
  • € 1.500 voor de aankoop van een dieselvoertuig (CRIT’AIR 2) dat minder dan 117g CO2/km uitstoot.
  • € 1 100+ ecologische bonus voor de aankoop van tweewielers, driewielers en elektrische vierwielers

  De Franse regering biedt de mogelijkheid van een “superpremie” van maximaal € 5.000 voorziet voor de aankoop van een oplaadbaar elektrisch of plug-in hybride voertuig en maximaal € 3.000 voor de aankoop van een benzine- of dieselvoertuig, tot een limiet van 80% van de aankoopkosten.

België

We merken op dat Belgische burgers die in Vlaanderen, Wallonië en Brussel-Hoofdstad wonen, niet dezelfde fiscale voordelen genieten met betrekking tot hun voertuigen, zelfs niet bij de aankoop van een elektrisch of geëlektrificeerd voertuig. Dit is het gevolg van de regionalisering van de bevoegdheden in het Belgische politieke systeem.

Overzicht van de Belgische belastingen

 • Belasting voor het eerste gebruik van het voertuig na registratie van het voertuig
 • Jaarlijkse wegenbelasting op basis van motorvermogen en brandstof.

Hoe zit het met elektrische auto’s?

Terwijl Belgische burgers die in een elektrische fiets te investeren een bonus ontvangen (afhankelijk van bepaalde voorwaarden), vallen eigenaars van elektrische voertuigen buiten de boot. De inschrijvings- en wegenbelastingen worden verlaagd, maar er bestaat geen bonus als dusdanig, behalve in Vlaanderen waar eigenaars van geëlektrificeerde voertuigen tussen € 2.000 en € 4.000 als aankooppremie kunnen ontvangen.
Het is wel mogelijk is om de aankoopprijs, en zelfs hoger (120% van de waarde van het elektrische voertuig), fiscaal af te trekken. Maar let wel op voor de beperkingen die gelden! Deze belastingvermindering is van toepassing op voertuigen:

 • aangedreven door een elektrische motorelektrische motor
 • die minimaal 2 personen kunnen vervoeren
 • Dit geldt dus voor eigenaars van elektrische voertuigen met vier wielen (2 of meer personen), maar ook voor bezitters van motorfietsen en driewielers. Een klein nadeel voor vierwielers met een gewicht boven de 400 kg; exclusief het gewicht van de accu, omdat zij niet van deze belastingvermindering kunnen profiteren.

De belastingvermindering voor de aankoop van een elektrisch voertuig bedraagt 15% van de aankoopwaarde, geplafonneerd op € 3.010, en wordt teruggevorderd via de belastingaangifte, in tegenstelling tot de aankooppremies.

 

Luxemburg

Sinds 1 januari 2019 biedt Luxemburg een bonus aan op de aankoop van een volledig elektrisch voertuig dat in Luxemburg in het verkeer wordt gebracht.

De verschillende Luxemburgse premies:

 • Auto’s en bedrijfswagens: € 5.000
 • Plug-in hybride voertuigen (uitstoot > 50 g CO2/km): € 3.000
 • Motorfietsen: € 500

Engeland

Ook de Britten (Engelse site) profiteren van een bonus voor de aankoop van een elektrisch voertuig, de “Plug-In Car Grant” genaamd. Deze subsidie dekt :

 • 35% van de aankoopprijs van een elektrische auto, geplafonneerd op £3.000 bij een maximale kostprijs van £50.000
 • 20% van de aankoopprijs van elektrische tweewielers, gemaximeerd op £ 1.500
 • 20% van de aankoopprijs van een elektriciteit bedrijfsvoertuigen, geplafonneerd op £ 8.000.
 • 20% geplafonneerd op £7.500 voor taxi’s

Duitsland

 • de Duitse overheid voorziet € 3.000 premie op de aankoop (afgetrokken van de factuur van de autodealer) van een elektrisch of brandstofcelvoertuig, dat wordt € 2.500 als de aankoopprijs van het voertuig meer dan € 40.000 bedraagt.
 • € 2.250 voor de aankoop van een oplaadbaar hybride voertuig, dat wordt € 1.875 als de aankoopprijs van het voertuig meer dan € 40.000 bedraagt.
 • € 6.000 ecobonus voor elektrische voertuigen (€ 5.000 voor voertuigen met een aankoopprijs boven de € 40.000)
 • € 4.500 ecologische bonus voor plug-in hybride voertuigen (€ 3.750 voor voertuigen met een aankoopprijs van meer dan € 40.000)

Afbeeldingen: ShutterstockPosted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *