20 januari 2021 1130 woorden, 5 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Het merk Trump: van alle kanten belaagd, maar zal het ook ten onder gaan?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het merk Trump is gebouwd op de fundamenten van een vastgoedimperium en heeft zich vervolgens gediversifieerd naar andere sectoren. Het was een sterk merk, een echte case study wat branding betreft. Maar sinds de gebeurtenissen van 6 januari waait er […]

Het merk Trump is gebouwd op de fundamenten van een vastgoedimperium en heeft zich vervolgens gediversifieerd naar andere sectoren. Het was een sterk merk, een echte case study wat branding betreft. Maar sinds de gebeurtenissen van 6 januari waait er een wind van wantrouwen die het merk destabiliseert. Er zijn nog maar weinig mensen die met de naam “Trump” geassocieerd willen worden. Nordstrom besloot al in 2017 om de kleding- en schoenenlijn van Ivanka Trump uit de rekken te halen. In dit artikel bespreken we de bedrijven, organisaties en merken die in 2021 hun banden met het merk Trump hebben verbroken. Tot slot kijken we naar de waarde van het merk en zijn toekomst.

Wat is het merk Trump waard?

Forbes actualiseerde in september 2020 zijn evaluatie van het fortuin van Trump. Het bleek dat het vermogen van Trump met 1 miljard euro was gekrompen. President Trump woog “slechts” 2,1 miljard dollar.

Samenvatting


Inleiding

Hoe dan ook, vier jaar aan het hoofd van de Verenigde Staten hebben het merk Trump sterker gemaakt. Want Trump is uiteindelijk een merk. Naast de persoon van Trump is er een merk dat op veel verschillende manieren naar voren komt. In de eerste plaats met de hotels waarop de 5 letters staan afgebeeld, maar ook bij de ingang van golfbanen, woon- en bedrijfsgebouwen, op 3 helikopters, een Boeing 757 en op allerlei objecten, het ene nog onwaarschijnlijker dan het andere, die in de Trumpstore worden verkocht (glazen, dassen, petten, golfuitrusting, gedroogd fruit).

Maar de invasie van Capitol Hill op 6 januari 2021 vormt een existentieel risico voor het merk Trump omdat niemand er meer mee geassocieerd wil worden. Tenminste niet zichtbaar.

Hier zijn de bedrijven en organisaties die hebben besloten om in 2021 de banden met het merk Trump te verbreken.


De bedrijven die met Donald Trump breken

Bedrijven die niet langer geassocieerd willen worden met het “Trump-merk” behoren tot verschillende specifieke sectoren: sociale media, bankieren, entertainment.

Twitter

De zaak rond Twitter is een beetje speciaal. Twitter heeft ongeveer 350 miljoen gebruikers en bijna 89 miljoen daarvan volgden Donald Trump (25%). Trump was voor Twitter daarom zowel een probleem (door datgene wat hij zei) als een belangrijke troef om nieuwe leden voor het platform aan te trekken. Door Donald Trump te verwijderen, moet Twitter het zonder zijn beste verkoper doen.

Youtube

YouTube heeft een video van Donald Trump op 6 januari verwijderd in de hoop de verspreiding van zijn ideeën in te dammen. Ook het YouTube-kanaal van Donald Trump is opgeschort.

Facebook / Instagram

Donald Trump kan niet meer communiceren via Facebook en Instagram om dezelfde redenen als die welke Twitter aanvoert, wat de woede van Donald Trump heeft uitgelokt. Is het niet ironisch dat Donald Trump degenen aanvalt die zijn opmerkingen “censureren”, terwijl hij degene was die aandrong op de afschaffing van artikel 230 en op het feit dat mensen van de netwerken zelf verantwoordelijk zijn voor wat op hun platforms wordt geplaatst?

Deutsche Bank

Het was de New York Times die de beslissing van de belangrijkste kredietverstrekker van Donald Trump vrijgaf. En het gaat om een beslissing die misschien niet zonder gevolgen blijft voor het Trump-imperium, omdat er hem bijna 340 miljoen dollar heeft geleend die in 2024 moet worden terugbetaald. Bovendien is Deutsche Bank de enige westerse bank die Donald Trump heeft gesteund na het faillissement van zijn casino’s in de jaren negentig. Daardoor zit hij nog altijd in de problemen met de wet. Deutsche Bank heeft daarom een zware prijs betaald voor haar associatie met het merk Trump. De gebeurtenissen van 6 januari zijn ongetwijfeld de druppel die de emmer deden overlopen, want de bank wil in de toekomst niet meer geassocieerd worden met het imago van Donald Trump.
Met het verlies van zijn belangrijkste kredietverstrekker kan men zich dus terecht vragen gaan stellen. Waar zal Donald Trump in de toekomst heen moeten gaan om het geld te krijgen dat nodig is om zijn bedrijf te runnen?

Signature Bank

Bijzonder in het geval van deze Amerikaanse bank is dat Ivanka Trump in haar raad van bestuur zetelt. De bank heeft besloten om twee rekeningen van de bijna ex-president van de Verenigde Staten af te sluiten. De activa op deze 2 rekeningen vertegenwoordigen 5,3 miljoen dollar.

Shopify

Donald Trump gebruikte Shopify als platform voor zijn e-commerce sites. Shopify heeft besloten haar diensten niet langer aan de Trump Organization te leveren, waardoor de facto de mogelijkheid tot handel op het internet wordt ontnomen.

Stripe

Stripe is de bekende online betaaloplossing voor alle e-commerce sites. Het werd door Donald Trump gebruikt om donaties in te zamelen. Stripe vond dat de site van Donald Trump zijn regels tegen het aanzetten tot geweld had overtreden. Als gevolg daarvan heeft Stripe zijn recht om gebruik te maken van zijn diensten ingetrokken.

New York City

De burgemeester van New York, de Democraat Bill de Blasio, kondigde aan dat de stad New York stappen onderneemt om haar contracten met de Trump Organization te verbreken. De Trump Organization beheerde verschillende toeristische attracties voor de Big Apple: een draaimolen en twee schaatsbanen in Central Park, evenals een golfclub in de Bronx.

Golffederaties

Het is misschien wel de meest symbolische sanctie, maar het is degene die de eigenwaarde van Donald Trump het meest zal schaden. Zijn neiging om vals te spelen bij het golfen is bekend; hij zou in feite een ziekelijke valsspeler zijn, die alleen maar toernooien speelt om het voorrecht te hebben om te kunnen zeggen dat hij ze heeft gewonnen. Donald Trump bracht 233 dagen van zijn presidentschap door met golfen (maar liefst 15% van zijn presidentschap!). Zijn imperium omvat verschillende golfclubs, waaronder de mythische Ailsa Course in het Trump Turnberry complex (Schotland). Hier werd de British Open gehouden in 1977, 1986, 1994 en 2009. Maar dat is voorbij. De Britse verantwoordelijken hebben de golfbanen van de Trump organisatie in zekere zin verbannen. Dit besluit volgt op dat van de PGA (Amerikaanse federatie) om de Trump National course in Bedminster (New Jersey) uit het kampioenschap te verwijderen.


Conclusie: Is het merk Donald Trump nog altijd bankabel?

Het merk Trump is op zijn zachtst gezegd aan het zinken. President Trump zal als gevolg van zijn houding en excentrisch gedrag na 20 januari niet meer worden opgezocht door mensen die een beetje om hun imago geven. Dit betekent echter niet dat het merk Trump verdwijnt.
Enerzijds wordt het beheerd door zijn dochter en zoon en het zal niemand ontgaan zijn dat Ivanka een veel toegankelijker profiel heeft dan dat van haar vader. Ze heeft er ook alles aan gedaan om de inauguratie van Joe Biden bij te wonen. Anderzijds is meer dan de helft van de waarde van het merk Trump afkomstig uit commercieel vastgoed. U houdt misschien niet van Donald Trump, maar iemand met een toplocatie op een hoogwaardige commerciële slagader (zoals 5th Avenue in New York City) zoekt u toch graag op.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *